ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,   12/7/2024
Αρ. Πρωτ.: 175
 
 
                                                                                          
Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Πολιτισμού να μετατρέψει σε «πειθαρχικό αδίκημα» την ελεύθερη έκφραση γνώμης, την πολιτική και κοινωνική δράση των υπαλλήλων, και την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζόμενων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης με τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για ανακοίνωσή τους!
 
Τι έχει συμβεί;
Με αφορμή την προγραμματισμένη επίσκεψη Νατοϊκών στο Μουσείο για το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιουνίου 2024, κατόπιν αιτήματος της ΧΙΙ Μεραρχίας Πεζικού, εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο Μουσείο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων -μεταξύ αυτών και μέλη του ΣΕΑ- δημοσιοποίησαν στις 12-6-2024 ανακοίνωση στην οποία εξέφραζαν τη γνώμη τους για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία (βλ. συνημμένη ανακοίνωση). Ανέφεραν πως πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια να εξωραϊστεί η εικόνα του ΝΑΤΟ και από πολεμοκάπηλος οργανισμός να εμφανιστεί σαν ένας οργανισμός ειρήνης και πολιτισμού, την ώρα που η χώρα μας και ειδικά η Αλεξανδρούπολη, εμπλέκεται πιο βαθιά στον πόλεμο στην Ουκρανία, την ώρα που το ΝΑΤΟ στηρίζει τη δολοφονία χιλιάδων παιδιών στην Παλαιστίνη. Επίσης, στην ανακοίνωση γινόταν αναφορά στα προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία του Μουσείου (καθυστερήσεις πληρωμών, έλλειψη προσωπικού κλπ.) που δυσκολεύουν τη λειτουργία του, ενώ στηλίτευσαν το κόστος επίσκεψης στο Μουσείο για τους πολίτες, τη στιγμή που η Μεραρχία ζητούσε την δωρεάν είσοδο της αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ! 
 
Τελικά, η ΧΙΙ Μεραρχία ακύρωσε, με δική της πρωτοβουλία, την επίσκεψη. Ωστόσο, το ΥΠΠΟ διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για την ανακοίνωση των εργαζομένων. Μάλιστα καλείται όλο το προσωπικό της ΕΦΑ Αλεξανδρούπολης, που εδρεύει στο Μουσείο να «απολογηθεί» όχι για κάποια πράξη, αλλά για την έκφραση άποψης σε ανακοίνωση, δηλαδή για την άσκηση του στοιχειώδους δημοκρατικού δικαιώματος κάθε πολίτη και υπαλλήλου. 
Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύεται ο αυταρχισμός της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ, με την προσπάθεια στοχοποίησης και εκφοβισμού των υπαλλήλων ώστε να μην εκφράζουν καμία κριτική στα πεπραγμένα της πολιτικής ηγεσίας και τις επιλογές της κυβέρνησης, πόσο μάλλον όταν αυτές έχουν να κάνουν με την εμπλοκή της χώρας σε πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, οι οποίες σήμερα έναν μήνα μετά οξύνονται τόσο που συζητείται ανοιχτά το ενδεχόμενο παγκόσμιας σύρραξης.
Είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού τα εξής:
 
Η ελεύθερη διατύπωση άποψης προστατεύεται από το Σύνταγμα και τους νόμους και η πειθαρχική δίωξη αυτής απαγορεύεται. Συγκεκριμένα:
Σύμφωνα με τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων Ν.3528/2007: στο Κεφάλαιο Γ «ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ», το άρθρο 45 προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης των δημοσίων υπαλλήλων, ορίζοντας ότι: 
«Ελευθερία της έκφρασης: 1. Η ελευθερία της έκφρασης των πολιτικών, φιλοσοφικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, όπως και των επιστημονικών απόψεων και της υπηρεσιακής κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής, αποτελεί δικαίωμα των υπαλλήλων και τελεί υπό την εγγύηση του Κράτους. Δεν επιτρέπονται διακρίσεις των υπαλλήλων λόγω των πεποιθήσεων ή των απόψεων τους ή της κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής. 2. Η συμμετοχή των υπαλλήλων στην πολιτική ζωή της Χώρας επιτρέπεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».
Η διάταξη αυτή γνωρίζει, άλλωστε, συνταγματική θεμελίωση στο άρθρο 14 παρ. 1 του Συντάγματος, κατά το οποίο “Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας του νόμους του Κράτους”.»
Επιπλέον, το άρθρο 46 του Ν. 3528/2007 προστατεύει την συνδικαλιστική ελευθερία των δημοσίων υπαλλήλων: «Η συνδικαλιστική ελευθερία και η ανεμπόδιστη άσκηση των συναφών με αυτήν δικαιωμάτων διασφαλίζονται στους υπαλλήλους. 2. Οι υπάλληλοι μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, να γίνονται μέλη τους και να ασκούν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα». Επιπλέον, την συνδικαλιστική ελευθερία προστατεύει και ο Ν. 1264/1982 (όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει), με συνταγματική θεμελίωση στο άρθρο 23 του Συντάγματος (Συνδικαλιστική Ελευθερία). 
Οι δράσεις που σχετίζονται με την συνδικαλιστική ελευθερία δεν εμπίπτουν στα πειθαρχικά παραπτώματα του Ν. 3528, αλλά στο προαναφερόμενο κεφάλαιο «Θεμελιώδη Δικαιώματα».
Για να μην καταλείπεται καμία αμφιβολία, ο Ν. 3528/2007  και στο άρθρο 107 (όπου απαριθμούνται τα πειθαρχικά παραπτώματα) του Ν. 3528 ξεκαθαρίζεται ότι «3. Σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά ή αναξιοπρεπή ή ανάξια για υπάλληλο διαγωγή κατά την έννοια της περίπτωσης ε` της παρ. 1 του παρόντος άρθρου η άσκηση συνδικαλιστικής, πολιτικής ή κοινωνικής δράσης
 
Ακριβώς αυτή η άσκηση «συνδικαλιστικής, πολιτικής και κοινωνικής δράσης» τίθεται συνεχώς στο στόχαστρο στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το ίδιο Υπουργείο που δεν έκανε εξαρχης ΕΔΕ για τον αρχαιοφύλακα της Νισύρου που είναι πλέον προφυλακισμένος για σεξουαλικές επιθέσεις σε ανήλικα, παρότι υπήρχαν καταγγελίες πολύ πριν την σύλληψη του. Το ίδιο Υπουργείο που δεν έκανε ποτέ διερεύνηση για τα πεπραγμένα υπαλλήλων του που διορίστηκαν σε θέσεις ευθύνης τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν για προσπορισμό χρημάτων και ίδιο όφελος, και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε κύκλωμα εκβιαστών. Αυτό το Υπουργείο είναι που διέταξε ΕΔΕ για την ανακοίνωση των εργαζόμενων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης! 
Προφανώς η έκφραση γνώμης στο Υπουργείο Πολιτισμού θεωρείται πιο σοβαρή «απειλή» από την διαφθορά!
 
Ως εδώ με τον αυταρχισμό, ως εδώ με τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Καμία ΕΔΕ δεν νομιμοποιείται να διερευνήσει την έκφραση γνώμης των συναδέλφων και συναδελφισσών μας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης και απαιτούμε εδώ και τώρα να ανακληθεί η καταχρηστική ΕΔΕ.
 
Καλούμε όλα τα σωματεία και τα πολιτικά κόμματα να εκδώσουν ανακοίνωση, ανεξαρτήτως αν συμφωνούν ή όχι με την ανακοίνωση των εργαζομένων του Μουσείου Αλεξανδρούπολης. Η δίωξη απόψεων είναι πλήγμα για την δημοκρατία.
 
ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΕΑ


 
Οι Νατοϊκοί είναι ανεπιθύμητοι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης!
 
Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 έχει προγραμματιστεί από την ΧΙΙ Μεραρχία ΠΖ η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης Νατοϊκών που θα βρίσκονται στην πόλη μας, η οποία έχει γίνει βάση του ΝΑΤΟ και διαδραματίζει ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο στη συνεχιζόμενη σφαγή του ουκρανικού και του ρωσικού λαού για τα συμφέροντα του Πούτιν, του Ζελένσκι, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
 
Μάλιστα, η επίσκεψη θα γίνει εκτός ωραρίου, το απόγευμα, που το Μουσείο είναι κανονικά κλειστό. Το ΥΠΠΟ έδωσε άδεια να ανοίξει για να εξυπηρετηθούν οι Νατοϊκοί, την ίδια ώρα που δεν φροντίζει να υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας και κάποιων απογευμάτων, που θα εξυπηρετούσε συνολικά τους πολίτες αλλά και τα εσπερινά σχολεία, που έχουν ζητήσει κατά καιρούς να έρθουν απόγευμα αλλά δεν έχουν εξυπηρετηθεί.Μάλιστα, οι συνάδελφοί μας συμβασιούχοι εργαζόμενοι με 7μηνη σύμβαση είναι απλήρωτοι ήδη 2 μήνες, ανάμεσά τους και φύλακες του Μουσείου που τους καλούν να δουλέψουν και εκτός ωραρίου την Πέμπτη!
 
Επίσης, οι Νατοϊκοί ζητούν να μπουν στο Μουσείο δωρεάν, μέσω αιτήματος της Μεραρχίας. Την ίδια στιγμή, εάν ένα στέλεχος του ελληνικού στρατού ή κάποιος άλλος πολίτης θέλει να επισκεφτεί το Μουσείο, πρέπει να πληρώσει εισιτήριο 6 ευρώ, που από 01/1/2025 θα γίνει 10 ευρώ!
 
Εργαζόμενοι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου δηλώνουμε ότι αποτελεί προσβολή για τον Πολιτισμό να γίνουν τα εκθέματα «ντεκόρ» για να δηλώσει τον «πολιτισμό» του το ΝΑΤΟ, καθώς Πολιτισμός και βομβαρδισμοί λαών και καταστροφή αρχαιολογικών χώρων είναι έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους (δεν ξεχνάμε τις καταστροφές του αμερικανικού στρατού στη Βαβυλώνα και τη λεηλασία από του Αμερικανούς στρατιώτες του αρχαιολογικού πλούτου του Ιράκ).
Δεν ξεχνάμε ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει το Ισραήλ, που σκοτώνει χιλιάδες παιδιά στην Παλαιστίνη.
 
Το Μουσείο και τα εκθέματά του ανήκουν στον ελληνικό λαό και πρέπει να είναι προσβάσιμα σε κάθε πολίτη, Έλληνα ή ξένο, που θέλει να τα γνωρίσει. Οι «επισκέπτες» όμως της Πέμπτης δεν έρχονται ατομικά, σαν πολίτες, αλλά σαν Νατοϊκοί, δηλ. σαν μεσίτες ενός πολεμοκάπηλου οργανισμού.  Με αυτήν την ιδιότητα είναι ανεπιθύμητοι.
 
Η Μεραρχία ας οργανώσει καμία οργανωμένη επίσκεψη στο Μουσείο για τα στελέχη του ελληνικού στρατού και τις οικογένειές τους, για τους στρατεύσιμους που βρίσκονται στην περιοχή μας και ας αφήσει κατά μέρος το ξέπλυμα του ΝΑΤΟ, που καμία σχέση δεν έχει με την άμυνα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
 
Απαιτούμε λοιπόν να ακυρωθεί η επίσκεψη των Νατοϊκών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.
 
Απαιτούμε να πληρωθούν άμεσα όλοι οι συνάδελφοί μας.
 
Απαιτούμε μαζικές μόνιμες προσλήψεις για την πλήρη λειτουργία όλων των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων του Έβρου.
 
 
Εργαζόμενοι στο Αρχαιολογικό Μουσείο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου