ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,   20/2/2023
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                                              
Σε απεργία-αποχή τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σε όλη τη χώρα ενάντια στην αλλαγή διοικητικού καθεστώτος στα Μουσεία
 
Σε υλοποίηση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης της 10/2/2023, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κηρύσσει από Δευτέρα 20/2/2023 έως Παρασκευή 24/2/2023 απεργία αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα που έχουν σχέση με τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, τα έργα ΕΣΠΑ και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
 
Με τις απεργιακές κινητοποιήσεις μας, με τη ματαίωση δύο συνεδριάσεων του ΚΑΣ, δείξαμε ότι έχουμε τη δύναμη και θυμίσαμε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία βασίζεται πρώτα από όλα στο έμψυχο δυναμικό της, το οποίο οφείλει να σέβεται κάθε πολιτική ηγεσία.
 
Κατεβάζουμε τα μολύβια και συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις.
 
Ζητάμε από τους πολίτες να συμπαρασταθούν στις κινητοποιήσεις μας και να παλέψουν μαζί μας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που ανήκει σε όλους και όλες.
 
Με τον Ν. 5021/2023, τον οποίο καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση στη Βουλή, η κυβέρνηση θέλει να αποκόψει τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα μετατρέψει σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που θα διοικούνται από Διοικητικά Συμβούλια διορισμένα από την εκάστοτε κυβέρνηση, τη λειτουργία των οποίων τα πληρώνουμε όλοι μας. Τα Διοικητικά Συμβούλια θα διαχειρίζονται την πολιτιστική κληρονομιά των Μουσείων με εμπορευματική λογική, με στόχο το οικονομικό κέρδος, την αύξηση εισιτηρίων, την κατάργηση κάθε δωρεάν παροχής για το κοινό, ενώ θα έχουν την αρμοδιότητα να ιδρύουν παραρτήματα στο εξωτερικό, εξάγοντας μόνιμα αρχαιότητες από την Ελλάδα. Η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στα Μουσεία αντιστέκονται. Ήρθε η σειρά των πολιτών να αντιδράσουν!
 
Τα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία δεν χρειάζονται «ημέτερους» που θα τα απομυζούν. Χρειάζονται τόνωση του δημόσιου χαρακτήρα, πραγματική ενίσχυσή τους με οικονομικούς πόρους και μόνιμο προσωπικό, για να επεκτείνουν το επιστημονικό, μορφωτικό, παιδευτικό και ψυχαγωγικό έργο και να το προσφέρουν ισότιμα σε όλους τους πολίτες.
 
Η πολιτιστική κληρονομιά είναι η κοινή μας περιουσία, δεν την παραχωρούμε στους «εκλεκτούς» της εκάστοτε κυβέρνησης. Τα δημόσια Μουσεία ανήκουν σε όλους μας.
 
Συμμετέχουμε-καλούμε σε κινητοποιήσεις του πολιτισμού, της υγείας και της παιδείας
 
ΑΘΗΝΑ: Δευτέρα 20/2/2023 συμμετέχουμε στην συναυλία διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και του Πανελλήνιου Σωματείου   Ελλήνων Τραγουδιστών στις 4 μμ στο Ρεξ (συγκέντρωση ΥΠΠΟΑ: μπροστά στον κινηματογράφο Ideal, Πανεπιστημίου 46)
 
ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Τετάρτη 22/2/2023 συμμετέχουμε στην παγκρήτια πορεία για την προάσπιση της υγείας και όλων των κοινωνικών αγαθών
 
 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
 
1. Την κατάργηση των άρθρων 1-34 και 72-73 και 85  του ψηφισθέντος νόμου 5021/2023 του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τον οποίο αποκόπτονται τα πέντε μεγάλα Μουσεία της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού) από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα με κυβερνητικά διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια προσώπων άσχετων με την αρχαιολογία και τη μουσειολογία.
 
2. Την άμεση διενέργεια κρίσεων σε θέσεις ευθύνης Διευθυντών και αμέσως μετά Τμηματαρχών, με ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών μας, στις Υπηρεσίες της ΓΔΑΠΚ.

3. Την επαρκή χρηματοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για να μπορεί να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητές της.

4. Την κάλυψη των κενών όλων των ειδικοτήτων των υπηρεσιών της ΓΔΑΠΚ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία, για την εύρυθμη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων μας.

5. Τη θεσμοθέτηση ειδικού μισθολογίου - βαθμολογίου για τον Κλάδο μας, που αναγνωρίστηκε ως επιστημονικός, ο οποίος απαιτεί ειδικές επιστημονικές γνώσεις, σε εφαρμογή του άρθρου 45 του Ν. 4674/2020.

6.   Την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος στον κλάδο μας, καθώς η εργασία μας σε ανασκαφές, αναστηλώσεις, αυτοψίες, ακόμη και σε σπήλαια ή σε ενάλιες αρχαιότητες, πραγματοποιείται σε αντίξοες συνθήκες.

7. Την καταβολή της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης στους υπαλλήλους μέλη μας που εργάζονται πέραν του νομίμου ωραρίου τους  στις Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

8. Την καταβολή της επιπλέον αμοιβής του άρθρου 24 του νόμου 4940/2022 (ΦΕΚ 112/Α/14-6-2022) στους υπαλλήλους των ΓΔΑΠΚ και ΓΔΑΜΤΕ του ΥΠΠΟΑ που υλοποιούν και εποπτεύουν έργα μέσω αρχαιολογικής αυτεπιστασίας, σύμφωνα με το ΠΔ 24/2019, τον Ν. 4858/21, τις Υπουργικές Αποφάσεις Αυτεπιστασίας και τις Αποφάσεις ορισμού ομάδων επιβλεπόντων.

Συνημμένο κείμενο για το κοινό