Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σας προσκαλεί στην στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Ο ρόλος των δημόσιων Μουσείων σήμερα» που διοργανώνει την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008 στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20-22, Αθήνα).

Αφορμή για τη διοργάνωση της ημερίδας αποτελεί η πρόσφατη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για την μετατροπή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (με βάση την ομόφωνη απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης της 9/6/08) εξέφρασε τη συνολική του αντίθεση στο εν λόγω σχέδιο νόμου με πλήρως τεκμηριωμένα νομικά, επιστημονικά και πολιτικά επιχειρήματα στο ψήφισμα που εξέδωσε (βλ. σχετικά www.sea.org.gr). Παρότι το θέμα είναι μείζον για την διαχείριση και προστασία της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς, δεν προηγήθηκε της δημοσιοποίησης του σχεδίου νόμου κανένας απολύτως διάλογος ούτε με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, το συλλογικό επιστημονικό φορέα των αρχαιολόγων του ΥΠΠΟ, ούτε γενικότερα με την επιστημονική κοινότητα ή τους συνδικαλιστικούς και συλλογικούς φορείς στο χώρο του πολιτισμού. Αντιθέτως, οι απεργίες που πραγματοποίησε ο ΣΕΑ αντιμετωπίστηκαν από την πολιτική ηγεσία με προσφυγή στα δικαστήρια ώστε να κηρυχτούν «παράνομες και καταχρηστικές».

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ανοίξει τον σχετικό διάλογο,δημοσιοποιώντας τα επιχειρήματά του και αναπτύσσοντας αναλυτικά τις προτάσεις του για ένα σύγχρονο, ανοιχτό Δημόσιο Μουσείο, σε μια ημερίδα που θα περιλαμβάνει στρογγυλή τράπεζα επιστημόνων και ανοιχτή δημόσια συζήτηση την Πέμπτη 10 Ιουλίου, ημέρα απεργίας για τα μέλη του Συλλόγου μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

9:30 Έναρξη
Χαιρετισμοί από κόμματα, συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς και Συλλόγους Εργαζομένων στο ΥΠΠΟ.

10:30 Στρογγυλή τράπεζα
«Ο ρόλος των δημόσιων Μουσείων σήμερα»
Στη στρογγυλή τράπεζα, εκτός από αρχαιολόγους, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της πολιτικής και ιεραρχικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ.

12:30 Συζήτηση- παρεμβάσεις

14:00 Λήξη της ημερίδας