ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

 

 

Αθήνα, 22/10/2015

Αρ. Πρωτ.: 396

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την συμπαράσταση του στους απολυμένους συναδέλφους από το αρχαιολογικό τμήμα του Μετρό Θεσσαλονίκης. Καταδικάζει τις αποφάσεις για απολύσεις του προσωπικού καθώς το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ επιπλέον υπάρχει εργασιακό αντικείμενο, όπως συντήρηση, καταγραφή, μελέτη, δημοσίευση κ.ά., το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί παρά τις επιταγές του Αρχαιολογικού Νόμου (Ν.3028/2002).

Ο ΣΕΑ απαιτεί την άμεση επίλυση των προβλημάτων και την απρόσκοπτη συνέχιση των αρχαιολογικών εργασιών και του έργου εν γένει.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του ΣΕΚΑ.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

 

 

 

 

Αθήνα, 20.10.2015

Σ.ΕΚ.Α.

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Τ.Θ. 30084

Τ.Κ. 10033, Αθήνα

Fax: 210 3816584, Κιν. 6977509501

Email: sekarchaeologists@gmail.com, https: seka.net.gr

 

 

Πέντε μήνες σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα διένυσαν οι εργαζόμενοι στο αρχαιολογικό τμήμα του Μετρό Θεσσαλονίκης, για να καταλήξουν στις απολύσεις έξι επιπλέον ατόμων σήμερα.

Σε όλο αυτό το διάστημα χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας, τη λήψη «υποχρεωτικών» αδειών, την απόρριψη τους στον εργασιακό χώρο χωρίς να έχουν απολυθεί, τις απολύσεις των συναδέλφων τους, την ανασφάλεια και την ταπείνωση της προσωπικότητας τους.

Σε ένα έργο στο οποίο διακυβεύονται υψηλά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα , που κατά καιρούς αποτελεί τη βιτρίνα για την εξαγγελία ελπιδοφόρων δηλώσεων, οι απολύσεις των εργαζομένων αποτελούν παράπλευρη αλλά σημαντική απώλεια. Μία απώλεια που καταδεικνύει την παθογένεια της κατασκευής του έργου από την έναρξη του, την πλήρη αδυναμία διαχείρισης του και τελικά την απόλυτη απαξίωση του με το συνεχόμενο μηνιαίο αποδεκατισμό των εργαζομένων.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων εκφράζει τη συμπαράσταση του στα απολυμένα μέλη του. Θεωρεί τις απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν παράνομες, καθώς παραβιάστηκε ο αρχαιολογικός νόμος βάσει του οποίου η αρχαιολογική υπηρεσία είναι η μόνη αρμόδια για τη διαχείριση του προσωπικού της.

Καταδικάζει τις αποφάσεις για απόλυση του προσωπικού καθώς υπάρχει σαφές εργασιακό αντικείμενο. Επιζητά την άμεση επίλυση των ζητημάτων που αγκυλώνουν την εξέλιξη του έργου, την άμεση ανάκληση των απολύσεων του προσωπικού, το σεβασμό των αρχαιοτήτων και την πλήρη εφαρμογή του αρχαιολογικού νόμου.