ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
Αθήνα, 11/12/2019
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σχετικά με την κυβερνητική εξαγγελία μετατροπής των Μεγάλων Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δηλώνει την απόλυτη αντίρρησή του σε κάθε σχέδιο μετατροπής των Μεγάλων Μουσείων (Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Ο Σ.Ε.Α. με ανακοίνωσή του ήδη την επομένη των κυβερνητικών  προγραμματικών δηλώσεων είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στην απόσπαση των πολύ σημαντικών, ισχυρών και προβεβλημένων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και την διοικητική αυτονόμησή τους. Η απόσπασή τους από το σώμα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και η μετατροπή τους σε αυτοτελείς δομές διοικούμενες από διοικητικό συμβούλιο είναι πράξη ανακόλουθη και αντίθετη με την ίδρυση και λειτουργία τους ως ιστορικών υπηρεσιών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, το πλούσιο παραγόμενο έργο που γίνεται από το εξειδικευμένο προσωπικό, την διαρκή σύνδεση και αλληλοτροφοδότηση από την Α.Υ. και κυρίως τον δημόσιο, επιστημονικό και παιδευτικό τους ρόλο.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εξέθεσε την έντονη διαφωνία του στην πολιτική εξαγγελία του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης με την πολιτική ηγεσία τον Ιούλιο.Τον Σεπτέμβριο ο Σ.Ε.Α. ζήτησε με επιστολή του από την πολιτική ηγεσία την αποστολή τυχόν οικονομοτεχνικής μελέτης στην οποία βασίστηκε η κυβερνητική εξαγγελία, χωρίς ωστόσο να λάβει καμία απάντηση.Λόγω της εξαγγελίας της Υπουργού, όπως εκφράστηκε πρόσφατα δημόσια στο συνέδριο της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, αλλά και της συγκρότησης επιτροπής από την πολιτική ηγεσία για την επεξεργασία της μετατροπής, ο Σ.Ε.Α.επανήθλε με επιστολή του στις 2/12/2019 προς την Υπουργό Πολιτισμού ζητώντας άμεση συνάντηση προκειμένου να ενημερωθεί για τις ενέργειές της σχετικά με το θέμα. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση. Δηλώνουμε σε κάθε τόνο ότι δεν θα παραμείνουμε απαθείς αναμένοντας να βρεθούμε μπροστά σε τετελεσμένες νομοθετικές ενέργειες που θα τροποποιούν τον Οργανισμό του ΥΠ.ΠΟ.Α. ερήμην των εργαζομένων και του δημόσιου συμφέροντος. Θυμίζουμε ότι παρά τις συχνές εξαγγελίες περί απόσπασης των Μεγάλων Μουσείων, δεν έχουν διατυπωθεί από την πολιτική ηγεσία πειστικά επιχειρήματα που να υποστηρίζουν αυτή την ενέργεια, ούτε από οικονομοτεχνική, ούτε από διοικητική, ούτε από επιστημονική σκοπιά.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί όλα τα μέλη του σε εγρήγορση καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο να βρεθούμε άμεσα προ αιφνιδιαστικών εξελίξεων.Ήδη με πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. και σε συντονισμό με άλλα σωματεία του ΥΠ.ΠΟ.Α. ολοκληρώνεται εντός του μηνός σειρά συναντήσεων με εργαζόμενους και Διευθυντές στα Μεγάλα Μουσεία της χώρας. Από τις μέχρι σήμερα συσκέψεις στα μουσεία, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Νομισματικό, Εθνικό Αρχαιολογικό και Επιγραφικό και Μ.Ν.Ε.Π.πρόεκυψε ότι οι αρχαιολόγοι εργαζόμενοι σε αυτά, αλλά και εργαζόμενοι άλλων κλάδων, εκφράζουν την ανησυχία και την αντίθεσή τους στην μετατροπή του νομικού καθεστώτος των Μουσείων και δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν δυναμικές δράσεις για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.Θεωρούμε απολύτως απαραίτητο  να συνεχιστεί και να βαθύνει ο διάλογος με τους εργαζόμενους για τα ζητήματα λειτουργίας και την ανάγκη αναβάθμισης και υποστήριξης των Μεγάλων Μουσείων, από τον οποίο να προκύψουν ρεαλιστικές προτάσεις ενεργειών στο πλαίσιο του υφιστάμενου θεσμικού τους καθεστώτος, δηλαδή ως Ειδικών Υπηρεσιών της Γ.Δ.Α.Π.Κ.
Συλλέγοντας τις πολύτιμες παρατηρήσεις από τις συσκέψεις αλλά και τη μακρόχρονη εμπειρία από τη λειτουργία της Α.Υ. καθώς και την πραγματικότητα που βιώνουν τα υφιστάμενα Μουσεία, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ ή ιδιωτικά,ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διοργανώνει τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου Συνέντευξη Τύπου όπου θα παραθέσει τεκμηριωμένα τις απόψεις του για την υπεράσπιση του έργου και του θεσμικού ρόλου των Δημόσιων Μουσείων. Ο τόπος και η ώρα της Συνέντευξης Τύπου θα ανακοινωθούν με επόμενο δελτίο τύπου.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επίσης ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για το πλούσιο έργο και την προσφορά των Μεγάλων Δημόσιων Μουσείων, την αναγκαιότητα ενίσχυσής και διαφύλαξης του ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα τους. Στη εκστρατεία αυτή ζητάμε τις ιδέες και τη συμβολή των ίδιων των εργαζόμενων στα Μουσεία αλλά και των υπόλοιπων εργαζόμενων του ΥΠ.ΠΟ.Α.
Παράλληλα ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι σε περίπτωση δημοσιοποίησης από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας σχεδίου απόσπασης και μετατροπής του συνόλου των Μεγάλων Μουσείων, ή και μέρος αυτών, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, θα συγκληθεί άμεσα Έκτακτη Γενική Συνέλευση όπου θα αποφασίσουμε συλλογικά τη δυναμική μας αντίδραση.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει απευθύνει από τις 13/11/2019 πρόσκληση συντονισμού και κοινής δράσης σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του ΥΠ.ΠΟ.Α. Στην πρόσκληση αυτή ανταποκρίθηκαν ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠ.ΠΟ.Α. Στερεάς Αττικής και Νήσων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του ΥΠ.ΠΟ.Α. καθώς και μέλη του Γ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων και στη βάση αυτή δημιουργήθηκε ένα πρώτο Συντονιστικό για την υλοποίηση κοινών πρωτοβουλιών.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων συνεχίζει να απευθύνει πρόσκληση και στα υπόλοιπα Σωματεία και την ΠΟΕ-ΥΠΠΟ προκειμένου να διοργανωθούν δυναμικές δράσεις για να διαφυλάξουμε τον ουσιαστικό δημόσιο χαρακτήρα των Μεγάλων Μουσείων, τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτά, και την ακεραιότητα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.