Στις 2 Σεπτεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με τις Τοπικές Επιτροπές.

Προς Όλα τα μέλη του ΣΕΑ
 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΕΑ

ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με τις Τοπικές Επιτροπές. Συζητήθηκαν αναλυτικά οι νέες ρυθμίσεις για το δημόσιο, η μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης για 25.000 διαθεσιμότητες/απολύσεις έως το τέλος του έτους και οι επιπτώσεις που έχουν όλες αυτές οι ρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα.

 

  • Καταγγέλλουμε την πολιτική των απολύσεων και της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα και μάλιστα με την έμφαση που δίνεται στο χτύπημα των κοινωνικών αγαθών (υγεία, παιδεία, ασφάλιση, πολιτισμός). Είτε με κατάργηση κλάδων, είτε με κατάργηση οργανικών θέσεων, είτε με την κατάπτυστη μοριοδότηση της Υπουργικής Απόφασης Κ. Μητσοτάκη, είτε με το σχεδιαζόμενο νέο Οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΑ (που σχεδιάζεται να «λήξει» μέσα στον Οκτώβρη, όμως ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό στους εργαζόμενους στην τελική του μορφή), όσο κι αν προσπαθούν να το κρύψουν πίσω από λέξεις όπως «αξιολόγηση», «αναδιάρθρωση» ή «κινητικότητα» η πραγματικότητα είναι μία: πρόκειται για την υλοποίηση των ίδιων οριζόντιων πολιτικών που διαλύουν τον δημόσιο τομέα και βυθίζουν τη χώρα συνεχώς σε μεγαλύτερη ύφεση και τους εργαζόμενους στη φτώχεια.

 

  • Οι 250 ή 500 «διαθεσιμότητες» στο ΥΠΠΟΑ είναι μόνο η αρχή των απολύσεων που έρχονται. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν έχει πλεονάζον προσωπικό, αντιθέτως έχει ανάγκη από προσωπικό στα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη τη χώρα. Δεν έχει σημασία ποιοι κλάδοι θα ενταχθούν στο πρώτο κύμα της «διαθεσιμότητας» (ως τώρα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιοι είναι οι κλάδοι αυτοί), αφού είναι προφανές ότι στόχος είναι να αποδυναμωθεί συνολικά η Αρχαιολογική Υπηρεσία και η προστασία των μνημείων, να περάσουν λειτουργίες της σε ιδιώτες και να πάψει ο (ανεπιθύμητος για την κυβέρνηση, όπως αποδεικνύεται) ελεγκτικός ρόλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

 

  • Οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα Μουσεία σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε οριακό σημείο: είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τις συνεχείς παραστάσεις στην πολιτική ηγεσία, δεν έχει καταβληθεί ακόμη ούτε 1 ευρώ για λειτουργικά στις υπηρεσίες. Απλήρωτοι παραμένουν πολλοί εργαζόμενοι στα έργα του ΕΣΠΑ, όπως και οι εργαζόμενοι μέσω ΜΚΟ. Οδοιπορικά οφείλονται σε όλους τους συναδέλφους, την ίδια ώρα που οι μισθοί μας παραμένουν κάτω από το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης και δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις απαράδεκτες αυξήσεις φόρων, τα χαράτσια, τις αυξήσεις στα βασικά αγαθά και τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

 

  • Η κυβέρνηση δεν μας βλέπει σαν εργαζόμενους, αλλά σαν αριθμούς. Οι «διαθεσιμότητες» μοιάζουν με ξαφνικό θάνατο, αφού εξαγγέλλονται στους υποψήφιους προς απόλυση μια μέρα πριν! Μια κυβέρνηση που βγάζει σε διαθεσιμότητα γιατρούς και νοσηλευτές, που απολύει εκπαιδευτικούς και αναγγέλλει ότι θα τους επαναπροσλάβει ως... ωρομίσθιους, που ετοιμάζει «διαθεσιμότητα» ακόμη και για μέλη ΔΕΠ, είναι προφανές ότι δεν ενδιαφέρεται για την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου τομέα, αλλά μόνο για τη διάλυση κάθε δικαιώματος των εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε, δεν πρόκειται για «μείωση του δημόσιου τομέα», αλλά για κατάργηση της μονιμότητας και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, αφού οι ανάγκες του δημοσίου θα καλύπτονται από δω και πέρα με ιδιωτικά συνεργεία, πεντάμηνες συμβάσεις μέσω ΜΚΟ, ή ωρομίσθιους!

 

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΔΙΕΞΟΔΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται:

 

1. Η ευρύτερη δυνατή ενημέρωση όλων των εργαζόμενων και η συνειδητοποίηση ότι, αν συνεχίσει η ίδια πολιτική, όλοι οι κλάδοι απειλούνται με «διαθεσιμότητες» και απολύσεις, και όλος ο δημόσιος τομέας απειλείται με διάλυση.

2. Ο συντονισμένος διακλαδικός αγώνας. Η οπτική «ο κλάδος μου δεν απειλείται» βοηθά το «διαίρει και βασίλευε» που εφαρμόζει η κυβέρνηση, προκειμένου να περάσει τις απολύσεις. Άλλωστε, η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς όλους τους κλάδους που περιλαμβάνονται στο υπάρχον οργανόγραμμα.

3. Αγώνας αποφασιστικός με διάρκεια που θα παρακωλύσει τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, ώστε να υπάρχει κόστος για την κυβέρνηση.

 

 

Στη βάση των παραπάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί:

 

1. Για συμμετοχή στην απεργιακή εβδομάδα της ΑΔΕΔΥ από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου. ΒΑΖΟΥΜΕ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ 100% ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΤΙΣ 18-19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013.

2. Θεωρούμε ότι η 48ωρη απεργία είναι ένα πρώτο βήμα, που πρέπει να οδηγήσει στην κλιμάκωση της απεργίας σε όλο το δημόσιο. Ήδη πολλές Ομοσπονδίες έχουν αποφασίσει κινητοποιήσεις διαρκείας (ΟΛΜΕ, Πανεπιστήμια, Ασφαλιστικά Ταμεία). Καλούμε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, που συνεδριάζει στις 21 Σεπτεμβρίου με θέμα τη συνέχιση ή μη της απεργίας, να πάρει απόφαση για απεργία διαρκείας από τις 23 Σεπτεμβρίου σε όλο το δημόσιο τομέα.

3. Συντονιζόμαστε με όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις Ομοσπονδίες του ΥΠΠΟΑ και όλου του δημοσίου, που βρίσκονται σε κινητοποίηση, για κοινές δράσεις και κινητοποιήσεις.

4. Καλούμε τα Τοπικά Παρατήματα να πραγματοποιήσουν συνελεύσεις για την προετοιμασία της απεργίας (συνημμένη αποστέλλεται η απόφαση της Συνέλευσης του Τοπικού Παραρτήματος Κρήτης). Καλούμε τις Τοπικές Επιτροπές να συμμετάσχουν σε συντονισμούς με τους Τοπικούς Συλλόγους που βρίσκονται σε κινητοποίηση.

5. Προτείνουμε σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία να διοργανωθούν συσκέψεις όλου του προσωπικού ανά Υπηρεσία, ειδικά στην περιφέρεια, στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου (ή σε όποια άλλη ημερομηνία θεωρούν πρόσφορη) για να συζητηθούν οι εξελίξεις (διαθεσιμότητες, οργανόγραμμα), η προετοιμασία της απεργίας, η μορφή της κινητοποίησης, ο τρόπος συμμετοχής. Καλούμε τους προϊστάμενους των Υπηρεσιών που είναι μέλη του ΣΕΑ, να συμμετάσχουν και να διευκολύνουν τις συσκέψεις όλου του προσωπικού ανά Υπηρεσία και να βοηθήσουν στην επιτυχία της απεργίας.

6. Ο Σύλλογος θα συμμετάσχει στις προσφυγές που είναι σε εξέλιξη για την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης Κ. Μητσοτάκη για την απαράδεκτη «μοριοδότηση».

7. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα πραγματοποιήσει και φέτος εκδηλώσεις στις 21 Οκτωβρίου, για να αναδειχθεί στο κοινό το έργο που παράγει η Αρχαιολογική Υπηρεσία και να ζητηθεί η στήριξη όλων των πολιτών στα αιτήματά μας. Αναλυτική εγκύκλιος θα αποσταλεί σύντομα.

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ