Δελτίο Τύπου Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας

Έργα για τα μνημεία και τον άνθρωπο.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας θα μετάσχει από τις 13 έως τις 16 Νοεμβρίου 2014 στις εκδηλώσεις του 8ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, Docfest, στη Χαλκίδα, με σειρά δράσεων, που σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με το διευθυντή του Φεστιβάλ, κ. Σταύρο Ιωάννου.

Καταρχήν, την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, από τις 11.14 έως τις 11.39, θα προβληθεί στο θέατρο Παπαδημητρίου, ταινία μικρού μήκους με τίτλο: «Ο Άη Γιώργης στο Ακραίφνιο». Η ταινία δημιουργήθηκε από την Κινηματογραφική Ομάδα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και αφορά στις εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης των τοιχογραφιών της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Ακραιφνίου στη Βοιωτία.

Την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει από τις 13.00 έως τις 14.00 στο Ξενοδοχείο Παλίρροια, αίθουσα «Κλεοπάτρα», ομιλία της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας κ. Παρής Καλαμαρά, με θέμα: «Έργα για τα μνημεία και τον άνθρωπο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία». Η ομιλία αφορά στην επανένταξη των μνημείων στη ζωή της πόλης, κατόπιν αποκατάστασής τους από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, με χρηματοδότηση κυρίως από το ΕΣΠΑ. Τη συζήτηση θα συντονίσουν οι κ.κ. Σταύρος Ιωάννου, διευθυντής του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα και Ντίνος Πολίτης, αρχαιολόγος, Πρόεδρος της Εταιρείας Σπουδών Εγγύς Ανατολής.

Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου, τέλος, θα πραγματοποιηθεί «Ένας περίπατος στα μνημεία της μεσαιωνικής Χαλκίδας », με σημείο συνάντησης την πλατεία της Αγίας Παρασκευής και ώρες εκκίνησης 11.00, 11.30, 12.00.

Κομμάτι του πολεοδομικού ιστού της σύγχρονης πόλης, τα μνημεία, αποτελούν τόπους αναφοράς της ζωής μας σήμερα, τροφοδοτούν σκέψεις και συναισθήματα, και διεκδικούν –με όλους τους νέους τρόπους που εμείς οι ίδιοι θα ανακαλύψουμε– τη θέση τους στην προσωπική ιστορία του καθενός μας.