ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,   11/5/2023
 
Σχετικά με τις εξελίξεις στη Μύκονο μετά τον ξυλοδαρμό του συναδέλφου μας
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αισθάνεται δικαιωμένος από τις εξελίξεις που έχουν επέλθει μετά την δημοσιοποίηση του ξυλοδαρμού του συναδέλφου μας Μ. Ψαρρού και το απειλητικό-συκοφαντικό μήνυμα σε άλλη συναδελφισσά μας που ασχολείται επίσης με υποθέσεις της Μυκόνου στις αρχές Μαρτίου.
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δήλωσε εξαρχής ότι  οι αρχαιολόγοι δεν εκβιαζόμαστε από καμία μαφία και δεν υποκύπτουμε σε απειλές και πιέσεις. Καλέσαμε σε συστράτευση όλα τα σωματεία του ΥΠΠΟΑ και όλους τους φορείς στη Μύκονο και τις Κυκλάδες και ζητήσαμε από τη συντεταγμένη πολιτεία να πράξει το καθήκον της, προκειμένου να πάψει η αυθαιρεσία και η οικονομική εκμετάλλευση εις βάρος του πολιτιστικού και του φυσικού περιβάλλοντος.
 
Η συμπαράσταση και η βοήθεια που λάβαμε στον αγώνα μας τόσο από τους πολίτες της Μυκόνου και άλλων νησιών, όσο και από τις συναρμόδιες Yπηρεσίες και τις εισαγγελικές αρχές, ήταν και είναι σημαντική και συγκινητική.
 
Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου για τη στήριξη του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, οι έκτακτες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η εισαγγελική έρευνα για τις υπαγωγές αυθαιρέτων στις ευεργετικές διατάξεις του Ν. 4495/2017 χωρίς την άδεια του ΥΠΠΟΑ, οι κατασχέσεις μηχανημάτων όπου βρέθηκαν να εκτελούν εργασίες χωρίς τις νόμιμες άδειες, το γεγονός ότι δεν επεκτάθηκε η αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών που ίσχυε ως τον Μάρτιο 2023 και ανοίγει ο δρόμος για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων, όπως και η 3423/4-5-2023 εγκύκλιος του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την προστασία των αιγιαλών ως δημόσιας κτήσης σε όλη τη χώρα (συνημμένη), είναι σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή. Τελικά ο φόβος άλλαξε στρατόπεδο.
 
Αποδείχθηκε ότι η συντεταγμένη πολιτεία μπορεί να αντιταχθεί στο οργανωμένο έγκλημα και την αυθαιρεσία, όσο και σε κάθε επίθεση που γίνεται σε δημόσιο λειτουργό για την άσκηση των καθηκόντων του, αρκεί να δίνεται ο χώρος και τα μέσα σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να εκτελούν το καθήκον τους. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε ώστε η πολιτική βούληση για την τήρηση της νομιμότητας σε κάθε επίπεδο, να μην εξαντληθεί με τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών.
 
Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε τη θλιβερή απουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ από όλες τις παραπάνω ενέργειες. Τόσο η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη όσο και ο ΓΓ Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου, όχι μόνο δεν συνέβαλλαν στο να υπάρξει η συντεταγμένη απάντηση στα οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται την Μύκονο, αλλά αντίθετα προσπάθησαν να απομακρύνουν τους αρχαιολόγους που είχαν τεκμηριώσει τις αυθαιρεσίες στο νησί, βούληση που δεν μπόρεσε να γίνει πράξη λόγω της σύσσωμης αντίδρασης του ΣΕΑ και όλων των συναδέλφων και συναδελφισσών.
 
Η ενότητα του κλάδου φέρνει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.
 
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας:
-Καλούμε όλες τις τοπικές κοινωνίες να σταθούν στο πλευρό των αρχαιολογικών υπηρεσιών και κάθε ελεγκτικού μηχανισμού, για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου, την προστασία των κοινών αγαθών, την αειφορία των νησιών και των άλλων περιοχών της χώρας, και να ζητήσουν την ενίσχυση των υπηρεσιών σε μέσα και προσωπικό. 
- Καλούμε το ΥΠΠΟΑ να ενισχύσει με προσωπικό την ΕΦΑ Κυκλάδων και όλες τις Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη τη χώρα.
-Ζητάμε την πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών που εμπλέκονται με την παραγωγή του δομημένου περιβάλλοντος, του ελέγχου καθώς και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος, με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες
-Να καταργηθεί τώρα το άρθρο 72, παρ. 1Α του ν. 5021/2023 (αλλαγή σύνθεσης του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κυκλάδων)
-Ζητάμε να αναθεωρηθεί το πλαίσιο του νόμου 4495/2017 που στο όνομα της δήθεν «καταπολέμησης της γραφειοκρατίας», άνοιξε τον δρόμο για την ένταση των παρανομιών ειδικά εις βάρος του πολιτιστικού και του φυσικού περιβάλλοντος.