Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία των ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ την Τετάρτη 24 Φλεβάρη. Καλούμε τα μέλη του Συλλόγου να δώσουν δυναμικά το παρών στην απεργία κ

Προσυγκέντρωση του Συλλόγου στην Αθήνα:
10.30 π.μ. στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία των ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ την Τετάρτη 24 Φλεβάρη. Καλούμε τα μέλη του Συλλόγου να δώσουν δυναμικά το παρών στην απεργία και τα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και άλλες πόλεις.
Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν τα σενάρια για περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές και τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων και όλων των εργαζόμενων. Διαμαρτυρόμαστε για:
·        Τις εξευτελιστικές αποδοχές των αρχαιολόγων που καλούνται να διεκπεραιώσουν πολυσύνθετες υποθέσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, που περιλαμβάνουν την μελέτη και υλοποίηση μεγάλων και σύνθετων έργων για την ανάδειξη των μνημείων, την αδειοδότηση ιδιωτικών και δημόσιων έργων εκατομμυρίων ευρώ, έργων με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. κ.λπ.
·        Οι εκτός έδρας μετακινήσεις των αρχαιολόγων, που είναι αναγκαίες για να ασκηθεί το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, έχουν παραμείνει καθηλωμένες στις τιμές του 1999 με 9 ευρώ (!) για την αυθημερόν μετακίνηση και 29,75 ευρώ για ημερήσια αποζημίωση διαμονής εκτός έδρας. Ακόμη και αυτές οι ελάχιστες αμοιβές δεν καταβάλλονται παρά μετά από 1 ή 2 χρόνια, ενώ οι περικοπές στα κονδύλια των οδοιπορικών θα έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη καθήκοντά της, θέτοντας σε κίνδυνο την προστασία των μνημείων και υπονομεύοντας ταυτόχρονα την  σχέση μας με τον πολίτη που δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί.
·        Η υποστελέχωση του πολιτισμού (4.200 οργανικά κενά) έχει ως αποτέλεσμα σήμερα να παραμένουν κλειστά στους επισκέπτες Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα να καταρρέει η επισκεψιμότητα των μουσείων και να υποβαθμίζεται η εικόνα της χώρας ως ποιοτικού τουριστικού προορισμού. Οι εξαγγελίες για πάγωμα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα το 2010 θα έχουν τραγικές επιπτώσεις στον τομέα του πολιτισμού. Απαιτούμε να προχωρήσει άμεσα η πρόσληψη των 27 μονίμων αρχαιολόγων που έχουν ήδη επιλεγεί από τον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (2008) και να προγραμματιστούν νέες προσλήψεις μονίμων αρχαιολόγων που να αντιστοιχούν τουλάχιστον στον αριθμό των συναδέλφων που συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
·        Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την οικτρή κατάσταση των Ταμείων του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ, ΤΠΔΥ, ΟΠΑΔ). Είναι απαράδεκτο οι ασφαλιστικές εισφορές που μας παρακρατούνται κάθε μήνα να μην αποδίδονται στα Ταμεία μας και να περιμένουν οι συνάδελφοί μας έως και 18 μήνες για την καταβολή του εφάπαξ. Το Κράτος οφείλει άμεσα να καταβάλλει τα χρωστούμενα στα Ταμεία του δημοσίου και να μονιμοποιήσει τους συναδέλφους αορίστου χρόνου ώστε να ενταχθούν στα Ταμεία του Δημοσίου. Αντιστεκόμαστε σε κάθε πρόταση για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων.
Διεκδικούμε:
·        Καμία μείωση στις αποδοχές μας. Τιμαριθμική αναπροσαρμογή του αρχαιολογικού επιδόματος (αύξηση κατά 170 ευρώ) με βάση τις κείμενες διατάξεις. Δηλώνουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ένδικο μέσο για να υπερασπιστούμε τις αποδοχές μας.
·        Όχι στην οικονομική ασφυξία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Αύξηση των κονδυλίων για τον πολιτισμό.
·        Όχι στο πάγωμα των προσλήψεων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες για να καλυφθούν οι ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
·        Καταβολή των οφειλόμενων από τα οδοιπορικά. Αύξηση των εκτός έδρας αμοιβών (εξομοίωση με τα εκτός έδρας των μηχανικών) και έγκαιρη καταβολή τους.
·        Να δώσει το Κράτος τις εισφορές που οφείλει στα ασφαλιστικά Ταμεία. Όχι στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
·        Μία σχέση εργασίας στον δημόσιο τομέα, η μόνιμη εργασία. Μονιμοποίηση των εργαζόμενων αορίστου χρόνου.
·        Εξορθολογισμός της λειτουργίας του ΥΠΠΟΤ με κατάργηση των οργανισμών που σπαταλούν το Δημόσιο χρήμα (ΟΠΕΠ Α.Ε. κλπ).
 
Στις 24/2 όλοι-ες με το πανό του ΣΕΑ
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ