Επιτυχημένη ήταν η χτεσινή στάση εργασίας και κινητοποίηση των εργαζόμενων του ΥΠΠΟΑ στο Ηράκλειο Κρήτης, με αφορμή την παρουσία του Πρωθυπουργού στην Κρήτη, στις 26-1-2023. Οι εργαζόμενοι στο μουσείο, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων και της Παγκρήτιας Ένωσης Πιστοποιημένων Συμβασιούχων Αρχαιοφυλάκων συγκεντρώθηκαν το πρωΐ της Πέμπτης στην είσοδο του μουσείου για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας όπου υπήρχε συγκέντρωση υγειονομικών και πολιτών για την δημόσια Υγεία. Στη συνέχεια, πραγματοποιηθηκε πορεία η οποία κατέληξε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. 
 
Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε ως αντίδραση επί του σχεδίου νόμου που έχει καταθέσει σε δημόσια διαβούλευση η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και αφορά τη μετατροπή 5 μεγάλων Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΑ, «τα αρχαιολογικά Μουσεία δεν χρειάζονται διοικητικά συμβούλια διορισμένα από την εκάστοτε κυβέρνηση. Χρειάζονται προσωπικό και πόρους για στήριξη της δημόσιας λειτουργίας τους για να προσφέρουν πολιτισμό για όλους και όλες».
 
 
Δείτε επίσης:
 
Ανακοίνωση του ΣΕΑ 
https://sea.org.gr/details.php?id=1305
 
 
Συνέντευξη της εκπροσώπου του Τοπικού Παραρτήματος Κρήτης του ΣΕΑ στον ΣΚΑΙ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη 
 
 
Μαρία Μαρή: «Κυβερνητικά υποχείρια τα Μουσεία ως ΝΠΔΔ»
 
Πλαίσιο κειμένου:

Μαρία Μαρή: «Κυβερνητικά υποχείρια τα Μουσεία ως ΝΠΔΔ»

 
 
Επιστολή της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, που ανατρέπει το επιχείρημα για την ανάγκη «εκσυγχρονισμού», παρουσιάζοντας την τεράστια δραστηριότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.
https://www.efsyn.gr/efkriti/politismos/376114_ayto-einai-moyseio-irakleioy-kyria-mendoni