ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

 

 

Αθήνα, 23/10/2017

Αρ. Πρωτ. : 486

 

Προς

Όλα τα μέλη του ΣΕΑ

 

 

Δεύτερη εγκύκλιος για την διοργάνωση των ετήσιων εκδηλώσεων του ΣΕΑ:

«Ημέρα Δράσης για την Προβολή του Έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας»

 

Νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων-δράσεων 27 Οκτωβρίου 2017

 

Μνημεία, ανάπτυξη και τοπικές κοινωνίες: «ασύμβατη σχέση» ή διαχρονική συνύπαρξη; Μπορεί κανείς να φανταστεί το Ηράκλειο χωρίς τα ενετικά τείχη; Τα κυκλαδονήσια χωρίς τα κάστρα τους; Το Ναύπλιο χωρίς την παλιά του πόλη; Την Θεσσαλονίκη χωρίς την αρχαία αγορά; Την Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου χωρίς τα τείχη και την τάφρο της; Θα ήταν καλύτερο το Μετρό χωρίς τα αρχαιολογικά εκθέματα στους σταθμούς του; Είναι τελικά οι αρχαιότητες «ασύμβατες» με την ανάπτυξη;

Πρόσφατα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα γνωμοδοτικά της όργανα, βρέθηκαν στο στόχαστρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σε μια εκστρατεία συκοφάντησης σχετικά με την αναγκαιότητα των κηρύξεων-οριοθετήσεων, της προστασίας των αρχαιοτήτων, της αναγκαιότητας ανάδειξης και προβολής τους. Επιχειρήθηκε μεθοδικά να απαξιωθεί το έργο μας και να παρουσιαστούμε ως κλάδος που εμμονικά εμποδίζει την ανάπτυξη και την εκτέλεση έργων. Η υπόθεση του Ελληνικού ήταν ένας ακόμη κρίκος σε μια αλυσίδα. Είναι γεγονός ότι, με αφορμή τις αγοραπωλησίες μεγάλων εκτάσεων μέσω ΤΑΙΠΕΔ σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως φιλέτα με γνωστές αρχαιότητες από την περιοχή του Ελληνικού έως την Ακαδημία Πλάτωνος και από το Κάβο Σίδερο έως τ΄Αφάντου της Ρόδου και ακόμη η ανεύρεση σημαντικών αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια μεγάλων έργων, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, τα έργα της ΔΕΗ στην Φλώρινα και την Κοζάνη, ο αγωγός TAP, οι οδικοί άξονες κλπ, η Αρχαιολογική Υπηρεσία και ο ΣΕΑ θα συνεχίσουν να δέχονται πολλές πιέσεις και επιθέσεις.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων νηφάλια και σταθερά υπερασπίζεται την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και το κύρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, δηλώνοντας για μία ακόμη φορά ότι ανάπτυξη χωρίς σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά δεν μπορεί να υπάρξει ούτε στη χώρα μας ούτε πουθενά. Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, μέσα από τις ποικίλες δράσεις μας και τα μεγάλα έργα που έχουν φέρει σε πέρας οι αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟΑ είναι η παρακαταθήκη για την πολυπόθητη και υγιή ανάπτυξη, μία ανάπτυξη για το δημόσιο συμφέρον και όχι περιορισμένη στα συμφέροντα των ολίγων σε βάρος των πολλών.

Στο πλαίσιο αυτό, η επιτυχημένη και καθιερωμένη πλέον «Ημέρα Δράσης για την Προβολή του Έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» ή αλλιώς η «Μέρα του Αρχαιολόγου», που οργανώνει ο ΣΕΑ σε συνεργασία με όλες της Υπηρεσιακές Μονάδες ανά την επικράτεια αποκτά έναν εξαιρετικά επίκαιρο χαρακτήρα. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να μιλήσουμε, να προβληματιστούμε να οργανώσουμε εξωστρεφείς δράσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις που να προβάλουν τόσο το έργο μας στην κοινωνία, όσο και τη συμβολή των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς διαχρονικά στην βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, στην τοπική ανάπτυξη, στην αειφορία.

Προκειμένου να μην συμπέσει με άλλες ήδη προγραμματισμένες δράσεις, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην εβδομάδα από 6 έως 12 Νοεμβρίου. Το φετινό θεματικό πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση έργων και δράσεων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που αποτελούν απτά παραδείγματα της συμβολής της στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου, εξυπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον:

 

-Περιπτώσεις κατά τις οποίες η κήρυξη μνημείων και η οριοθέτηση αρχαιολογικών χώρων προστάτευσε και βοήθησε στην ανάδειξή τους και στην αρμονική συνύπαρξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με το σύγχρονο δομημένο περιβάλλον, δημιουργώντας ευκαιρίες για νέο αστικό τοπίο και αναπτυξιακές ευκαιρίες ενδεικτικά: μνημεία που κινδύνευσαν με κατεδάφιση, πόλεις και οικισμοί όπου οι κηρύξεις βοήθησαν να διατηρήσουν αρχαιότητες και τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, στον οποίο σήμερα βασίζεται η τοπική ανάπτυξη κλπ).

 

-Ιστορικές «διαμάχες» γύρω από την διατήρηση ή μη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων (λ.χ. τα τείχη του Ηρακλείου, η ρωμαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης κλπ). Θα ήταν σημαντικό να παρουσιαστεί και η τότε επιχειρηματολογία των πολέμιων των μνημείων, αλλά και τα αποτελέσματα που είχε τελικά η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

-Πρόσφατα παραδείγματα από τα ποικίλα ευρωπαϊκά προγράμματα (Γ΄ΚΠΣ και ΕΣΠΑ) αλλά και έργα τρίτων, στο πλαίσιο των οποίων οι Εφορείες Αρχαιοτήτων έχουν να επιδείξουν έργα που συμβάλλουν με υγιή τρόπο στην ανάπτυξη (Μουσεία, και διαμορφώσεις αρχαιολογικών χώρων που αποτέλεσαν τον κύριο μοχλό ανάπτυξης ολόκληρων περιοχών (Δίον, αρχαία Μεσσήνη, Βεργίνα κ.α.), παραδείγματα από αρχαιότητες που προβάλλονται στους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας ή μελλοντικά στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, αρχαιολογικοί χώροι που έχουν ανασκαφεί στο πλαίσιο Μεγάλων Έργων και αναδείχθηκαν μετά, έργα όπου αναδεικνύοντας τις αρχαιότητες ακόμη και πλάι σε ιδιωτικές επενδύσεις συμβάλλουν με έναν διαφορετικό τρόπο στην ανάπτυξη και ποικίλα έργα όπως η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας, όπου η συντήρηση, η ανάδειξη και αναστήλωση μνημείων αλλάζει και αναβαθμίζει περιοχές και πόλεις.

 

-Στοιχεία για τη συμβολή των αρχαιολογικών έργων στην τοπική απασχόληση, και οικονομική δραστηριότητα, την ανάπτυξη περιοχών, την προστιθέμενη αξία σε πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον.

 

Καλούμε τα μέλη μας να προτείνουν παραδείγματα τόσο από την ιστορία όσο και από το σύγχρονο έργο των υπηρεσιών τους και να τα παρουσιάσουν με την ευκαιρία του φετινού εορτασμού των ημερών δράσης για την προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

 

Την εβδομάδα από 6 έως 12 Νοεμβρίου καλούμε τα μέλη μας σε όλες τις Υπηρεσίες, Μουσεία, Περιφερειακές, Κεντρικές, Ειδικές Υπηρεσίες και τα Τοπικά Παραρτήματα, σε συνεργασία και με άλλους εργαζόμενους του πολιτισμού, συντηρητές, τεχνίτες, μηχανικούς, φύλακες να παρουσιάσουν τα δικά μας έργα ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες, τις πόλεις και τις γειτονιές, την ύπαιθρο και τις ακριτικές περιοχές, για να φανεί η συμβολή του αρχαιολογικού έργου στην ποιοτική αναβάθμιση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και την ανάπτυξη.

 

Η εβδομάδα θα ανοίξει και θα κλείσει με εκδηλώσεις στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπου θα παρουσιαστούν και οι δράσεις που θα γίνουν στην επαρχία, ενώ με τα κείμενα που θα μας αποσταλούν από τα μέλη θα δημιουργηθούν φάκελοι για την προβολή στον τύπο και τα ΜΜΕ.

 

Για την προβολή και υποστήριξη των παραπάνω δράσεων, περιμένουμε από τα μέλη μας, τις Υπηρεσίες και τα Τοπικά Παραρτήματα του Συλλόγου να προτείνουν στο archaeol@otenet.gr μέχρι 27.10.2017 συγκεκριμένες δράσεις και εκδηλώσεις (πχ περιηγήσεις, θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, φωτογραφικές εκθέσεις, προβολές, συζητήσεις, ομιλίες, ημερίδες κλπ) που εντάσσονται στο παραπάνω θεματικό πλαίσιο. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αναλαμβάνει τον συντονισμό των δράσεων, την εξασφάλιση αδειοδοτήσεων για προβολή ντοκιμαντέρ, την υποστήριξη δράσεων όπου είναι εφικτό, την αποστολή δελτίων τύπου, την προετοιμασία και παραγωγή έντυπου υλικού (αφίσα, πρόγραμμα εκδηλώσεων κ.α).

 

Συνάδελφοι, τις κρίσιμες ώρες για τον τόπο και την Αρχαιολογική Υπηρεσία η προβολή του έργου μας αλλά και η ανάπτυξη ισχυρών δεσμών με την κοινωνία, θα αποτελέσουν το σημαντικότερο όπλο για την προστασία των μνημείων.

 

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:

Απόστολος Παπαδημητρίου (ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ)

Δέσποινα Κουτσούμπα

Κατερίνα Χαμηλάκη

Όλγα Σακαλή

Φώτης Γεωργιάδης (αναπληρούμενος από την Μάγια Κόμβου)

Εύα Γιατρουδάκη

Άρης Μπαχλάς

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ