Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
σας προσκαλεί στην ομιλία του δημοσιογράφου
Απόστολου Λυκεσά
 
ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
Κινήματα πολιτών και κοινωνικοί αγώνες
υπεράσπισης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων
στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 35 χρόνια
την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στις 7.30 μμ
 
στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, 1ος όροφος
Ερμού 134-136 (ΗΣΑΠ Θησείου)
 
Ο αγώνας για την διάσωση των βυζαντινών αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό είναι χρονικά ο τελευταίος σταθμός μεγάλων αγώνων που έχουν δώσει αρχαιολόγοι και οργανωμένες ομάδες πολιτών για την διάσωση μνημειακών συνόλων εντός των ορίων της Κασσάνδρειας χάραξης του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
 
Ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Απόστολος Λυκεσάς ανακαλεί και καταγράφει ανάλογους αγώνες των τελευταίων 35 χρόνων. Οι μάχες που δόθηκαν έχουν τέτοια χρονική, νοηματική συνέχεια και συχνότητα, όσο και ανάλογη ένταση, που συγκροτούν ένα πολύτιμο corpus. Διότι η «φλόγα» που άναψε στην οδό Απελλού το 1993, είναι η ίδια που έσωσε την πλατεία Διοικητηρίου και προστάτεψε την Ροτόντα μέχρι τις μέρες μας.
 
Η παρουσίαση αποτελεί μια «δοκιμαστική τομή» σε γεγονότα που με την έντασή τους συγκλόνισαν την Θεσσαλονίκη. Γίνεται επίσης μια πρώτη καταγραφή των προσώπων που έπαιξαν κεντρικό ρόλο. Τα ερωτήματα, γιατί ειδικά στη Θεσσαλονίκη συνέβη αυτό, γιατί τα ιστορούμενα συμβάντα είχαν τέτοια πυκνότητα την συγκεκριμένη περίοδο, και γιατί αυτό δεν συνέβη σε άλλες πόλεις, λαμβάνουν τόσες απαντήσεις που συναρτούν από μόνες τους πολύτιμη παρακαταθήκη.