ε αφορμή την τραγική υπόθεση του τ. Γενικού Γραμματέα ΥΠΠΟ κ. Χ. Ζαχόπουλου, επί τρεις ολόκληρες εβδομάδες το Υπουργείο Πολιτισμού και ειδικότερα ο τομέας της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς
Με αφορμή την τραγική υπόθεση του τ. Γενικού Γραμματέα ΥΠΠΟ κ. Χ. Ζαχόπουλου, επί τρεις ολόκληρες εβδομάδες το Υπουργείο Πολιτισμού και ειδικότερα ο τομέας της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς βρίσκεται στο επίκεντρο μιας απολύτως αρνητικής δημοσιότητας, στις «παράπλευρες απώλειες» της οποίας περιλαμβάνεται η σπίλωση των ίδιων των θεσμών της προστασίας των μνημείων. Για τον λόγο αυτό η εισαγγελική και κάθε άλλη έρευνα που διεξάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να φθάσoυν σε βάθος ώστε να μη μείνει καμία απολύτως σκιά.
Μέχρι τότε όμως ας υπενθυμίσουμε ορισμένες αλήθειες για το ΥΠΠΟ:
1. Οι μαχόμενοι αρχαιολόγοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, οι χαμηλότερα αμειβόμενοι επιστήμονες στην Ελλάδα, επιτελούν το έργο της προστασίας της αρχαιολογικής κληρονομιάς με ιδιαίτερη επιτυχία, με μόνα όπλα την υψηλή επιστημονική τους κατάρτιση, την συναίσθηση ευθύνης απέναντι στα μνημεία, εργαζόμενοι πέρα από ωράρια και με την γνωστή σε όλους αυταπάρνηση και συνέπεια.
2. Η εκάστοτε πολιτική ηγεσία, πιεζόμενη από μικροπολιτικά αλλά και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που σχετίζονται με την εκμετάλλευση της γης και όχι μόνο, συστηματικά επιχειρεί να ποδηγετεί την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα θεσμικά της όργανα. Η υπονόμευση του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που υλοποιείται με την απολύτως επιτυχημένη μέθοδο της αυτεπιστασίας από τις περιφερειακές της μονάδες, επιτυγχάνεται κυρίως με τον οικονομικό στραγγαλισμό και την υποστελέχωση. Κραυγαλέα παραδείγματα αποτελούν οι πιστώσεις για την ενίσχυση του αρχαιολογικού έργου από τον ειδικό λογαριασμό που μειώνονται με γεωμετρική πρόοδο για να φτάσουν στον σημερινό εκμηδενισμό, αλλά και οι προσλήψεις μονίμων αρχαιολόγων που γίνονται κάθε έντεκα χρόνια! Αντί προσλήψεων, παρεισφρέει ο κομματισμός και κυριαρχεί η εργασιακή ομηρία με την απασχόληση χιλιάδων συμβασιούχων για την διεκπεραίωση του αρχαιολογικού έργου.
3. Τα αρχαιολογικά έργα που εκτελούν οι μονάδες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είναι από τα πλέον επιτυχημένα του Γ΄ ΚΠΣ από πλευράς απορροφητικότητας, ποιότητας και σχέσης κόστους - αποτελέσματος. Εάν δεν εξασφαλιστούν εγκαίρως τα μερίδια των ευρωπαϊκών πιστώσεων που θα επενδυθούν στην πολιτιστική κληρονομιά για την επόμενη προγραμματική περίοδο, θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες για την διατήρηση και ανάδειξη των μνημείων μας.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει επανειλημμένως θίξει τα πολλά και σοβαρά δομικά προβλήματα του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟ θα συνεχίσουν να μάχονται για την προστασία των μνημείων. Μήπως, επί τέλους, αυτή την ώρα της κρίσης ήρθε η ώρα να αφυπνιστούμε όλοι για την προστασία και ανάδειξη της μοναδικής αρχαιολογικής μας κληρονομιάς; Γιατί τα μνημεία ανήκουν σε όλους.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ