ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΥΔΟΥΝΙΟΥ
Η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, καλωσορίζει στην Αθήνα την ομαδική φωτογραφική έκθεση «ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΥΔΟΥΝΙΟΥ».
Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό το 4ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας Θεσσαλονίκης 2017, που διοργανώνει η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Folknet, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και άλλων τοπικών φορέων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η φωτογραφική έκθεση, ως παράλληλη εκδήλωση του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας, φιλοξενείται στον ισόγειο χώρο του κτηρίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136) και θα διαρκέσει από τις 2 έως τις 27 Φεβρουαρίου.
Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν στιγμιότυπα παραδοσιακών εθίμων του Δωδεκαημέρου και της Αποκριάς ανά την Ελλάδα, από τη Δράμα και το Σοχό μέχρι τη Σκύρο και το Μεσότοπο Λέσβο, καθώς και την παρουσία των κωδωνοφόρων πανηγυριστών στην ετήσια συγκέντρωση του Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας στη Θεσσαλονίκη. Παρουσιάζονται φωτογραφίες των Γιώργου Γκιζάρη, Εύης Δαλλίδου, Βασίλη Καρκατσέλη, Άκη Κελπέκη, Ντίνας Μαναβή, Βασίλη Μαντά, Τριάδας Μαραγκόζη, Σταύρου Ξηρού, Μάιρας Παλτίδου, Δημήτρη Προκοπίου, Άγγελου Σοφιανίδη, Ιορτάνκα Τένοβα και Χάρη Φάρου. Παράλληλα, θα πραγματοποιούνται και προβολές σχετικές με την κωδωνοφορία.
Τα έθιμα της κωδωνοφορίας, στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο, με κοινά χαρακτηριστικά τις συλλογικές μεταμφιέσεις με μάσκες, δέρματα ζώων και κουδούνια, είχαν στόχο να «εξευμενίσουν τις μυστηριακές δυνάμεις που επηρεάζουν τη γονιμότητα στη φύση και να απομακρύνουν με τρόπο εκκωφαντικό τους κακούς δαίμονες που την εμποδίζουν». Η Folknet διοργάνωσε για πρώτη φορά το 2014 το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας. Φέτος, 1500 τελεστές από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες θα συγκεντρωθούν για τέταρτη φορά στη Θεσσαλονίκη στην πομπή της 12ης Φεβρουαρίου. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την 1η Φεβρουαρίου και περιλαμβάνουν φωτογραφικές και εικαστικές εκθέσεις, προβολές ταινιών, workshops, παραστάσεις θεάτρου σκιών. Στόχος της διοργάνωσης, εκτός από τη γνωριμία της πόλης με τις εθιμικές πρακτικές της υπαίθρου, είναι ο διάλογος μεταξύ κοινωνικών επιστημόνων, σύγχρονων καλλιτεχνικών δημιουργών, τοπικών φορέων και η ανάδειξη των τοπικών παραδόσεων.
Περισσότερες πληροφορίες στο http://bellroads.gr/ και https://www.facebook.com/bell-roads-474943279291687/?fref=ts
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 2 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 μ.μ. στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Αθήνας «Η Αναγέννηση», με αναπαραστάσεις αποκριάτικων εθίμων από τη Μυτιλήνη.