Ένα χρόνο μετά την επιτυχημένη πρωτοβουλία του ΣΕΑ να καθιερώσει την 21η Οκτωβρίου ως ημέρα δράσης για την προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, οι δραματικές εξελίξεις στον δημόσιο τομέα και το ΥΠΠΟΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

20-21 Οκτωβρίου: Ημέρα δράσης αφιερωμένη στην προβολή του

πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.


Ένα χρόνο μετά την επιτυχημένη πρωτοβουλία του ΣΕΑ να καθιερώσει την 21η Οκτωβρίου ως ημέρα δράσης για την προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, οι δραματικές εξελίξεις στον δημόσιο τομέα και το ΥΠΠΟΑ κάνουν την ανάγκη για δράση και προβολή των στόχων μας πιο επίκαιρη από ποτέ. Η Υπουργική Απόφαση να καταργηθούν οργανικές θέσεις και να τεθούν σε διαθεσιμότητα 187 συνάδελφοι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού ωθεί στην αβεβαιότητα και την ανεργία εργαζόμενους που έχουν επί δεκαετίες προσφέρει στα έργα πολιτισμού και πλήττει καίρια την λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Παράλληλα οι συζητήσεις για την δημιουργία νέου Οργανισμού στο ΥΠΠΟΑ κινούνται σε κατεύθυνση συρρίκνωσης δομών, περικοπής θέσεων και αρμοδιοτήτων προαναγγέλλοντας ενδεχόμενες νέες μετακινήσεις και διαθεσιμότητες προσωπικού. Η ραγδαία περιστολή των δαπανών για τον πολιτισμό, η υποστελέχωση και η πληθώρα διαδικαστικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων έχουν οδηγήσει στον οικονομικό στραγγαλισμό των Υπηρεσιών και την μετ’ εμποδίων εκτέλεση των έργων.

 

Σε αυτό το πλαίσιο για δεύτερη χρονιά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διοργανώνει ημέρα δράσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για το έργο και την προσφορά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η δράση αυτή έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε θέματα που συνδέονται με την φροντίδα και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και θα πραγματοποιηθεί την 20η και 21ηΟκτωβρίου 2012, ημέρες Κυριακή και Δευτέρα.

 

Με την πεποίθηση ότι στον αγώνα ενάντια στις πολιτικές απαξίωσης και συρρίκνωσης του έργου μας το σημαντικότερο όπλο των αρχαιολόγων και των άλλων εργαζόμενων στον πολιτισμό είναι η ποιότητα της δουλειάς μαςδιοργανώνουμε μια σειρά διαφορετικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα που να αναδεικνύουν το σημαντικό (ανασκαφικό, αναστηλωτικό, μουσειακό, εκπαιδευτικό κλπ) έργο που πραγματοποιείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη σημασία αυτού του έργου για την οικονομία, την ανάπτυξη, την ενίσχυση της ταυτότητας και την εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας. Αυτή τη χρονιά ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στην προβολή και την υπεράσπιση του έργου όλων των ειδικοτήτων που εργάζονται στον χώρο του πολιτισμού δίνοντας το μήνυμα ότι κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει, ότι η λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είναι μια αλυσίδα που αν αφαιρέσουμε έναν κρίκο θα σπάσει. Ότι η ανασκαφή, η συντήρηση, η αναστήλωση, η ανάδειξη και η μελέτη των μνημείων χρειάζεται έμπειρο προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας.

 

Την 20η-21η Οκτωβρίου οι αρχαιολόγοι και οι άλλοι εργαζόμενοι του πολιτισμού, ανοίγουμε τις πόρτες των μουσείων, των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων, των γραφείων, των σχεδιαστηρίων και υποδεχόμαστε τους επισκέπτες, τους φίλους των μουσείων και τις τοπικές κοινωνίες για να τους μιλήσουμε για τον τρόπο που δουλεύουμε, για τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και, κυρίως, για τη συμβολή του αρχαιολογικού έργου στην αναβάθμιση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της χώρας.

 

Σας αποστέλλουμε την αφίσα της δράσης και εντός της ημέρας θα λάβετε και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Σε συνεννόηση με το ΥΠΠΟΑ, η είσοδος σε όλα τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της “Ημέρας προβολής του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας” θα είναι δωρεάν για τους πολίτες που θα προσέλθουν για τις δράσεις.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ