ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

 

Αθήνα, 20/6/2017

 

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

 

                                                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Άμεση απεμπλοκή της δυνατότητας διαχείρισης των πιστώσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ

 

Ο ΣΕΑ καταγγέλλει τον πρωτοφανή οικονομικό στραγγαλισμό που υφίσταται η Αρχαιολογική Υπηρεσία την φετινή χρονιά, ο οποίος οφείλεται σε πρωτοφανείς νομοθετικές και γραφειοκρατικές εμπλοκές και παραλήψεις που δεν επιτρέπουν στις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ να διαχειριστούν τα ελάχιστα κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού που διατίθενται για πάγια λειτουργικά έξοδα.

Βρισκόμαστε ήδη στη μέση της χρονιάς, την εποχή δηλαδή κατά την οποία μαζί με την τουριστική περίοδο κορυφώνονται οι ανάγκες των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων και όμως η Αρχαιολογική Υπηρεσία, δεν μπορεί να προβεί σε καμία εργασία ή προμήθεια για να εξυπηρετήσει απολύτως απαραίτητες ανάγκες! Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ που θέτει σε κίνδυνο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς! Η πρωτόγνωρη αδυναμία διαχείρισης των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού από τις Υπηρεσίες έχει άμεσο αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία των μουσείων και των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων: βλάβες στα συστήματα ασφαλείας που δεν μπορούν να επισκευαστούν, μέτρα πυροπροστασίας - όπως καθαρισμοί αρχαιολογικών χώρων από βλάστηση και συντήρηση συστημάτων πυρόσβεσης - να εκτελούνται μερικώς από το ελάχιστο μόνιμο προσωπικό ή τους Δήμους, όπου υπάρχει συνεργασία, τα μουσεία να μην διαθέτουν ούτε τα απαραίτητα είδη καθαριότητας, τα υπηρεσιακά οχήματα – που μεταφέρουν αρχαιότητες, εργαλεία, προσωπικό για ανασκαφές, αυτοψίες, καθαρισμούς και συντήρηση μνημείων – να παραμένουν ακινητοποιημένα χωρίς καύσιμα, ενώ στις υπηρεσίες να μην υπάρχει καν μελάνι και χαρτί για την εκτύπωση δημοσίων εγγράφων! Παράλληλα η δυνατότητα των Εφορειών να προβαίνουν σε άμεσες σωστικές/στερεωτικές εργασίες σε μνημεία έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. Το γεγονός ότι η δημόσια εικόνα μουσείων και χώρων και μνημείων δεν έχει αμαυρωθεί εδώ και έξι μήνες οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην φιλοτιμία των εργαζομένων, οι οποίοι καλύπτουν εθελοντικά πολλά από τα βασικά έξοδα.

Ο οικονομικός στραγγαλισμός συνδυάζεται με νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλά και δημόσιες δηλώσεις Υπουργών, που δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να περικοπούν λειτουργίες, στο πλαίσιο της συνειδητής απαξίωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ως βασικού φορέα προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ως ικανού, λειτουργικού φορέα που εκτελεί πάσης φύσεως έργα επί μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.

Αγνοούν σκοπίμως ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι μια ζωντανή και μάχιμη υπηρεσία με αποκλειστική αρμοδιότητα την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, πέρα από κάθε λογική κέρδους και ανταποδοτικότητας, που μεριμνά με δικά της μέσα και προσωπικό για την ασφάλεια, την φροντίδα και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, την αντιμετώπιση λαθρανασκαφών, τη διενέργεια σωστικών ανασκαφών, τον προληπτικό έλεγχο ενάντια σε κάθε φθορά και καταστροφή, την επίβλεψη έργων και την εκτέλεση σωστικών επεμβάσεων επί μνημείων.

Για την στήριξη όλων αυτών των λειτουργιών απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ την άμεση απεμπλοκή του θέματος διαχείρισης του τακτικού προϋπολογισμού! Γνωρίζουμε, ότι, ενώ δημοσιεύθηκε εδώ και μέρες η διαπιστωτική πράξη που ορίζει όλες τις Εφορείες Αρχαιοτήτων ως αναθέτουσες αρχές, (ΦΕΚ Β/1921/1-6-2017), ώστε να μπορούν να πληρώνουν από τον τακτικό προϋπολογισμό, δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη ΚΥΑ, μεταξύ ΥΠΟΙΑΝ και ΥΠΠΟΑ!.Διεκδικούμε την αύξηση στη χρηματοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και το ΠΔΕ ώστε να είναι σε θέση απρόσκοπτα να προσλαμβάνει προσωπικό, να συνάπτει συμβάσεις και να υποστηρίζει τα έργα που εκτελεί με αυτεπιστασία. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά απερίφραστα ότι τα σχέδια στραγγαλισμού και απαξίωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, από όπου και εάν προέρχονται, θα μας βρουν ενωμένους απέναντί τους.