ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765
E-mail: archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 

Αθήνα, 15/9/2015
Αρ. Πρωτ.: 318
 
 
ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ
21 Οκτωβρίου
Ημέρα για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ
την εβδομάδα 19 – 25 Οκτωβρίου 2015 
 
Αγαπητοί Συνάδελφοι, –ισσες,
 
Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί τα μέλη του αλλά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού σε μία εβδομάδα δράσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε θέματα που συνδέονται με την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, με επίκεντρο την 21η Οκτωβρίου που έχει καθιερώσει ο ΣΕΑ ως «Ημέρα για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».
 
Στον αγώνα ενάντια στις πολιτικές απαξίωσης των μνημείων και του έργου που συντελείται για την προστασία τους και την απόδοσή τους στην κοινωνία, το σημαντικότερο όπλο των αρχαιολόγων και των άλλων εργαζομένων στον πολιτισμό είναι η ίδια η δουλειά μας. Ως εκ τούτου προτείνουμε τη διοργάνωση μιας σειράς διαφορετικών εκδηλώσεων που να αναδεικνύουν το πολυσχιδές (ανασκαφικό, αναστηλωτικό, μουσειακό, εκπαιδευτικό κ.λπ.) έργο που πραγματοποιείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη σημασία αυτού του έργου για την κοινωνία.
Ειδικότερα για την φετινή χρονιά, οι εκδηλώσεις, υπό τον γενικό τίτλο «Άνθρωποι και Μνημεία σε κίνδυνο», αφιερώνονται στη μνήμη του Khalid al-Asaad και του Qassem Abdallh Yehya, οι οποίοι δολοφονήθηκαν άγρια από τους αμείλικτους ισλαμιστές.
 
Ο Σύρος συνάδελφος Khalid al-Asaad, Επίτιμος Διευθυντής Αρχαιοτήτων της μυθικής Παλμύρας, ήταν ταγμένος στην προστασία των αρχαιοτήτων μέχρι τέλους. Αυτό φαίνεται ότι δεν άρεσε καθόλου στις δυνάμεις εκείνες του τυφλού θρησκευτικού φανατισμού, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπου παίζονται μεγάλα συμφέροντα. Το ίδιο και ο χημικός Qassem Abdallh Yehya, υπεύθυνος συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού της Συρίας, η είδηση για τη δολοφονία του οποίου, πέρασε αθόρυβα στα ΜΜΕ.
 
Ως ελάχιστη τιμή στη μνήμη τους στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα του συριακού λαού για ελευθερία, συμπαραστεκόμενοι στις χιλιάδες των προσφύγων, που για να γλυτώσουν τη ζωή των παιδιών τους και τη δική τους προσπάθησαν να ξεφύγουν από το μακελειό των πολέμων, τον αποτρόπαιο βανδαλισμό των σπιτιών τους και των μνημείων τους και έφθασαν ικέτες στον τόπο μας.
 
Η φρικτή δολοφονία του Khalid al-Asaad και του Qassem Abdallh Yehya γίνεται σύμβολο στους κοινούς αγώνες της ανθρωπότητας για υπεράσπιση της ζωής, της ιστορικής μνήμης και των μνημείων, ενάντια στο εύκολο κέρδος, την αυξανόμενη αρχαιοκαπηλία, τη λαθραία διακίνηση αρχαιοτήτων στα λιμάνια της Ευρώπης και της Αμερικής, την ισοπέδωση και την καταπάτηση κάθε ίχνους ήθους και αξιοπρέπειας.
 
Καλούμε τα μέλη μας και τα Τοπικά Παραρτήματα, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του πολιτισμού, να ανοίξουν τις πόρτες των μουσείων, των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων, των αποθηκών ή των εργαστηρίων συντήρησης και να υποδεχθούν τους επισκέπτες, τους φίλους των μουσείων και τις τοπικές κοινωνίες για να τους μιλήσουν για τις αξίες της ζωής και της ιστορικής μνήμης, για την κοινωνική αναγκαιότητα της προστασίας των μνημείων.

Ενθαρρύνουμε τα μέλη μας να συνδιοργανώσουν τις εκδηλώσεις με εκπαιδευτικούς, τοπικούς συλλόγους και φορείς, καθώς και την συνεργασία των κατά τόπους Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.
 
Προκειμένου να δημοσιευθεί εγκαίρως το πρόγραμμα των δράσεων που θα υλοποιηθούν, παρακαλείσθε να δηλώσετε στο ΣΕΑ μέχρι τις 7 Οκτωβρίου την ημερομηνία, το θέμα και τον τίτλο των δράσεων. Για τη διευκόλυνση του κοινού, θα ζητηθεί από τη ΓΔΑΠΚ, άδεια ελευθέρας εισόδου των επισκεπτών στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ