ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

 

 

 

Αθήνα, 24/10/2017

 

 

Δελτίο Τύπου

Καθυστέρηση έκδοσης Απόφασης για το ζήτημα του Ελληνικού.

 

 

Όταν o Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δημοσιοποιούσε το θέμα της καθυστέρησης των κηρύξεων αρχαιολογικών χώρων στο Υπουργείο Πολιτισμού, με επιστολή προς την πολιτική ηγεσία στις 18/9/2017, ελπίζαμε ότι το θέμα θα αντιμετωπιζόταν στοιχειωδώς.

 

Κι όμως, ακόμη και στην υπόθεση του Ελληνικού, ενώ έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τις γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ για την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό και την υπό όρους έγκριση του ΣΟΑ και της ΣΜΠΕ του έργου, οι σχετικές Αποφάσεις δεν έχουν ακόμη υπογραφεί από την Υπουργό Πολιτισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου.

 

Με την εντελώς αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση δίνεται αφορμή να κατηγορείται εκ νέου το ΥΠΠΟΑ και τα συλλογικά του όργανα ότι προκαλούν καθυστερήσεις “εμποδίζοντας μάλιστα την ανάπτυξη”. Ωστόσο, είναι φανερό ότι την ευθύνη της καθυστέρησης φέρει αποκλειστικά η Υπουργός που δεν υπογράφει την απόφαση, όπως με σαφήνεια ορίζει ο Αρχαιολογικός Νόμος, «απόφαση Υπουργού μετά από γνώμη του Συμβουλίου», με πολύ χαρακτηριστική την περίπτωση κηρύξεων αρχαιολογικών χώρων, που συνοδεύονται από τοπογραφικό διάγραμμα. Σε διαφορετική περίπτωση, οι υπουργικές αποφάσεις είναι άκυρες.

 

Απαιτούμε από την Υπουργό την άμεση υπογραφή των αποφάσεων του ΚΑΣ χωρίς «αλλαγές» ή «διαφορετικές διατυπώσεις».

 

Δηλώνουμε επίσης ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ζητήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Συμβουλίου, ώστε να ελεγχθεί η εγκυρότητα των Υπουργικών Αποφάσεων που θα υπογραφούν.