ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,   20/2/2023
                                                                                                              
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την οδύνη  του για τον φονικό  σεισμό  που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία . Οι εικόνες και οι υποθέσεις για το μέγεθος της καταστροφής και του θανάτου είναι αποκαρδιωτικές. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση η καταστροφή σημαντικών μνημείων οικουμενικής αξίας προκαλεί μεγάλη ανησυχία. To  κάστρο και το τέμενος Sirvani στο Γκαζιαντέπ, το οχυρό του Νιγιάρμπακιρ, η Ακρόπολη του Χαλεπίου, είναι ορισμένα από τα μνημεία που υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Άγνωστη είναι η τύχη των μουσείων της περιοχής, όπως του Μουσείου Ψηφιδωτών του Ζεύγματος στην Τουρκία, και άλλων μνημείων, όπως του προσκυνήματος του Αγίου Συμεών του Στυλίτη στη Συρία. 
 
O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί τη διεθνή κοινότητα και τους πολιτιστικούς οργανισμούς να δηλώσουν αμέσως το ενδιαφέρον τους και να σπεύσουν, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, να καταγράψουν τις ζημίες των μνημείων, των χώρων, των μουσείων, καθώς και τις ανάγκες των εκεί αρχαιολογικών υπηρεσιών για τον συντονισμό των δράσεων.
 
Ταυτόχρονα, ξεκινάμε συλλογή ειδών για αποστολή στις πληγείσες περιοχές Συρίας και Τουρκίας, στα γραφεία του ΣΕΑ.
Συγκεκριμένα, τα υλικά που συγκεντρώνονται είναι τα εξής:
 
- Υγειονομικό υλικό (μάσκες, ορούς, γάζες χανζαπλαστ, κ.λ.π.)
- Γάλα σε σκόνη, κονσέρβες μακράς διάρκειας
- Είδη ατομικής υγιεινής (σαπούνια, σερβιέτες, πάνες ενηλίκων/μωρών)
- Είδη υγιεινής (απορρυπαντικά ρούχων κλπ)
- Ρουχισμό (κουβέρτες, υπνόσακους, ρουχισμό)
 
Τα υλικά όλα θα παραδοθούν από τον Σύλλογο σε δομές του ΠΑΜΕ, που θα τα μεταφέρουν στις περιοχές που χρειάζονται βοήθεια