ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
          
 
 
     Αθήνα, 14/11/2019
     Αρ.Πρωτ.:674
 
            Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί όλα τα μέλη του σε άμεση εγρήγορση ενόψει της υλοποίησης της κυβερνητικής εξαγγελίας για μετατροπή των Μεγάλων Μουσείων (Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών) της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου μέσω της εξαίρεσής τους αρχικά από τον Οργανισμό του ΥΠ.ΠΟ.Α. Ο Σ.Ε.Α. με ανακοίνωσή του ήδη την επομένη των κυβερνητικών  προγραμματικών δηλώσεων είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στην απόσπαση των πολύ σημαντικών, ισχυρών και προβεβλημένων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και την διοικητική αυτονόμησή τους. Θεωρούμε ότι η εξέλιξη αυτή  υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων αυτών, τον επιστημονικό και παιδευτικό τους ρόλο, θέτει σε κίνδυνο την επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωσή τους, ανοίγοντας το δρόμο για την εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας και παράδοση σε πολιτιστικά ιδρύματα και χορηγούς,εμποδίζει την χάραξη ενιαίας πολιτιστικής πολιτικής στις δημόσιες δομές του ΥΠΠΟΑ, αποδυναμώνει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση των υπόλοιπων μουσείων και υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ. Επίσης επηρεάζει την εργασιακή θέση των υπηρετούντων σε αυτά καθώς οι εργαζόμενοι αποκόπτονται πλέον υπηρεσιακά από το ενιαίο σώμα των εργαζόμενων στο ΥΠ.ΠΟ.Α. με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό σε ζητήματα μετακινήσεων, μεταθέσεων, κρίσεων, εξέλιξης, αποζημιώσεων κλπ. Παράλληλα αντικαθιστά τη διεύθυνση, η οποία με τις ισχύουσες διατάξεις προκύπτει μετά από κρίσεις από τη δεξαμενή των άξιων και έμπειρων στελεχών του ΥΠ. ΠΟ.Α. με διορισμένα από την εκάστοτε κυβέρνηση υψηλά αμειβόμενα Διοικητικά Συμβούλια. Ενημερώνουμε τα μέλη μας, ότι παρότι ζητήθηκε από τον ΣΕΑ, η πολιτική ηγεσία δεν έχει μέχρι ώρας παρουσιάσει καμία οικονομοτεχνική μελέτη η οποία να υποστηρίζει την αυτονόμηση των μουσείων από οργανισμό του ΥΠ.ΠΟ.Α.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει προγραμματίσει εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για το πλούσιο έργο και την προσφορά των Μεγάλων Δημόσιων Μουσείων, την αναγκαιότητα ενίσχυσής και διαφύλαξης του ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα τους. Παράλληλα επιδιώκει να κινητοποιήσει τα μέλη του και να συνομιλήσει με κάθε συνάδελφο εργαζόμενο σε αυτά για να σχεδιάσουμε μαζί τα επόμενα βήματα.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει τα μέλη του σε τοπικές συσκέψεις στα Μεγάλα Μουσεία. Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη.
Οι συσκέψεις θα γίνουν με συμμετοχή αντιπροσωπείας του ΔΣ του ΣΕΑ τις ακόλουθες ημερομηνίες:
-Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, 12.30μ στο Νομισματικό Μουσείο
-Τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
-Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Επιγραφικό Μουσείο
Παρακαλούμε η διεύθυνση του κάθε μουσείου να διευκολύνει τους εργαζόμενους για τη συμμετοχή στη σύσκεψη.
Το επόμενο διάστημα θα προγραμματιστούν συσκέψεις και στα υπόλοιπα Μουσεία.
 
 
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ
                         
         Η Πρόεδρος
                                 Σταματία Μαρκέτου