Μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου «Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντέλαγουερ σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα ιδιωτικής συλλογής αρχαιοτήτων 161 αρχαιοτήτων του κυκλαδικού πολιτισμού, ευρισκόμενης στη Νέα Υόρκη και την έκθεση αυτής στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης», χτες αργά το βράδυ στην ελληνική Βουλή, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απέστειλε σήμερα επείγουσες επιστολές στους διατελέσαντες από το 2008 Υπουργούς Πολιτισμού και νυν  βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου κκ. Κ. Καραμανλή, Α. Σαμαρά, Κ. Τζαβάρα και Κ. Τασούλα.
 
Στις επιστολές υπενθυμίζεται ότι τα ευρήματα του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού ανευρίσκονται μόνο σε θέσεις της Ελλάδας και όσα βρίσκονται ή και διακινούνται στο εξωτερικό αποτελούν προϊόντα παράνομης εξαγωγής από ελληνικό έδαφος, ως εκ τούτου το ελληνικό δημόσιο έχει κάθε νόμιμο και ηθικό λόγο να διεκδικήσει την κυριότητα και την κατοχή των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων της Συλλογής Stern. 
 
Ο ΣΕΑ τονίζει ότι με την κύρωση αυτής της «Συμφωνίας» η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική Βουλή λειτουργούν ως «μεσολαβητές» προκειμένου να νομιμοποιηθεί μια ιδιωτική συλλογή –χωρίς καμία αναφορά ή έλεγχο στην προέλευση και στον τρόπο απόκτησης των αντικειμένων-, προκειμένου να εκτεθούν παρανόμως εξαχθείσες αρχαιότητες σε ένα ιδιωτικό Μουσείο στη Νέα Υόρκη (Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης) και σε ένα ιδιωτικό μουσείο στην Ελλάδα (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης) και όχι να "επαναπατριστούν", όπως παραπλανητικά εξαγγέλθηκε. 
 
Μάλιστα η «Συμφωνία» δεσμεύει με τρόπο απαράδεκτο τις ελληνικές κυβερνήσεις για τα επόμενα 50 χρόνια ως το 2073 (!), και τις υποχρεώνει να αποστέλλουν κυκλαδικές αρχαιότητες από ελληνικά Μουσεία προκειμένου αυτές να εκτίθενται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Ν. Υόρκης, εμπλουτίζοντας την συλλογή ενός Μουσείου που επί μακρόν έχει εμπλουτίζει τις συλλογές του με αρχαιότητες που έχουν αποδειχθεί προϊόντα παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών (ενδεικτικά αναφέρουμε την πολύκροτη υπόθεση του «Κρατήρα του Ευφρονίου», προϊόν λαθρανασκαφής του 1971, που επαναπατρίστηκε στην Ιταλία το 2008 κατόπιν δικαστικής απόφασης).
 
Ο Σύλλογος υπενθυμίζει στους πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς ότι ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ που, θέλοντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης, ίδρυσε και στελέχωσε την Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών με το Ν, 3658/2008 κι ότι αυτή η θεσμική ρύθμιση οδήγησε σε πολλούς επιτυχείς επαναπατρισμούς αρχαιοτήτων, τα οποία εμπλούτισαν τα ελληνικά δημόσια μουσεία, ευαισθητοποίησαν την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη και εντάχθηκαν σε μία συνολική προσπάθεια όλων των κρατών, των οποίων η πολιτιστική κληρονομιά βανδαλίστηκε και υπεξαιρέθηκε, να αναδείξουν το πρόβλημα και να κάνουν από κοινού προσπάθειες επαναπατρισμού.
 
Αφού υπενθυμίζει τις υποθέσεις επαναπατρισμού που χειρίστηκαν στην θητεία τους οι κκ. Καραμανλής, Σαμαράς, Τζαβάρας και Τασούλας, ο Σύλλογος καταλήγει:
"Οι παραπάνω επιτυχίες δεν προέκυψαν ξαφνικά αλλά μέσα από τη συστηματική εργασία των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α τη συνεργασία τους τις προξενικές, δικαστικές και αστυνομικές αρχές και βέβαια μέσα από τις διεθνείς συνεργασίες και το πνεύμα ενθάρρυνσης των επαναπατρισμών από τους διεθνείς οργανισμούς. Το προς ψήφιση νομοσχέδιο πιστεύουμε ακλόνητα ότι «δυναμιτίζει» τις προαναφερθείσες προσπάθειες αλλά και την αταλάντευτη πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων για τον εντοπισμό, την τεκμηρίωση, τη διεκδίκηση και εν τέλει τον επαναπατρισμό ελληνικών αρχαιοτήτων.
 
Με το προς ψήφιση νομοσχέδιο παρακάμπτονται διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου για την εισαγωγή και κατοχή αρχαίων, καταστρατηγείται η διοικητική πρακτική επαναπατρισμού και κατοχής αρχαίων, εκμηδενίζονται το έργο και οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, τίθενται εν αμφιβόλω η διεθνής νομοθεσία αλλά και ο λόγος και η συνέπεια της Ελλάδας στα διεθνή fora.
 
Κατόπιν αυτών σας παρακαλούμε να ασκήσετε την επιρροή σας και να αποτρέψετε την εισαγωγή στο ελληνικό κοινοβούλιο του νομοσχεδίου με τον τίτλο  «Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντέλαγουερ σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα ιδιωτικής συλλογής αρχαιοτήτων 161 αρχαιοτήτων του κυκλαδικού πολιτισμού, ευρισκόμενης στη Νέα Υόρκη και την έκθεση αυτής στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης».
Συνημμένες:

-Οι 4 επιστολές
http://sea.org.gr//files/ΣΕΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ.pdf
http://sea.org.gr//files/ΣΕΑ ΣΑΜΑΡΑΣ.pdf
http://sea.org.gr//files/ΣΕΑ Τασούλας.pdf
http://sea.org.gr//files/ΣΕΑ Τζαβάρας.pdf

-Πίνακας με το τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για την τύχη των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων
http://sea.org.gr//files/Πότε θα έρθουν οι αρχαιότητες στην Ελλάδα;..docx

-Το σχέδιο νόμου:
https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=4c6444bb-b962-4c59-9bc4-af030150e4ff