Αθήνα, 13/11/2006
Αξιότιμε κ. Διευθυντά,
Με κατάπληξη διαβάσαμε στο φύλλο της εφημερίδας σας, της 12ης Νοεμβρίου 2006, άρθρο του κ. Γ. Λιάλιου με τίτλο «Με 30.000 ευρώ χτίζεις στην… Ακρόπολη». Στο κείμενο αυτό, ανάμεσα σε άλλες αναφορές για τη διαφθορά στο Δημόσιο, ο συντάκτης σας γράφει ότι «με 5.000 ευρώ “λύνονται” τα προβλήματα με την αρχαιολογική».
Πιστεύουμε ότι μια έγκριτη και έγκυρη εφημερίδα, όπως η Καθημερινή, δεν θα έπρεπε να δημοσιεύσει αβασάνιστα και ατεκμηρίωτα μια τόσο σοβαρή καταγγελία, η οποία δημιουργεί την απολύτως εσφαλμένη εντύπωση στους πολίτες ότι μέσω του χρηματισμού μπορούν να παρακάμπτουν τον αρχαιολογικό έλεγχο.
Είναι σαφές ότι η παραπάνω διατύπωση προσβάλλει το σύνολο των Ελλήνων αρχαιολόγων καθώς και των συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων που υπηρετούν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Πόσο μάλλον, όταν είναι κοινή πεποίθηση σε όλους τους Έλληνες ότι τα «προβλήματα» με την Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν «λύνονται» με φακελάκια, αλλά με την ολοκλήρωση του αρχαιολογικού ελέγχου και της ανασκαφικής έρευνας, όπου αυτή είναι αναγκαία, γεγονός ιδιαίτερα ενοχλητικό για κάποιους που έχουν εθιστεί -δυστυχώς και με την ευθύνη και ανοχή του κράτους- να επιλύουν τα όποια «προβλήματά» τους με άλλες κρατικές υπηρεσίες δια της πλαγίας οδού.
Δεδομένου ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία καθ’ όλη τη μακρόχρονη πορεία της δεν έχει απασχολήσει, κατά κοινή ομολογία, τη Δικαιοσύνη και την κοινή γνώμη με κρούσματα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης, εύλογα τα σχόλια του κ. Λιάλιου προκάλεσαν αναστάτωση και αγανάκτηση στον αρχαιολογικό κόσμο, αφού οι άθλια αμειβόμενοι αρχαιολόγοι, έχουν ως κύριο καύχημα την ακεραιότητα που διέπει τον κλάδο τους στην άσκηση των καθηκόντων του.
Γνωρίζοντας το κύρος της «Καθημερινής» αλλά και την συμβολή της στην ανάδειξη του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το κείμενο δεν συνδέεται με την συστηματική προσπάθεια ορισμένων κύκλων να απαξιώσουν την μοναδική ίσως Υπηρεσία με μηδενικά κρούσματα διαφθοράς, ώστε στην συνέχεια να καταστεί ευκολότερη η διάλυσή της «επειδή εμποδίζει την ανάπτυξη» ή επειδή ορισμένοι εποφθαλμιούν να βάλουν χέρι στον εθνικό πλούτο της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς.
Ύστερα από τα παραπάνω, καλούμε το συντάκτη σας να μας δημοσιοποιήσει τα συγκεκριμένα στοιχεία που τεκμηριώνουν τα καταγγελλόμενα στο κείμενό του και παράλληλα να τα καταθέσει και στην Δικαιοσύνη. Σε περίπτωση που υπάρχουν, αποχρώσες έστω, ενδείξεις πρώτοι εμείς θα καταγγείλουμε τους τυχόν επίορκους για να προστατεύσουμε την άμεμπτη ιστορία 170 ετών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Σε αντίθετη περίπτωση, θεωρούμε ότι οφείλει να ανακαλέσει όσα προσβλητικά και απαξιωτικά για την Αρχαιολογική Υπηρεσία δημοσίευσε. Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η τιμή και η υπόληψη του Έλληνα Αρχαιολόγου δεν μπορεί να προσβάλλεται και εμείς να παραμένουμε απαθείς και αμέτοχοι.
Είμαστε βέβαιοι ότι η έγκριτη εφημερίδα σας θα δημοσιεύσει την επιστολή μας σε θέση αντίστοιχη του άρθρου του κ. Λιάλιου.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ,
Ο Πρόεδρος Δημήτρης Αθανασούλης |
Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Χατζηδημητρίου |