ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

 

 

Αθήνα, 16/10/2017

Αρ. Πρωτ. : 480

 

Προς

Όλα τα μέλη του ΣΕΑ

 

 

Ο αγώνας ενάντια στη δήθεν «αξιολόγηση» στο δημόσιο συνεχίζεται αποφασιστικά

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων χαιρετίζει την απόφαση των μελών του για συμμετοχή στην απεργία-αποχή από την «αξιολόγηση». Τα μεγάλα ποσοστά συμμετοχής όλων των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ (72%) αλλά και του 75-80% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ στην συνέντευξη τύπου της 10-10-2017, καθιστούν άκυρη και έωλη την εκβιαστική προσπάθεια εφαρμογής της «αξιολόγησης», με την πρόσφατη τροπολογία της υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ο. Γεροβασίλη. Το 50% των μελών του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σε όλη την Ελλάδα έχουν καταθέσει δήλωση συμμετοχής στην απεργία-αποχή, με κάποιες υπηρεσίες να συμμετέχουν κατά 100%.

Η διαδικασία «αξιολόγησης» έχει καταστεί προσχηματική καθώς δεν τηρεί τις προϋποθέσεις του νόμου Βερναρδάκη (συλλογική και ατομική στοχοθεσία κατόπιν ολομέλειας της υπηρεσιακής μονάδας, αποτίμηση αυτής με μετρήσιμα στοιχεία, διαβούλευση με τον κάθε εργαζόμενο κ.ο.κ.), ενώ στηρίζεται αποκλειστικά στην κρίση του εκάστοτε προϊστάμενου, όπως τα παλαιότερα έτη προ μνημονίων. Αυτή η διαδικασία καθίσταται ακόμη πιο άδικη τώρα στο πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων για το δημόσιο. Στο μέλλον η «αξιολόγηση» είναι πολύ πιθανό να συνδεθεί με μισθολογικές διακρίσεις, με την υποχρεωτική κινητικότητα, ακόμα και με δυσμενείς μεταβολές της υπηρεσιακής κατάστασης των εργαζόμενων.

Μπροστά σε αυτό, αλλά και στην πρωτοφανή αντισυνταγματική απόπειρα ποινικοποίησης της συμμετοχής στην απεργία, με την επιχειρούμενη εξαίρεση του απεργού από τη διαδικασία κρίσεων για κατάληψη θέσης ευθύνης, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζόμενων στο Δημόσιο γενικά και στο ΥΠΠΟΑ ειδικότερα έδωσε ένα μήνυμα αντίστασης, αλληλεγγύης και ενότητας. Το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους της ΑΔΕΔΥ και τους νομικούς του συνεργάτες, δηλώνει ότι θα καλύψει συνδικαλιστικά όλους τους συναδέλφους, αξιολογούμενους και αξιολογητές, που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή, θα εξασφαλίσει ότι καμία δυσμενής επίπτωση δεν θα υπάρξει για τους απεργούς, καθώς και ότι θα κινηθεί με κάθε μέσο προς την ακύρωση της αντισυνταγματικής ρύθμισης.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, εγκαίρως με ανακοινώσεις ήδη από τον Μάρτιο 2017, αλλά και τη διακίνηση των ανακοινώσεων της ΑΔΕΔΥ και με συσκέψεις σε υπηρεσίες ανά την Ελλάδα, ενημέρωσε τα μέλη του για την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση. Καλεί και τώρα τα μέλη του να συνεχίζουν την απεργία-αποχή σε όλα τα στάδια της «αξιολόγησης» που ολοκληρώνεται στις 23 Οκτωβρίου και να αρνηθούν να πάρουν μέρος ως αξιολογητές και αξιολογούμενοι σε οποιαδήποτε διαδικασία (συνέντευξη, η οποία ούτως ή άλλως δεν προβλέπεται για όσους απέχουν, αξιολόγηση προϊσταμένων από υφιστάμενους κοκ). Η ατομική δήλωση συμμετοχής στην απεργία-αποχή, η οποία έχει ήδη κατατεθεί στα πρωτοβάθμια σωματεία του ΥΠΠΟΑ και έχει πρωτοκολληθεί, κατοχυρώνει πλήρως τους συναδέλφους και δεν απαιτείται από την πλευρά τους καμία άλλη ενέργεια.

Καλούμε τους συναδέλφους αξιολογητές να αρνηθούν να καταθέσουν τα φύλλα αξιολόγησης στην Α φάση (πρώτος αξιολογητής), και στη Β φάση (δεύτερος αξιολογητής). Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις δράσεις της ΑΔΕΔΥ ενάντια στην αξιολόγηση.

Ο ΣΕΑ, ο οποίος έχει στις τάξεις του έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε θέση ευθύνης στο ΥΠΠΟΑ, αντιλαμβάνεται τις πιέσεις, την προσπάθεια εκβιασμού και παραπληροφόρησης και το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που επιβλήθηκαν στους συναδέλφους διευθυντές και τμηματάρχες. Τους καλεί να συνεχίσουν ή να αποφασίσουν να συμμετέχουν τώρα στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, και να αρνηθούν να καταθέσουν ως Α ή Β αξιολογητές φύλλα αξιολόγησης. Τους καλούμε να μην συμβάλουν στον διχασμό του κλάδου αλλά και στη νομιμοποίηση μιας έωλης ουσιαστικά και νομικά διαδικασίας, η οποία καμία σχέση δεν έχει με την πραγματική αξιολόγηση της λειτουργίας ενός δημόσιου φορέα που υπηρετεί με σθένος το δημόσιο συμφέρον και την πολιτιστική κληρονομιά υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Ως προς το φλέγον θέμα των κρίσεων διευθυντών και τμηματαρχών, είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση σκοπίμως καθυστερεί και δεν προτίθεται να εφαρμόσει καμία διαδικασία κρίσεων με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Οι προθεσμίες, που η ίδια έχει θέσει τα τελευταία 2 έτη, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, έχουν παρέλθει προ πολλού ενώ καμιά κρίση ούτε σε επίπεδο γενικών γραμματέων ή γενικών διευθυντών δεν έχει ολοκληρωθεί πουθενά στο δημόσιο! Αντιθέτως, εν όψει δημοσίευσης σε ΦΕΚ των νέων οργανογραμμάτων, το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τροπολογία που κατέθεσε πρόσφατα στο (άρτι ψηφισθέν) νομοσχέδιο "Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις", επιλέγει για μια ακόμα φορά τη λογική της απευθείας τοποθέτησης όσων έχουν ήδη θέση ευθύνης ή διαδικασίες τοποθέτησης κατόπιν προσμέτρησης κριτηρίων όπως η αρχαιότητα, και βέβαια δεν γίνεται καμία μνεία στην αξιολόγηση. Οι τοποθετήσεις αυτές δυστυχώς διαιωνίζουν την λογική των τοποθετήσεων με υπουργική απόφαση, η οποία εφαρμόστηκε και στον Οργανισμό του 2014 και ισχύει έως σήμερα! Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα επανέλθει με νέα παρέμβαση επί του θέματος της καθυστέρησης των κρίσεων.

Ο ΣΕΑ καλεί τα μέλη του να ενδυναμώσουν το κίνημα που κυριαρχεί σε όλο το δημόσιο για την ακύρωση της αξιολόγησης.