Για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, και παρά την προσφυγή στα δικαστήρια για την κήρυξη της απεργίας “παράνομης και καταχρηστικής”, η συμμετοχή των συναδέλφων στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης 25/6 ήταν ιδιαίτερα υψηλή

Για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, και παρά την προσφυγή στα δικαστήρια για την κήρυξη της απεργίας “παράνομης και καταχρηστικής”, η συμμετοχή των συναδέλφων στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης 25/6 ήταν ιδιαίτερα υψηλή. Η πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου περί “παράνομης και καταχρηστικής απεργίας” περιήλθε στα χέρια του Δ.Σ. στις 8.30 το πρωί της 25/6 και αμέσως ο Σύλλογος προσέφυγε στο Εφετείο. Παρά τις απειλές προς τα μέλη του Δ.Σ. που ακούστηκαν εντός της αίθουσας του δικαστηρίου από τους νομικούς εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού, την ημέρα της απεργίας δεν σημειώθηκαν κρούσματα αυταρχισμού αντίστοιχα με αυτά της 18/6.

Η απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με τη συμμετοχή τουΕνιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς & Νήσων και του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων. Παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν την κινητοποίηση η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Μαδεμλής και ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος.

Η επιλογή του Υπουργού Πολιτισμού να υποκαθιστά τον διάλογο με την προσφυγή στα δικαστήρια αποτελεί σημαντικό πολιτικό ζήτημα, το οποίο ο Σύλλογος θα αναδείξει με κάθε μέσο (συναντήσεις με την ΑΔΕΔΥ και πολιτικά κόμματα, δελτία τύπου κ.λπ.) και, σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ, θα διερευνήσει τις περαιτέρω νομικές κινήσεις ώστε να διασφαλιστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του κλάδου, αλλά και όλων των εργαζόμενων, στην απεργία (βλ. απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, 24/6).

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ

Τα αιτήματα των απεργιακών μας κινητοποιήσεων και τα επιχειρήματα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων δεν έχουν βρει “ευήκοα ώτα” από τα γνωστά συγκροτήματα τύπου, κάποια από τα οποία έσπευσαν να λοιδορήσουν τις κινητοποιήσεις μας ως “συντεχνιακές” υιοθετώντας τη ρητορική για “βολεμένους δημόσιους υπαλλήλους” που ασχολούνται με τις “θέσεις και τις καρέκλες τους”. Ο ίδιος ο Υπουργός Πολιτισμού κος Μιχάλης Λιάπης χαρακτήρισε τα επιχειρήματα ενάντια στη μετατροπή του Νέου Μουσείου Ακρόπολης σε ν.π.δ.δ. “προκαταλήψεις του χτες” και “παγιωμένες αντιλήψεις που μας θέλουν κολλημένους στο παρελθόν” (Πρακτικά Βουλής 20/6/2008).

Οι μαχόμενοι αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού έχουν αποδείξει με την καθημερινή τους πρακτική, την επιστημονική τους επάρκεια, την αυτοθυσία που επιδεικνύουν, αλλά και τα αποτελέσματα της δουλειάς τους ότι ενδιαφέρονται για δημόσια μουσεία και μνημεία, προσιτά, κατανοητά και ανοιχτά σε όλους τους πολίτες. Για την ευχερέστερη προβολή και κατανόηση των αιτημάτων μας και της οπτικής μας από κάθε ενδιαφερόμενο,το Δ.Σ. του ΣΕΑ αποφάσισε ομόφωνα η επόμενη 24ωρη απεργία (που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 2/7) να μεταφερθεί την Πέμπτη 10 Ιουλίου, με την ταυτόχρονη διοργάνωση ΑΝΟΙΧΤΗΣΗΜΕΡΙΔΑΣ για το σύγχρονο ρόλο των δημόσιων Μουσείων και Μνημείων, με σκοπό να εκτεθούν αναλυτικά και να συζητηθούν σε βάθος τα επιστημονικά, νομικά και πολιτικά επιχειρήματα που στηρίζουν το αίτημά μας για δημόσια μουσεία ανοιχτά και δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ.

Ο χώρος και το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας θα ανακοινωθεί σύντομα.