Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την αλληλεγγύη της στη συνδικαλίστρια μετανάστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, που δέχτηκε δολοφονική επίθεση με βιτριόλι στις 22-12-2008

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την αλληλεγγύη της στη συνδικαλίστρια μετανάστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, που δέχτηκε δολοφονική επίθεση με βιτριόλι στις 22-12-2008 εξ αιτίας της συνδικαλιστικής της δράσης στο χώρο της μαύρης εργασίας των εταιριών «υπενοικιαζόμενων» εργαζόμενων.
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, πτυχιούχος ιστορίας και αρχαιολογίας, αναγκάστηκε ως μετανάστρια στη χώρα μας και μητέρα ενός ανήλικου παιδιού να απασχολείται ως «υπενοικιαζόμενη» καθαρίστρια και παρά τις απειλές που δεχόταν, αγωνίστηκε με σθένος για τα δικαιώματα του κλάδου της και για την αποκάλυψη των παρανομιών που συνέβαιναν στο χώρο των εργολάβων καθαριότητας εις βάρος του δημόσιου χρήματος. Στο πρόσωπο της Κωνσταντίνας Κούνεβα δέχτηκε επίθεση ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα, τα δικαιώματα όλων μας.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εδώ και χρόνια αγωνίζεται ενάντια στις άμεσες ή έμμεσες ιδιωτικοποιήσεις στον δημόσιο τομέα. Πάγια θέση μας αποτελεί η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ώστε όλα τα έργα και οι λειτουργίες των δημοσίων φορέων να εκτελούνται από το ίδιο το Δημόσιο. Η ανάθεση σε εργολάβους έργων όπως η καθαριότητα, η φύλαξη, η ακόμη και η διενέργεια ανασκαφών, υποθάλπει τη μαύρη εργασία, ευνοεί το σύγχρονο δουλεμπόριο και οδηγεί στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.
Ζητούμε να καταργηθεί το νομικό πλαίσιο που εξαναγκάζει δημόσιους φορείς και οργανισμούς να αναθέτουν σημαντικά έργα σε εταιρείες εργολάβων. Απαιτούμε να διατεθούν οι απαραίτητες πιστώσεις για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δημοσίων Υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο να σταματήσει άμεσα η ανάθεση έργων εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού σε εργολαβικές εταιρείες και να δρομολογηθεί η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών.
Καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία να καλύψουν πλήρως την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις δαπάνες αποκατάστασης της υγείας της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης σε μία επιστήμονα συνάδελφο, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ανακηρύσσει τιμητικά την Κωνσταντίνα Κούνεβα μέλος του Συλλόγου.
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ