ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 

 
Αθήνα,  23/7/2024 
 
Σε εφαρμογή της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της 20/5/2024, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων συνέταξε και απέστειλε στις 16/7/2024 στην ΠΟΕ ΥΠΠΟ τη συνημμένη εξώδικη πρόσκληση-διαμαρτυρία για την από 10.4.2024 «Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου» της Ε.Ε. της ΠΟΕ, που έβριθε αναφορών υβριστικών, δυσφημιστικών και συκοφαντικών, που προσέβαλλαν ευθέως την τιμή και την αξιοπρέπεια του κλάδου των Ελλήνων Αρχαιολόγων.
 
Στο εξώδικο ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απαράδεκτη φράση της προσβλητικής ανακοίνωσης   «Δεν εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Πολιτισμού οι “κηφήνες” που με την αναβλητικότητά τους έχουν οδηγήσει τους πολίτες να θεωρούν το ΥΠ.ΠΟ. συνώνυμο της καθυστέρησης και της ταλαιπωρίας στις υποθέσεις τους», ως εξής:
 
"Η υβριστική σας αναφορά σε «κηφήνες», δεν αποσκοπεί απλά στον ονειδισμό και την απαξίωση της διοίκησης και των μελών του Σ.Ε.Α. Πρόκειται ιδίως για μια ενσυνείδητη προσπάθεια (των συντακτών της ανακοίνωσης και όσων, από τα μέλη της Ε.Ε. της Ομοσπονδίας σας, την ενέκριναν) προσβολής, δυσφήμισης και κατασυκοφάντησης έναντι της κοινής γνώμης, της διαχρονικής, επίπονης, αλλά θεσμικά και κοινωνικά επιβεβλημένης μέριμνας των Ελλήνων Αρχαιολόγων – μόνιμων υπαλλήλων του ΥΠ.ΠΟ. και του ΣΕΑ ως συλλογικού τους υποκειμένου, να υπερασπιστούν τον αρχαιολογικό πλούτο και την πολιτιστική εν γένει κληρονομιά του ελληνικού λαού, απέναντι, όχι μόνο σε αγοραίες αντιλήψεις πρόταξης -με κάθε τίμημα- της κερδοφορίας και της πιο στρεβλής εκδοχής της «ανάπτυξης», αλλά και σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Την ίδια στιγμή που η επικαιρότητα αναδεικνύει διαρκώς απτά και συγκεκριμένα παραδείγματα του αγώνα των Ελλήνων Αρχαιολόγων να εκπληρώσουν το θεσμικό τους καθήκον και να περιφρουρήσουν την τήρηση της αρχαιολογικής νομοθεσίας (αγώνα τον οποίον ενίοτε «πληρώνουν» με τίμημα βαρύ, όχι μόνο για την υπηρεσιακή τους θέση και εξέλιξη, αλλά ακόμα και για την ίδια τους τη σωματική ακεραιότητα, όπως πρόσφατα καταδείχθηκε με την τραμπούκικη επίθεση σε βάρος του συναδέλφου – μέλους μας Μανόλη Ψαρρού), ο ψευδής και συκοφαντικός σας αυτός ισχυρισμός, στοχεύει συνειδητά στην ηθική απομείωση αυτού του αγώνα, στη διαβολή και την παρουσίασή του τάχα ως γραφειοκρατικής και τυπολατρικής «καθυστέρησης», που επιφέρει την «ταλαιπωρία» των πολιτών.
 
Είναι, όμως, η ίδια επικαιρότητα που φέρνει συνεχώς στο φως όλο και περισσότερες περιπτώσεις μελών της δικής σας διοίκησης, που ελέγχονται ποινικά για βαρύτατα αδικήματα που φέρονται να έχουν διαπράξει σε βάρος δημοσίων αγαθών, αλλά και σε βάρος πολιτών, οι οποίες -εξ αντικειμένου- δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά, ως προς τα βαθύτερα κίνητρα και τα πραγματικά αίτια αυτής σας της επίθεσης σε βάρος των Ελλήνων Αρχαιολόγων, του συλλογικού τους φορέα και του ανυποχώρητου αγώνα τους για την υπεράσπιση των δημόσιων πολιτιστικών αγαθών. Σε κάθε περίπτωση, οι αναφορές αυτές συνιστούν (ενσυνείδητα) ψευδείς, δυσφημιστικές διαδόσεις, δυνάμενες εξ αντικειμένου να πλήξουν την τιμή, την υπόληψη, τη φήμη και το κύρος του Συλλόγου μας και των μελών του."
 
Η εξώδικη πρόσκληση καταλήγει: "ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ότι, σε περίπτωση που δεν ανακαλέσετε, σύμφωνα με τα ανωτέρω, τους ψευδείς, δυσφημιστικούς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς που διαδώσατε, θα προβούμε, σύμφωνα με σχετική ρητή εντολή της Γενικής μας Συνέλευσης, στην άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός μας για την άρση της προσβολής, την μη επανάληψή της στο μέλλον και την πλήρη αποκατάσταση της βαρύτατης ηθικής βλάβης που προκαλέσατε στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και τα μέλη του."
 

 
ΕΝΩΠΙΟΝ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ & ΑΡΧΗΣ
 
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ
 
          Του πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού σωματείου με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Γλάδστωνος αριθμ. 10  και εκπροσωπείται νόμιμα.
 
ΚΑΤΑ
            Του σωματείου με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. – ΥΠ.ΠΟ.», η οποία εδρεύει στην Αθήνα, οδός Διόσκουρων αριθ. 18, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.
___________.____________
 
            Την 10.4.2024, με αφορμή/πρόφαση ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, με την οποία καταγγελλόταν δημόσια ο πρωτοφανής και αντιθεσμικός αποκλεισμός του Συλλόγου μας από τη διαδικασία ακρόασης των φορέων ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού (το οποίο, σημειωτέον, περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις σχετικές με τους όρους διεξαγωγής αρχαιολογικών έργων και ανασκαφών, αλλά και ρυθμίσεις τροποποιητικές του αρχαιολογικού νόμου), η Ομοσπονδία σας εξέδωσε ανακοίνωση – δελτίο τύπου με τίτλο «Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε. – ΥΠ.ΠΟ. απαντά στη λάσπη της “σέχτας” που διοικεί τον Σ.Ε.Α.».

Έχοντας, επί σειρά ετών, διαμορφώσει ασφαλή αντίληψη για τον τρόπο με τον οποίο συνηθίζει να τοποθετείται η διοίκηση της Ομοσπονδίας σας, επί της ουσίας ζητημάτων που άπτονται των θεσμικών όρων διαφύλαξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας, δεν αποτέλεσε για εμάς έκπληξη το γεγονός ότι, όχι μόνο δεν στηλιτεύσατε τον αποκλεισμό του κατ’ εξοχήν αρμόδιου επιστημονικού και συνδικαλιστικού φορέα εκπροσώπησης του κλάδου των Ελλήνων Αρχαιολόγων από την κοινοβουλευτική επεξεργασία και συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου (θεσμικό ατόπημα που καταγγέλθηκε απερίφραστα από το σύνολο των κοινοβουλευτικών παρατάξεων, πλην της κυβερνητικής), αλλά αντίθετα, κάνοντας λόγο, στην ανακοίνωσή σας περί «δήθεν αποκλεισμού», ουσιαστικά τον επικροτήσατε. Ούτε φυσικά μας εξέπληξε το γεγονός ότι, κατά την εν λόγω διαδικασία ακρόασης των φορέων, η διοίκηση της Ομοσπονδίας σας (αν και δεν αποκλείστηκε, όπως ο Σύλλογός μας) προτίμησε να απέχει, αποστερώντας πλήρως (όχι μόνο τους αρχαιολόγους, αλλά και) το σύνολο των υπαλλήλων του ΥΠ.ΠΟ. από κάθε θεσμική – συνδικαλιστική εκπροσώπηση, κατά την επεξεργασία ενός σχεδίου νόμου που αφορά άμεσα τους όρους άσκησης των καθηκόντων τους και παρέχοντας, εκ των πραγμάτων (και για μία ακόμη φορά), κάλυψη στην Υπουργό Πολιτισμού, έναντι της πολύπλευρης και δημόσιας κριτικής που της ασκείτο, ως εκ του γεγονότος ότι, για μία ακόμη φορά, προωθεί σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες ερήμην των αρμόδιων θεσμικών παραγόντων και χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση. Επ’ αυτών, άλλωστε, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας σας φρόντισε πρόσφατα να διαλύσει και την παραμικρή αμφιβολία (εάν υποτεθεί ότι αμφέβαλλε ακόμα κανείς), με την αναφορά του (σε άλλη ανακοίνωση), ότι «Το έργο της κας Μενδώνη είναι αναμφισβήτητο από κάθε αντικειμενικό παρατηρητή, πολυδιάστατο και εμβληματικό για όλη τη χώρα…».
 
Όλα τα ανωτέρω, θα μπορούσαν να παραμείνουν, για εμάς, στη σφαίρα της συνδικαλιστικής κριτικής και να αποτελέσουν ενδεχομένως περιεχόμενο μιας (ακόμα) δημόσιας τοποθέτησης, αναφορικά με τον ρόλο που διαδραματίζει και την πλευρά με την οποία επιλέγει να τοποθετείται καθένας από τους φορείς συνδικαλιστικής εκπροσώπησης του προσωπικού του ΥΠ.ΠΟ. Το περιεχόμενο, εντούτοις, της άνω «Ανακοίνωσης – Δελτίου Τύπου» της Ε.Ε. σας (ούτε λέξη του οποίου -σημειωτέον- δεν αφιερώθηκε στην ουσία του υπό συζήτηση τότε ν/σ), έβριθε αναφορών υβριστικών, δυσφημιστικών και συκοφαντικών, που δεν έθιγαν μόνο την προσωπική τιμή και υπόληψη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, αλλά κυρίως προσέβαλλαν ευθέως την τιμή και την αξιοπρέπεια του κλάδου των Ελλήνων Αρχαιολόγων - τακτικών υπαλλήλων του ΥΠ.ΠΟ. που ο Σύλλογός μας έχει την τιμή και την ευθύνη να εκπροσωπεί, όπως διαπιστώθηκε ομόφωνα και κατά την τελευταία Γενική Συνέλευση των μελών μας, η οποία και έδωσε την εντολή στο Διοικητικό μας Συμβούλιο, να απαντήσει στις προσβολές με κάθε πρόσφορο μέσο.

Ειδικότερα (και κατά σειρά απαξίας), η από 10.4.2024 «Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου» της Ε.Ε. της Ομοσπονδίας σας, διέλαβε, μεταξύ άλλων, τις εξής αναφορές:
 
  • «Δεν εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Πολιτισμού οι “κηφήνες” που με την αναβλητικότητά τους έχουν οδηγήσει τους πολίτες να θεωρούν το ΥΠ.ΠΟ. συνώνυμο της καθυστέρησης και της ταλαιπωρίας στις υποθέσεις τους». Η υβριστική σας αναφορά σε «κηφήνες», δεν αποσκοπεί απλά στον ονειδισμό και την απαξίωση της διοίκησης και των μελών του Σ.Ε.Α. Πρόκειται ιδίως για μια ενσυνείδητη προσπάθεια (των συντακτών της ανακοίνωσης και όσων, από τα μέλη της Ε.Ε. της Ομοσπονδίας σας, την ενέκριναν) προσβολής, δυσφήμισης και κατασυκοφάντησης έναντι της κοινής γνώμης, της διαχρονικής, επίπονης, αλλά θεσμικά και κοινωνικά επιβεβλημένης μέριμνας των Ελλήνων Αρχαιολόγων – μόνιμων υπαλλήλων του ΥΠ.ΠΟ. και του ΣΕΑ ως συλλογικού τους υποκειμένου, να υπερασπιστούν τον αρχαιολογικό πλούτο και την πολιτιστική εν γένει κληρονομιά του ελληνικού λαού, απέναντι, όχι μόνο σε αγοραίες αντιλήψεις πρόταξης -με κάθε τίμημα- της κερδοφορίας και της πιο στρεβλής εκδοχής της «ανάπτυξης», αλλά και σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Την ίδια στιγμή που η επικαιρότητα αναδεικνύει διαρκώς απτά και συγκεκριμένα παραδείγματα του αγώνα των Ελλήνων Αρχαιολόγων να εκπληρώσουν το θεσμικό τους καθήκον και να περιφρουρήσουν την τήρηση της αρχαιολογικής νομοθεσίας (αγώνα τον οποίον ενίοτε «πληρώνουν» με τίμημα βαρύ, όχι μόνο για την υπηρεσιακή τους θέση και εξέλιξη, αλλά ακόμα και για την ίδια τους τη σωματική ακεραιότητα, όπως πρόσφατα καταδείχθηκε με την τραμπούκικη επίθεση σε βάρος του συναδέλφου – μέλους μας Μανόλη Ψαρρού), ο ψευδής και συκοφαντικός σας αυτός ισχυρισμός, στοχεύει συνειδητά στην ηθική απομείωση αυτού του αγώνα, στη διαβολή και την παρουσίασή του τάχα ως γραφειοκρατικής και τυπολατρικής «καθυστέρησης», που επιφέρει την «ταλαιπωρία» των πολιτών. Είναι, όμως, η ίδια επικαιρότητα που φέρνει συνεχώς στο φως όλο και περισσότερες περιπτώσεις μελών της δικής σας διοίκησης, που ελέγχονται ποινικά για βαρύτατα αδικήματα που φέρονται να έχουν διαπράξει σε βάρος δημοσίων αγαθών, αλλά και σε βάρος πολιτών, οι οποίες -εξ αντικειμένου- δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά, ως προς τα βαθύτερα κίνητρα και τα πραγματικά αίτια αυτής σας της επίθεσης σε βάρος των Ελλήνων Αρχαιολόγων, του συλλογικού τους φορέα και του ανυποχώρητου αγώνα τους για την υπεράσπιση των δημόσιων πολιτιστικών αγαθών. Σε κάθε περίπτωση, οι αναφορές αυτές συνιστούν (ενσυνείδητα) ψευδείς, δυσφημιστικές διαδόσεις, δυνάμενες εξ αντικειμένου να πλήξουν την τιμή, την υπόληψη, τη φήμη και το κύρος του Συλλόγου μας και των μελών του.
  • «H “γκεμπελίστικη σέχτα” που έχει καταντήσει τον πάλαι ποτέ κορυφαίο Επιστημονικό Σύλλογο των Ελλήνων Αρχαιολόγων παραμάγαζο διοργάνωσης Πανηγυριών και “κοινωνικών εκδηλώσεων”, χωρίς τιμολόγια και παραστατικά….»…. «Δεν εκπροσωπούν τους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού τα «γκρουπούσκουλα» που έχουν κατορθώσει να χάσουν το Κτίριο που στεγαζόταν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για σωρεία παρανομιών για τις οποίες ελέγχονται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας…”. Αφήνοντας κατά μέρος τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος της διοίκησής μας, οι ενσυνείδητα ψευδείς, δυσφημιστικές, συκοφαντικές αναφορές σας σε δήθεν παράνομες πράξεις του Σ.Ε.Α., οι κακόβουλοι υπαινιγμοί σας περί φορολογικών και άλλων παραβάσεων και η απόπειρά σας να προσδώσετε  αληθοφάνεια στις εν λόγω συκοφαντίες, με την επίκληση τάχα του ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ο οποίος, αν και παραγγέλθηκε επί τη βάσει ενσυνείδητα συκοφαντικής, ανώνυμης καταγγελίας, αν και ολοκληρώθηκε μετά από πολύμηνη εξαντλητική έρευνα του συνόλου των βιβλίων και στοιχείων του Συλλόγου μας, ουδεμία παράνομη πράξη διαπίστωσε), κατέτειναν αποκλειστικά στην προσβολή της φήμης και της υπόληψης του Συλλόγου μας έναντι των υπαλλήλων του ΥΠ.ΠΟ και της ελληνικής κοινωνίας εν γένει. Και αν η -καθόλου τυχαία- ομοιότητα των ισχυρισμών αυτών με κακόβουλα και συκοφαντικά δημοσιεύματα σε βάρος του Συλλόγου μας (απέναντι στα οποία έχουμε ήδη κινηθεί νομικά), αλλά και με σχετικές δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού, αποκαλύπτουν την ενεργό συμμετοχή σας σε μια ενορχηστρωμένη μεθόδευση δίωξης του Σ.Ε.Α. με σκοπό, όχι μόνο την αποβολή του από την ιστορική του έδρα, αλλά και την εν γένει περιστολή της συνδικαλιστικής και κοινωνικής του δράσης, η άκριτη υιοθέτηση και αναπαραγωγή των ισχυρισμών αυτών, παρά το γεγονός ότι ο Σύλλογός μας τους έχει δημόσια και απολύτως τεκμηριωμένα ανασκευάσει και καταρρίψει, καθιστά σαφή την πρόθεση συκοφάντησης του Συλλόγου μας.
  • «Δεν εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Πολιτισμού οι “καρικατούρες” που προσπαθούν να κτίσουν πολιτικές καριέρες, πουλώντας δήθεν “επανάσταση”, αλλά στην πραγματικότητα είναι οι μεγαλύτεροι ντίλερ συμφερόντων». Για όσους είναι εξοικειωμένοι με πρόσωπα, φορείς και καταστάσεις εντός του Υπουργείου Πολιτισμού, μόνο θυμηδία θα μπορούσε να προκαλέσει, η συσχέτιση του Σ.Ε.Α. και της διοίκησής του με οποιαδήποτε «συμφέροντα», όταν μάλιστα εκπορεύεται από τα μέλη της δικής σας Εκτελεστικής Επιτροπής. Επειδή, όμως, η ανακοίνωσή σας και οι σχετικές υβριστικές και συκοφαντικές αναφορές έλαβαν ευρύτερη δημοσιότητα, κοινοποιήθηκαν στο σύνολο των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ και αναπαράχθηκαν από μέρος του ηλεκτρονικού Τύπου, καθίσταται σαφές ότι οι συνειδητά ψευδείς αυτοί ισχυρισμοί (αν και προδήλως ατεκμηρίωτοι, αυθαίρετοι και κακόβουλοι) μπορούσαν εξ αντικειμένου να βλάψουν και όντως προσέβαλαν την τιμή και την υπόληψη των μελών της διοίκησής μας, αλλά και τη φήμη και το κύρος του ίδιου του Σ.Ε.Α.
Ως προς τους λοιπούς υβριστικούς χαρακτηρισμούς που διαλαμβάνονται στην ως άνω ανακοίνωσή σας (όπως «αριστερά τσόλια που έχουν μάθει να ασκούν παραδιοίκηση», «γκρουπούσκουλα», «καρικατούρες», «απολειφάδια του Στάλιν» κλπ), περιοριζόμαστε εδώ να σημειώσουμε ότι αποτυπώνουν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την ποιότητα και το είδος της συνδικαλιστικής δράσης που εσείς έχετε επιλέξει να διεξάγετε και χαρακτηρίζουν εντέλει το δικό σας προσωπικό ύφος και ήθος. Η δική μας ποιότητα ως συνδικαλιστικών στελεχών, ως δημοσίων υπαλλήλων και ως ενεργών πολιτικά και κοινωνικά πολιτών, κρίνεται και αξιολογείται από τα μέλη του Σ.Ε.Α. (παραπέμπουμε στο ποσοστό συμμετοχής και στα αποτελέσματα των τελευταίων αρχαιρεσιών του Συλλόγου μας), αλλά και από την ελληνική κοινωνία, η οποία διαχρονικά στηρίζει τους αγώνες του Σ.Ε.Α. και της διοίκησής του, για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών του κλάδου των Ελλήνων Αρχαιολόγων, αλλά και -κυρίως- για την προστασία για διαφύλαξη του πολιτιστικού πλούτου του ελληνικού λαού.
 
            Επειδή, ενόψει των ανωτέρω, στην από 10.4.2024 «Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου» της Ε.Ε. της Ομοσπονδίας σας, διαλαμβάνονται υβριστικοί, δυσφημιστικοί, ενσυνείδητα ψευδείς και συκοφαντικοί ισχυρισμοί, οι οποίοι, ως εκ της κοινοποίησής τους, εκ μέρους σας, στο σύνολο των υπαλλήλων του ΥΠ.ΠΟ. δια της υπηρεσιακής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και ως εκ της αναπαραγωγής τους σε μερίδα του (ηλεκτρονικού, ιδίως) Τύπου, ήταν εξ αντικειμένου δυνατόν να βλάψουν και όντως προσέβαλαν καίρια εντέλει τη φήμη και το κύρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, αλλά και την τιμή και την επαγγελματική και προσωπική αξιοπρέπεια του συνόλου των υπαλλήλων του κλάδου Αρχαιολόγων – τακτικών υπαλλήλων του ΥΠ.ΠΟ., τους οποίους ο Σύλλογός μας εκπροσωπεί σύμφωνα με το Καταστατικό του, όπως διαπιστώθηκε ομόφωνα και κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μελών μας.
 
            Επειδή, όπως σαφώς προκύπτει, από το ύφος, τη διατύπωση και το περιεχόμενο των ως άνω ισχυρισμών/χαρακτηρισμών που μετήλθατε με την εν λόγω ανακοίνωσή σας, η χρήση και διάδοσή τους εκ μέρους σας, δεν συντελέστηκε ούτε στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των συνδικαλιστικών σας καθηκόντων και λειτουργιών, ούτε ως αναγκαίος όρος προκειμένου να απαντήσετε σε δική μας προηγούμενη ανακοίνωση (επί του ουσιαστικού περιεχομένου της οποίας, άλλωστε, ουδόλως τοποθετηθήκατε), σε κάθε περίπτωση δε υπερέβη κάθε αναγκαίο και εύλογο μέτρο, γεγονός από το οποίο συνάγεται ευχερώς ότι αποκλειστικός στόχος σας υπήρξε η προσβολή της φήμης και του κύρους του Συλλόγου μας, της τιμής και της υπόληψη των μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου, αλλά και της προσωπικής, υπηρεσιακής και επαγγελματικής αξιοπρέπειας των μελών μας.
 
            Επειδή, όσο δεν ανακαλείτε από τη δημόσια σφαίρα τούς ως άνω υβριστικούς, δυσφημιστικούς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς, η υπαιτιότητά σας, ως προς την ενσυνείδητη προσβολή της προσωπικότητάς μας, εντείνεται, μεγεθύνεται δε διαρκώς η βαρύτητα και τα επαχθή αποτελέσματα της προσβολής.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Και με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ έντονα για τους ως άνω υβριστικούς, δυσφημιστικούς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς που διαδώσατε σε βάρος μας.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ, εντός δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας, να ανακαλέσετε τους ως άνω ισχυρισμούς και να προβείτε σε πλήρη αποκατάσταση της τρωθείσας φήμης, τιμής και αξιοπρέπειάς μας, με τη δημοσίευση ανακοίνωσης – δελτίου τύπου, που θα κοινοποιηθεί σε όλους τους παραλήπτες στους οποίους κοινοποιήθηκε και η ως άνω προσβλητική από 10.4.2024 ανακοίνωση – δελτίο τύπου της Εκτελεστικής σας Επιτροπής με το ακόλουθο περιεχόμενο:
«Με Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας μας, που δημοσιεύθηκε την 10.4.2024 και κοινοποιήθηκε στο σύνολο των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και στον Τύπο, διατυπώσαμε, σε βάρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ισχυρισμούς και χαρακτηρισμούς που ήταν -εξ αντικειμένου- δυνατόν να βλάψουν τη φήμη και το κύρος του εν λόγω Συλλόγου και να εκληφθούν ως προσβλητικοί της τιμής και της υπόληψης των μελών του, ήτοι του κλάδου των μονίμων Αρχαιολόγων του ΥΠ.ΠΟ. και των εποπτευόμενων φορέων αυτού. Με την παρούσα, ανακαλούμε τους ισχυρισμούς αυτούς και, με τη ρητή διαβεβαίωση ότι δεν ήταν στις προθέσεις μας η προσβολή, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, της προσωπικότητας του Σ.Ε.Α. και των μελών του, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι: 1) Τιμούμε και σεβόμαστε απεριόριστα το διαχρονικό έργο και τον επίπονο καθημερινό αγώνα που δίνουν οι Έλληνες Αρχαιολόγοι – μόνιμοι υπάλληλοι του ΥΠ.ΠΟ. και των εποπτευόμενων φορέων του, για την προστασία και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας, 2) Ανακαλούμε κάθε αναφορά που θα μπορούσε να εκληφθεί ως υιοθέτηση και αναπαραγωγή ισχυρισμών που έθεσαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε αμφισβήτηση τη νομιμότητα και την κοινωνική ωφέλεια της χρήσης, από τον Σ.Ε.Α. και τη διοίκησή του, του κτηρίου της ιστορικής του έδρας. 3) Διαβεβαιώνουμε ότι ουδέν στοιχείο διαθέτουμε και ουδεμία πληροφορία περιήλθε ποτέ στην αντίληψή μας, από την οποία να προκύπτει έστω και έμμεσα η σύνδεση της διοίκησης του Σ.Ε.Α. ή οποιουδήποτε μέλος του, με οιασδήποτε μορφής συμφέροντα τα οποία να αντιστρατεύονται το υπηρεσιακό τους καθήκον και τα δημόσια αγαθά που έχουν ταχθεί να υπηρετούν. Κάθε αντίθετη προς τις δηλώσεις μας αυτές αναφορά που τυχόν περιλήφθηκε στην από 10.4.2024 ανακοίνωσή μας, υπήρξε ατυχής και ατεκμηρίωτη, διατυπώθηκε δε καθ’ υπέρβαση του εύλογου μέτρου του συνδικαλιστικού ανταγωνισμού και της σχετικής καλώς εννοούμενης αντιπαράθεσης».

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ότι, σε περίπτωση που δεν ανακαλέσετε, σύμφωνα με τα ανωτέρω, τους ψευδείς, δυσφημιστικούς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς που διαδώσατε, θα προβούμε, σύμφωνα με σχετική ρητή εντολή της Γενικής μας Συνέλευσης, στην άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματός μας για την άρση της προσβολής, την μη επανάληψή της στο μέλλον και την πλήρη αποκατάσταση της βαρύτατης ηθικής βλάβης που προκαλέσατε στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και τα μέλη του.
 
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα και εμπρόθεσμα την παρούσα στο σωματείο με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (Π.Ο.Ε. – ΥΠ.ΠΟ.)», η οποία εδρεύει στην Αθήνα, οδός Διόσκουρων αριθ. 18, όπως νόμιμα εκπροσωπείται, για να λάβει γνώση και για τις έννομες συνέπειες, αντιγράφοντάς την ολόκληρη στην έκθεση επίδοσης που θα συντάξει».
 
Αθήνα, 11 Ιουλίου 2024

Για το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α.
            Ο Πρόεδρος                                                  Η Γ. Γραμματέας