Τρέχουν πλέον ραγδαία οι εξελίξεις στο θέμα των απολύσεων-διαθεσιμοτήτων, καθώς συνεδριάζει εκ νέου αύριο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, ενώ σήμερα και αύριο θα δημοσιευτούν οι Υπουργικές Αποφάσεις που θα καταργούν θέσεις και κλάδους σε Υπουργεία

Προς Όλα τα μέλη του ΣΕΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΛΙΣΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ-ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

 

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

Τρέχουν πλέον ραγδαία οι εξελίξεις στο θέμα των απολύσεων-διαθεσιμοτήτων, καθώς συνεδριάζει εκ νέου αύριο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, ενώ σήμερα και αύριο θα δημοσιευτούν οι Υπουργικές Αποφάσεις που θα καταργούν θέσεις και κλάδους σε Υπουργεία, ενώ στο ΥΠ.ΠΟ.Α. συγκροτήθηκε ήδη το Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο για τη μοριοδότηση των υποψήφιων προς “διαθεσιμότητα” υπαλλήλων (πρβλ. συνημμένο), την ίδια αυτή στιγμή, που στο δημόσιο επικρατεί απεργιακός αναβρασμός. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

 

  1. Παλεύει ενάντια στις απολύσεις-διαθεσιμότητες και δηλώνει ότι θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις και σε συνεργασία με όλα τα σωματεία, για να μην γίνει ούτε μία απόλυση εργαζομένου, ανεξαρτήτως κλάδου και ειδικότητας. Λέμε όχι στην κατάργηση της μονιμότητας και τη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

  2. Καταγγέλλει τη συγκρότηση της επιτροπής μοριοδότησης και την προσπάθεια να εμφανιστεί ως “αξιολόγηση” η απαράδεκτη μοριοδότηση που ορίζει η Υπουργική Απόφαση Μητσοτάκη. Στηρίζουμε την προσφυγή της ΑΔΕΔΥ στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια σε αυτή την κατάπτυστη Υπουργική Απόφαση. Καλούμε τα μέλη του Συλλόγου και όλους τους συναδέλφους να μην συμμετάσχουν στο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, κάνοντας πράξη την αντίσταση στις απολύσεις. Δηλώνουμε ότι θα συμβάλλουμε, μαζί με τα άλλα σωματεία, ώστε να μη γίνει πράξη η περίφημη “μοριοδότηση”.

  3. Συστρατευόμαστε με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα στον απεργιακό αγώνα για την προστασία των κοινωνικών αγαθών: Υγεία, παιδεία, πρόνοια, ασφάλιση, πολιτισμός βρίσκονται στο στόχαστρο μίας ανάλγητης πολιτικής, ο αγώνας για την ανατροπή της οποίας πρέπει να είναι κοινός.

  4. Ζητάμε να δοθεί άμεσα στους εργαζόμενους το σχεδιαζόμενο νέο Οργανόγραμμα του ΥΠ.ΠΟ.Α.

  5. Συμπαραστέκεται στους συμβασιούχους συναδέλφους που παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, στους συμβασιούχους με ασφαλιστικά μέτρα που απειλούνται άμεσα με απόλυση ενώ καλύπτουν πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών.

 

Σχετικά με την επιτυχία της 48ωρης απεργίας όλου του δημόσιου τομέα στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, υπενθυμίζουμε τον σχεδιασμό του Συλλόγου:

  1. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να υπάρξει καθολική (100%) συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ (βλ. συνημμένο). Η ενότητα και η αποφασιστικότητα μας θα είναι πρόκριμα για τις εξελίξεις που έρχονται.

  2. Με ευθύνη των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου, των Τοπικών Επιτροπών και μελών άλλων σωματείων που βρίσκονται σε κινητοποίηση, πραγματοποιούνται ήδη συσκέψεις ανά Υπηρεσία, προκειμένου να ενημερωθεί όλο το προσωπικό για τις εξελίξεις που υπάρχουν και να υπάρξει συντονισμός της απεργίας. Παρακαλούνται οι Προϊστάμενοι των υπηρεσιών να συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή, ώστε έως την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου να ολοκληρωθούν οι τοπικές συσκέψεις σε κάθε Υπηρεσία.

  3. Για τα έργα που διεξάγονται από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, θεωρούμε αυτονόητο ότι αν απεργεί ο υπεύθυνος ή ο επιβλέπων ή ο τεχνικός ασφαλείας του έργου, το έργο δεν μπορεί να λειτουργεί. Άλλωστε, οι συμβασιούχοι συνάδελφοι καλύπτονται να συμμετάσχουν στην απεργία, αφού τις ίδιες μέρες έχει προκηρύξει απεργία η ΠΟΕΙΔΔ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο).

  4. Θα αποσταλεί κείμενο και υλικό (αφισάκι, αυτοκόλλητο) για μοίρασμα στο κοινό. Με ευθύνη των μελών και των Τοπικών Επιτροπών είναι σημαντικό να προωθηθούν στα τοπικά ΜΜΕ. Αντίστοιχα, είναι επιθυμητό να επιδιωχθούν εκπομπές παρουσίασης και προβολής των θέσεων του Συλλόγου και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αρχαιολογική Υπηρεσία και οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟΑ.

 

 

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η κατάσταση για όλους μας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, ενώ γνωρίζουμε καλά ότι, στην οικονομική συγκυρία που διανύουμε, έχει καταστεί δύσκολη ακόμη και η συμμετοχή στις απεργίες.

 

Όταν όμως

√ η Αρχαιολογική Υπηρεσία απειλείται με διάλυση και εμείς οι ίδιοι με απόλυση ή εξοντωτικές μετακινήσεις,

√ ολόκληρο το δημόσιο διαμελίζεται και η χώρα βυθίζεται στην ύφεση όλο και περισσότερο,

δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της σύγκρουσης με αυτή την πολιτική.

 

Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε τη δύναμή μας, και να τη δείξουμε με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας.

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ