ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Αθήνα, 10/4/2025
Για το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Συμπόσιο της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δεν μπορεί παρά να καταγγείλει την απομάκρυνση του συμποσίου της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας από την ιστορική έδρα της Εταιρείας, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Μετά την περσινή περιπετειώδη πραγματοποίηση του συμποσίου σε ακατάλληλη αίθουσα του Μουσείου, σε δυσάρεστες συνθήκες, φέτος το Συμπόσιο της ΧΑΕ φιλοξενείται στο Παλαιό Πανεπιστήμιο για το διάστημα 10-12 Απριλίου. Όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο, η Διοίκηση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου δεν απάντησε στις δύο σχετικές αιτήσεις φιλοξενίας του συμποσίου, ενώ αυτές κατατέθηκαν εγκαίρως. Σημειώνουμε ότι η συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών έργων αρχαιοτήτων της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας αποτελεί τον πυρήνα της ίδρυσης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Η ΧΑΕ δεν είναι κάποιος "ξένος" προς το Μουσείο φορέας, έχει δωρίσει στο Μουσείο τη συλλογή της, που αποτελεί τμήμα της έκθεσης του Μουσείου ως σήμερα.
Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο είναι πράγματι τραγική. Προβληματικές διοικητικές πράξεις και οικονομικές αναθέσεις, τις οποίες αρμοδίως και εγκαίρως έχουμε καταγγείλει, επιδεινώνουν τα συνεχή λειτουργικά προβλήματα, τα οποία καλλιέργησε ο Νόμος 5021/2023 με τον οποίο μεταβλήθηκε το διοικητικό καθεστώς πέντε μητροπολιτικών μουσείων της χώρας. Σήμερα η εξωστρέφεια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου περιορίζεται στην καθημερινή ανάρτηση θρησκευτικών εορτών.
Δυστυχώς, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αποτελεί όχι πολιτιστικό οργανισμό, αλλά παράρτημα σχολής κατήχησης, παρηκμασμένο ίδρυμα μοναχικής παρουσίας. Αναγνωρίζουμε την επιλογή της συντριπτικής πλειονότητας των εργαζομένων του Μουσείου να εγκαταλείψουν τον μακροχρόνιο χώρο εργασίας τους στις αρχές του χρόνου ως απόφασης μη σύμπραξης στην προδιαγεγραμμένη πορεία καταστροφής ενός μουσείου που κάποτε, με την μορφή του ως Ειδικής Περιφερειακής Υπηρεσίας της ΓΔΑΠΚ, υπήρξε πρωτοπόρο.
Καλούμε τα επιστημονικά σωματεία που εμπλέκονται στις βυζαντινές σπουδές να τοποθετηθούν για όλες αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις που αφορούν όχι μόνο τους εργαζομένους, αλλά τη σημασία του Βυζαντίου και γενικά του πολιτισμού στη χώρα.