ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
 
Αθήνα, 21/9/2022
                                                                                                                                                                                                                                               Αρ. Πρωτ.: 115
 
                                                                                                                                                                                                                                      Προς: τα μέλη του ΣΕΑ
                                                                                                               
 
Με την από αρ.πρωτ. 91/31-8-2022 επιστολή του ΣΕΑ, θέσαμε το ζήτημα της διακριτής μεταχείρισης από την Διοίκηση των συναδέλφων και συναδελφισσών από τα πέντε μεγάλα Μουσεία που βρίσκονται στο στόχαστρο της πολιτικής ηγεσίας. Καθώς δεν λάβαμε καμία απάντηση, το ΔΣ του ΣΕΑ πραγματοποίησε τη Δευτέρα 20/9 παράσταση διαμαρτυρίας στο Α΄ Υπηρεσιακό Συμβούλιο και στην διοικητική ιεραρχία του ΥΠΠΟΑ.
 
Δυστυχώς οι απαντήσεις που λάβαμε από την Γενική Διευθύντρια Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης κ. Χατζηπαντελή και από τον Υπηρεσιακό Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ κ. Αντωνόπουλο δεν ήταν καν υπηρεσιακές. Ο κ. Αντωνόπουλος φέρεται να είναι αυτός που έχει δώσει, παρατύπως, "εντολή" να μην εισάγονται για συζήτηση στα Υπηρεσιακά Συμβούλια τα θέματα των συναδέλφων-ισσων που αιτούνται εδώ και πάνω από πέντε μήνες να μετακινηθούν από ή προς τα πέντε Μουσεία, καθώς και ο ίδιος που, κατά παράβαση κάθε διοικητικής διαδικασίας, αρνείται να υπογράψει τις μεταθέσεις των συναδέλφων που έχουν πάρει θετική γνωμοδότηση από το Α΄ Υπηρεσιακό Συμβούλιο! Οι εντολές αυτές, που αναγκάζουν τους υπαλλήλους του Διοικητικού να παρανομήσουν, είναι και γνωστές στην Γενική Διευθύντρια, η οποία τις στήριξε απολύτως επικαλούμενη τις "υπηρεσιακές ανάγκες", λησμονώντας εντελώς ότι ο Κώδικας των Δημοσίων Υπαλλήλων ορίζει ότι σε θέματα μεταθέσεων οι υπηρεσιακές ανάγκες κρίνονται από το αρμόδιο όργανο, που είναι το Υπηρεσιακό Συμβούλιο!
 
Ο Υπηρεσιακός Γραμματέας και οι Γενικοί Διευθυντές αποτελούν την υπηρεσιακή ηγεσία, που οφείλει να διασφαλίζει την χρηστή διοίκηση και την τήρηση της νομιμότητας στο Υπουργείο, προστατεύοντας τους υπαλλήλους από πιθανές αυθαιρεσίες της πολιτικής ηγεσίας. Αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν το πράττουν αυτό, αλλά αντιθέτως εναρμονίζονται με τις παρανομίες και αυθαιρεσίες της Υπουργού, που προσπαθεί να εγκλωβίσει υπάλληλους στα πέντε Μουσεία, για να τους παραδώσει "ομήρους" στα Διοικητικά Συμβούλια που θα διορίσει η ίδια, με το σχέδιο νόμου που έχει στα σκαριά. 
 
Η παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας και η χωρίς νόμιμη βάση σιωπηρή απόρριψη των αιτημάτων χωρίς να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία θέτει ένα σοβαρότατο ζήτημα δυσμενούς μεταχείρισης συναδέλφων και συναδελφισσών και πλήττει ευθέως τα δικαιώματα των μελών μας και την ισότητα και την ισονομία που η χρηστή διοίκηση προϋποθέτει.
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα προβεί άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες για να σταματήσει αυτή η αυθαιρεσία.
 
 
                                                                          Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ,
 
Η Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
 
Δέσποινα Κουτσούμπα
 
Εύα Γιατρουδάκη