ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,  15/10/2024 
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την ανησυχία του για τις πολύμηνες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έγκριση και κατανομή πιστώσεων σε πολλά μεταφερόμενα, τμηματοποιημένα, ημιτελή ή και νέα έργα συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) καθώς και σε έργα που εκτελούνται με εθνικούς πόρους, γεγονός το οποίο έχει ως κύρια συνέπεια την πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας του ΙΔΟΧ προσωπικού αλλά και την εξόφληση δαπανών των έργων.
 
Το Υπουργείο Πολιτισμού συνεχίζει να εκτελεί το 2024 μεγάλο αριθμό έργων και σωστικών υποέργων ανά την επικράτεια, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα αλλά και σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης από μια σειρά φορείς (Δήμους, Περιφέρειες, Υπουργεία). Στα έργα αυτά απασχολούνται εκατοντάδες συμβασιούχοι, οι οποίοι είναι απαράδεκτο να παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι, όμηροι μιας ιδιότυπης «στάσης πληρωμών» του δημοσίου που ξεκίνησε με την επί μηνός αναμονή (26/7-22/8/2024) για την απόδοση αρμοδιοτήτων στους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά συνεχίζεται έως σήμερα και έχει λάβει πλέον χαρακτηριστικά γενικευμένου φαινομένου.
 
Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία να επέμβει και να αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή χρηματοδότηση των έργων, προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των ΙΔΟΧ εργαζομένων και οι λοιπές υποχρεώσεις του δημοσίου.
 
Ο ΣΕΑ εκφράζει την συμπαράστασή του στα αιτήματα των συμβασιούχων συναδέλφων, που απεργούν σήμερα 15/10/2024, και ζητάμε την άμεση ικανοποίησή τους.
 
Καλούμε επίσης τα μέλη μας να συμπαρασταθούν στην προσπάθεια των συναδέλφων συμβασιούχων να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.