ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
                                                                                                                                                                                                                                               Αθήνα, 20/4/2023
                                                                                                         Αρ. Πρωτ.: 63
 
Συνεργασία και αλληλοσεβασμός που κατακτιέται στους κοινούς αγώνες για την προάσπιση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς
 
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τις τελευταίες της ανακοινώσεις προσπαθεί να δημιουργήσει την πλαστή εντύπωση ότι δήθεν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αντιπαρατίθεται συλλήβδην με τον κλάδο των μηχανικών. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει αποδείξει εδώ και χρόνια έμπρακτα ότι επιδιώκει τη συνεργασία και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ όλων των εργαζόμενων του ΥΠΠΟΑ και των πολιτών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πολιτισμού ως κοινωνικού αγαθού. Αυτό έχει αποτυπωθεί σε σειρά ανακοινώσεων, κινητοποιήσεων και κοινών αγώνων με συναδέλφους όλων των κλάδων και με κινήσεις πολιτών, από τους οποίους δυστυχώς απουσιάζει παντελώς η ηγεσία της ΕΜΔΥΔΑΣ ΥΠΠΟ.
 
Να θυμηθούμε τον αγώνα για τη σωτηρία του αρχαιολογικού χώρου του Σταθμού Βενιζέλου, από κοινού με το τεχνικό έργο (το οποίο εξαιτίας της αλλαγής σχεδιασμού δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και δεν προβλέπεται να παραδοθεί πριν από το 2025), αγώνα που δώσαμε από κοινού με άλλα σωματεία του ΥΠΠΟΑ, φορείς και πολίτες της Θεσσαλονίκης, καθηγητές Πολυτεχνικών Σχολών και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα; Δυστυχώς η ηγεσία της ΕΜΔΥΔΑΣ ΥΠΠΟ ήταν απούσα, παρότι οι συνάδελφοι, -ισσες μηχανικοί ήταν παρόντες και παρούσες στον αγώνα αυτό.
 
Να θυμηθούμε την υπόθεση της πραξικοπηματικής κατάργησης του αποτελέσματος του ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων και του παράνομου κλειστού διαγωνισμού για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, για το οποίο έγιναν κοινές ενέργειες του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων; Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση ακόμη και το ΤΕΕ και απασχόλησε τους διπλωματούχους μηχανικούς σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς η ηγεσία της ΕΜΔΥΔΑΣ ΥΠΠΟ ήταν για μια ακόμα φορά εκκωφαντικά απούσα.
 
Να θυμηθούμε ότι από το 2020 υπάρχει συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων του ΥΠΠΟΑ για να μη μετατραπούν τα Μουσεία σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με δοτές διοικήσεις; Στον αγώνα αυτό, στις κινητοποιήσεις και στις απεργίες που συνεχίζονται, μετέχουν ενεργά και ισότιμα οι συνάδελφοι μηχανικοί που εργάζονται στα Μουσεία, αλλά και πάλι η ηγεσία της ΕΜΔΥΔΑΣ ΥΠΠΟ σιωπά.
 
Το πλέον αξιοσημείωτο όμως είναι η απουσία της ηγεσίας της ΕΜΔΥΔΑΣ ΥΠΠΟ από κάθε κινητοποίηση για τον μαφιόζικο ξυλοδαρμό συναδέλφου μας που υπηρετεί στην ΕΦΑ Κυκλάδων. Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και η ΕΜΔΥΔΑΣ Κυκλάδων εξέφρασαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις, προκηρύσσοντας μάλιστα και αποχή από τις υποθέσεις της Μυκόνου, ως συμπαράσταση στον αγώνα των σωματείων του ΥΠΠΟΑ, ενώ στη στάση εργασίας και την κινητοποίηση έξω από το ΥΠΠΟΑ, αμέσως μετά το περιστατικό, συμμετείχαν όλοι οι συνάδελφοι μηχανικοί που χειρίζονται υποθέσεις Μυκόνου, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς για την έμπρακτη στήριξη. Η ηγεσία της ΕΜΔΥΔΑΣ ΥΠΠΟ όχι μόνο δεν εξέδωσε μια ανακοίνωση για το θέμα, όχι μόνο δεν συμμετείχε σε καμία κινητοποίηση ή στάση εργασίας, αλλά πολύ χειρότερα, διά στόματος της Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της, διατύπωσε σε έντονο ύφος επιχειρήματα ενάντια στην αποχή από τα οικοδομικά της Μυκόνου, σε συνδυασμό με απαράδεκτη ενοχοποίηση του συναδέλφου που βρισκόταν στο νοσοκομείο, εις επήκοον άλλων υπαλλήλων!
 
Η συνεργασία και ο αλληλοσεβασμός των εργαζομένων επιτυγχάνονται στη βάση κοινών στόχων. Στόχος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων είναι η προάσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και όσων την υπηρετούν με συνέπεια και ανιδιοτέλεια, σε απόλυτη αντιπαράθεση με όσους τηνεπιβουλεύονται, την εργαλειοποιούν ή τη χρησιμοποιούν προς ίδιον όφελος. Σε αυτή τη βάση απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους, τα άλλα σωματεία του Υπουργείου Πολιτισμού και σε όλους τους πολίτες, για να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέτωπο.
 
Αν η ηγεσία της ΕΜΔΥΔΑΣ ΥΠΠΟ επιθυμεί να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, είναι καλοδεχούμενη.