ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
          
 
     Αθήνα,  15/4/2019
                                                                                                                          

Εβδομάδα δράσης  και Ημερίδα για την προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας
15-21 Απριλίου 2019

«Η αρχαιολογία στην Οθόνη»

Ο επιτυχημένος θεσμός της εβδομάδας δράσης για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων συνεχίζεται φέτος για 6η χρονιά, έχοντας ως θέμα:
«H αρχαιολογία στην Οθόνη»

Από  τις  ιστορικές  ταινίες  της Cinecittà  και τα αρχαιολογικά ντοκιμαντέρ ως τις κινηματογραφήσεις ταινιών και διαφημιστικών σε χώρους αρμοδιότητας του ΥΠ.ΠΟ.Α., οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την 7η Τέχνη, ήδη από τις απαρχές της. Άλλοτε ως σκηνικό και άλλοτε ως θέμα, η Αρχαιότητα και ο Μεσαίωνας αποτελούν αγαπημένα μοτίβα των μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών, ενώ ιδιαίτερη θέση στον οθόνη καταλαμβάνει ο αρχαιολόγος, ως πρωταγωνιστής ταινιών μυθοπλασίας είτε ως ο ειδικός επιστήμονας στα ιστορικά και αρχαιολογικά ντοκιμαντέρ. Ο διάλογος μεταξύ του κινηματογράφου και της Αρχαιολογίας είναι  διαρκής και  δυναμικός,  καθώς  το περιεχόμενο των ταινιών μεταβάλλεται  και ποικίλλει,  ανάλογα με τις εξελίξεις, κυρίως στον κινηματογράφο, αλλά κάποιες φορές και στην αρχαιολογική έρευνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τη Δευτέρα 15 Απριλίου έως την Παρασκευή 21 Απριλίου 26 Μουσεία και Εφορείες Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Α. σε όλη τη χώρα, ανταποκρινόμενα στην πρόσκληση του ΣΕΑ, συμμετέχουν στην εβδομάδα δράσης, με προβολές ταινιών, με συζητήσεις με τους δημιουργούς τους και με το κοινό, με περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που αποτέλεσαν σκηνικό ή θέμα γνωστών ταινιών κ.α.

Την  Παρασκευή  19 Απριλίου  θα   πραγματοποιηθεί  στην  Αθήνα  ημερίδα  με  θέμα «Η αρχαιολογία στην Οθόνη» την οποία συνδιοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και   Πολιτιστικής   Κληρονομιάς   στο   αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ. Για τη συμμετοχή των μελών του ΣΕΑ έχει ζητηθεί η σχετική άδεια διευκόλυνσης. Η ημερίδα είναι επίσης ανοικτή στο κοινό και τα ΜΜΕ.
 
Επισυνάπτονται η αφίσα της δράσης, το πρόγραμμα της ημερίδας, το πανελλαδικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και παρακαλούμε για την προώθησή τους.