ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

 

 

                                                            Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2016

                                                            Αρ. Πρωτ.: 504

 

                                                             Προς

                                                             τα μέλη του ΣΕΑ

 

 

                   ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ

21 Νοεμβρίου 2016

       Για την Προβολή του Πολυσχιδούς Έργου της Αρχαιολογικής                                                   Υπηρεσίας

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι, –ισσες,

  Με καθυστέρηση -λόγω διοργάνωσης της Πανελλαδικής Δράσης του ΥΠΠΟΑ «Περιβάλλον και Πολιτισμός» - ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ καλεί τα μέλη του, αλλά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού, σε μία (1) ημέρα δράσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε θέματα που συνδέονται με την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίκεντρο αυτής της δράσης, που έχει καθιερώσει ο ΣΕΑ ως «Ημέρα για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», θα είναι – κατ΄εξαίρεση φέτος – όχι η 21η Οκτωβρίου, αλλά η 21η Νοεμβρίου.

  Αδιαμφισβήτητα, στον αγώνα ενάντια στις πολιτικές απαξίωσης των μνημείων και του έργου που συντελείται για την προστασία και την απόδοσή τους στην κοινωνία, το σημαντικότερο όπλο των αρχαιολόγων και των άλλων εργαζομένων στον πολιτισμό είναι η ίδια η δουλειά μας. Γι΄αυτό και προτείνουμετη διοργάνωση μιας σειράς διαφορετικών εκδηλώσεων που να αναδεικνύουν το πολυσχιδές (ανασκαφικό, αναστηλωτικό, μουσειακό, εκπαιδευτικό κ.λπ.) έργο, που πραγματοποιείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη σημασία του για την κοινωνία.

  Καλούμε τα μέλη μας και τα Τοπικά Παραρτήματα, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του πολιτισμού, να ανοίξουν τις πόρτες των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων, των μουσείων, των αποθηκών ή των εργαστηρίων συντήρησης και να υποδεχθούν τους επισκέπτες και φίλους των αρχαιοτήτων καθώς και τις τοπικές κοινωνίες για να τους μιλήσουν για τις αξίες της ζωής και της ιστορικής μνήμης, και για την κοινωνική αναγκαιότητα της προστασίας των μνημείων. Ενθαρρύνουμε τα μέλη μας να συνδιοργανώσουν τις εκδηλώσεις με εκπαιδευτικούς, τοπικούς συλλόγους και φορείς, καθώς και την συνεργασία των κατά τόπους Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.

  Προκειμένου να δημοσιευθεί εγκαίρως το πρόγραμμα των δράσεων που θα υλοποιηθούν, παρακαλείσθε να δηλώσετε στο ΣΕΑ μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2016 την ημερομηνία, το θέμα και τον τίτλο των δράσεων. Για τη διευκόλυνση του κοινού, θα ζητηθεί από τη ΓΔΑΠΚ, άδεια ελευθέρας εισόδου των επισκεπτών στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ