ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,  2/3/2021
 
                                                                                                                    
                  Για την κινητοποίηση στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο
 
Με συγκέντρωση των εργαζομένων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείο (ΒΧΜ) την Παρασκευή 26/2 το μεσημέρι, έξω από το μουσείο επί της Βασιλίσσης Σοφίας 22, συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις με στόχο την αποτροπή υλοποίησης της κυβερνητικής εξαγγελίας για αλλαγή του νομικού καθεστώτος των μεγάλων κρατικών μουσείων.
Η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων του ΒΧΜ, στην ανακοίνωση της για την κινητοποίηση, σημειώνει: "Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, πιστή στο δόγμα και τη στρατηγική της, επιμένει να υλοποιήσει αποφάσεις που προκαλούν εύλογες απορίες και δίκαιες αντιδράσεις, διαστρέφοντας εσκεμμένα την πραγματικότητα κατά το δοκούν. Τα σχέδια μετατροπής του διοικητικού καθεστώτος των Μουσείων, που χρόνια μένουν στα συρτάρια αλλά ποτέ δεν έπαψε να απεργάζεται η κ. Υπουργός Πολιτισμού, οδηγούν στην αποδόμηση και ουσιαστική διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Είναι καταστροφικά για την εθνική αξία των αρχαιοτήτων και απειλούν τη συνοχή, την ιστορία και τη μελλοντική πορεία τόσο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου όσο και των άλλων τεσσάρων μεγάλων Δημόσιων Μουσείων".
Στη συγκέντρωση διαβάστηκε μήνυμα συμπαράστασης των εργαζομένων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, καθώς και αποσπάσματα από την ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη των 119 αρχαιολόγων, αφυπηρετησάντων στελεχών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που εργάστηκαν επί δεκαετίες για τη διάσωση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και του μουσειακού πλούτου.
Στο κείμενό τους, το οποίο συνυπογράφουν μεταξύ άλλων και οι παλαιές διευθύντριες του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Μυρτάλη Αχειμάστου-Ποταμιάνου και Ευγενία Χαλκιά, σημειώνεται, μεταξύ άλλων: "Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εν ενεργεία συναδέλφους μας και ζητούμε από τον Πρωθυπουργό της χώρας και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να μην αποκόψουν τα πέντε μουσεία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ζητούμε να μην προχωρήσουν στον καταστροφικό ακρωτηριασμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που μπορεί στο μέλλον να οδηγήσει στην απόσχιση και άλλων μουσείων και μεγάλων αρχαιολογικών χώρων".
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων συμμετείχε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας κηρύσσοντας στάση εργασίας για τα μέλη του, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απήυθυναν στους συγκεντρωμένους ο Γιάννης Θεοχάρης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και ο Στάθης Γκότσης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΑ και γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, αμφότεροι εργαζόμενοι στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Μίλησαν επίσης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτων Εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, εκπρόσωποι του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και άλλων συλλογικοτήτων.