ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

 

Αθήνα, 22/3/2016

Αρ. Πρωτ. : 137

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΖΩΣΤΗΡΑ

 

Ο ΣΕΑ εκφράζει την ικανοποίησή του για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ στη συνεδρίαση της 8ης Μαρτίου 2016, που αφορά στην άμεση άρση όλων των περιορισμών στην ελεύθερη πρόσβαση των επισκεπτών στο ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα στο Λαιμό Βουλιαγμένης, κατόπιν και των σχετικών πρωτοβουλιών του. Η απόφαση συνάδει απολύτως με τις διατάξεις του Ν.3028/2002, οι οποίες είχαν παραβιαστεί κατάφωρα τα τελευταία χρόνια, καθώς η ολιγόλεπτη πρόσβαση γινόταν αποκλειστικά και μόνον δια της φυλασσόμενης εισόδου της ακτής κατόπιν αδείας από τη Διεύθυνση του Αστέρα!

Ευελπιστούμε ότι η απρόσκοπτη, ανεξάρτητη από τον Αστέρα, πρόσβαση του κοινού θα αποτελέσει την αναγκαία συνθήκη για την πολύπλευρη ανάδειξη του σημαντικού μνημείου, με ποικίλες δράσεις προβολής του, ώστε να επιτελέσει τον επιστημονικό, παιδευτικό και μορφωτικό του ρόλο.

Παράλληλα ο ΣΕΑ ανταποκρινόμενος στον επιστημονικό του ρόλο και στην αποστολή του για τη διάσωση και προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, θα συνεχίσει να αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες δίπλα στους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής κατά της τσιμεντοποίησης της χερσονήσου που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ. Επαναλαμβάνουμε, τέλος, την πάγια θέση του Συλλόγου ότι τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, οι δημόσιες εκτάσεις, τα δάση, ο αιγιαλός και το τοπίο είναι δημόσια αγαθά, που προστατεύονται από το άρθρο 24 του Συντάγματος. Τα μνημεία και ο περιβάλλων χώρος τους αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα και είναι αναγκαίο να προστατεύονται από κοινού.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ