ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
Αθήνα, 16/9/2015
Αρ. Πρωτ.: 320
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑ ΧΩΡΑΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων χαιρετίζει τη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ της 15ης Σεπτεμβρίου για την κατά χώραν ανάδειξη των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η νέα γνωμοδότηση, μετά τις τρεις προηγούμενες Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες είχαν ως όρο την απόσπαση των αρχαιοτήτων, αποτελεί μια ελπιδοφόρα εκκίνηση στο θέμα της προστασίας και ανάδειξης του σημαντικού μνημειακού συνόλου της κοσμικής Θεσσαλονίκης του 6ου αι. μ.Χ.
 
Η πρόταση που εγκρίθηκε, κατόπιν και της θετικής εισήγησης στο ΚΑΣ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, δίνει λύση στην προστασία των αρχαιοτήτων του σταθμού που φθείρονται σοβαρά από την έκθεση στο περιβάλλον του εργοταξίου και τα όμβρια ύδατα που εισβάλλουν συχνά σ’ αυτό, αποκαθιστά την κανονική ζωή της πόλης που έχει αναστατωθεί επί μακρόν λόγω των εργοταξίων και δίδει ικανό χρόνο προκειμένου να εξευρεθεί η τεχνική λύση που θα επιτρέπει τη συνύπαρξη αρχαιοτήτων και επιβατικού σταθμού. Το σημαντικότερο όμως πλεονέκτημα της πρότασης είναι η δημιουργία ενός επιτόπιου ανοιχτού μουσείου, που ενσωματώνεται οργανικά στη διαχρονία του κέντρου της Θεσσαλονίκης.
 
Η θετική γνωμοδότηση επί της πρότασης αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση για τον ΣΕΑ, τα μέλη της ελληνικής και διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, τους ενεργούς πολίτες και τον Δήμο Θεσσαλονίκης που επί τρία χρόνια έδωσαν σκληρές μάχες και ανέλαβαν ποικίλες πρωτοβουλίες για τη διάσωση των σημαντικών αρχαιοτήτων και την ανάδειξή τους σε έναν ζωντανό πόλο έλξης του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, του οποίου αντιπροσωπεία παραστάθηκε στην συνεδρίαση του ΚΑΣ και υποστήριξε τις θέσεις του Συλλόγου, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος και την πορεία υλοποίησης της μελέτης απέναντι σε όποιες σκοπιμότητες επιχειρήσουν να την ματαιώσουν.
 
Η προστασία των μνημείων είναι υπόθεση όλων μας!
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ