ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

 

 

Αθήνα, 23/6/2017
Αρ. Πρωτ.: 366

 

Αιφνιδιαστική αντικατάσταση του αν. προϊσταμένου

της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

 

Πριν από έναν περίπου μήνα παρακολουθήσαμε έκπληκτοι την επίθεση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρ. Σπίρτζη, ο οποίος απέδωσε τις, κατά τη γνώμη του, καθυστερήσεις στα εργοτάξια του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στην Κεντρική Υπηρεσία, στις διαδικασίες και στα συλλογικά όργανα του ΥΠΠΟΑ. Μάλιστα, λειτουργώντας ως πολιτικός προϊστάμενος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, μίλησε και για θεσμικές αλλαγές που θέλει να γίνουν στο πλαίσιο λειτουργίας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ενώ ακολούθησαν και απολύσεις δύο αρχαιολόγων συμβασιούχων σε συγκεκριμένο εργοτάξιο!

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κάλεσε τότε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να πάρει θέση προστατεύοντας τη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και να μην επιτρέψει τον διασυρμό των θεσμών στο βωμό όποιων σκοπιμοτήτων.

Αντί αυτού, την Πέμπτη 22.6.2017, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κονιόρδου απομάκρυνε τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Εφορείας και τον αντικατέστησε. Η πράξη αυτή δηλώνει την πλήρη αποδοχή των αιτιάσεων Σπίρτζη και τη συνενοχή στην απόπειρα απαξίωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Το θέμα δεν αφορά στα ίδια τα πρόσωπα και στην αξία τους, αλλά στην ακολουθούμενη διαδικασία που αποδεικνύει πως η Υπουργός Πολιτισμού και η κυβέρνηση συνολικά είναι για άλλη μια φορά πρόθυμοι να υποκύψουν στις κάθε λογής πιέσεις εξωγενών και αναρμόδιων παραγόντων για "επίσπευση" των αρχαιολογικών εργασιών που δήθεν καθυστερούν τα έργα, αγνοώντας τόσο τα αρχαιολογικά δεδομένα όσο και τις εισηγήσεις των καθ' ύλην αρμόδιων υπηρεσιών.

Η σημερινή, άλλωστε, εξέλιξη επιβεβαιώνει την πάγια θέση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων πως η κατ' ανάθεση εκτέλεση χρεών προϊσταμένου με υπουργικές αποφάσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί η κατά νόμον κρίση από τα αρμόδια όργανα της διοίκησης, δημιουργεί απαράδεκτες και επιζήμιες στρεβλώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας να διορίζει και να παύει κατά τα το δοκούν πρόσωπα που υπηρετούν σε διευθυντικές θέσεις.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει την Υπουργό Πολιτισμού για την ενέργειά της αυτή και δηλώνει σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση πως θα συνεχίσει αταλάντευτα να υπερασπίζεται τόσο το κύρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας όσο και την αξιοπρέπεια των μελών του.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ