ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,   9/1/2023
                                                                                                              
 
Αποχαιρετισμός στη Σοφία Μοσχονησιώτη
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και οι συνάδελφοι-ισσες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών αποχαιρετούν την αγαπημένη μας συνάδελφο Σοφία Μοσχονησιώτη, που έφυγε από κοντά μας την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, μετά από γενναία αλλά άνιση μάχη με την ασθένεια.

Η Σοφία σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη και στην ίδια πόλη ξεκίνησε την υπηρεσιακή της σταδιοδρομία, στην ΙΣΤ ΕΠΚΑ (1986-1992). Συμμετείχε σε πολυάριθμες ανασκαφές στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, καθώς και σε αναστηλωτικά προγράμματα, όπως στην πιλοτική εφαρμογή της μελέτης Αποκατάστασης και ανάδειξης της αρχαίας Ολύνθου. Υπήρξε η βασική συνεργάτης της Ιουλίας Βοκοτοπούλου στην ανασκαφή του οικισμού και του νεκροταφείου της αρχαίας Μένδης, καθώς και του ιερού του Ποσειδώνα στο Ποσείδι Χαλκιδικής, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε τη διεύθυνση της ανασκαφής στο Ποσείδι. Το υλικό από την ανασκαφής της αρχαίας Μένδης αποτέλεσε το θέμα της διδακτορικής διατριβής της:  «Το εργαστήριο γραπτής κεραμικής από τη Μένδη από τον 8ο έως τον 5ο αι. π.Χ. – Τα ευρήματα του νεκροταφείου» που ολοκλήρωσε με επιτυχία το 2014 στο ΕΚΠΑ.

Με την επιστροφή της στην Αθήνα (ΔΙΠΚΑ Γραφείο εκθέσεων 1992-1997) συμμετείχε ενεργά στην διοργάνωση ενός πολύ μεγάλου αριθμού περιοδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αρχαία Μακεδονία, The Greek Spirit. 9000 years of Civilisation, Ο Θησαυρός των Αηδονιών, Ο νεολιθικός πολιτισμός στην Ελλάδα κ.α.). Η πολυετής υπηρεσία της στο Γραφείο Γεν. Γραμματέα (1997-2004) της προσέδωσε βαθιά γνώση των διοικητικών διαδικασιών και συνολική θεώρηση των θεμάτων του ΥΠΠΟΑ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Από το 2004 υπηρέτησε στην Α’ ΕΠΚΑ, υπεύθυνη για τη συνολική λειτουργία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Βόρειας και Νότιας Κλιτύος της Ακρόπολης και για τα έργα που προετοιμάστηκαν και εκτελέστηκαν στον χώρο (Ολοκλήρωση έργου Γ’ ΚΠΣ: «Συνολική ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Βόρειας και Νότιας Κλιτύος Ακρόπολης- φάση 2000-2004», ΕΣΠΑ 2007-2013: «Προστασία και αποκατάσταση της αυλής της Κλεψύδρας στη Βόρεια Κλιτύ της Ακρόπολης»). Το 2014 τοποθετήθηκε προϊσταμένη του τμήματος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων (Πόλης) Αθηνών και ανέλαβε πρωταρχικό ρόλο στο τιτάνιο έργο της οργάνωσης και λειτουργίας της μεγαλύτερης και πολυπλοκότερης υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ, συντονίζοντας και καθοδηγώντας τους/τις συναδέλφους, οργανώνοντας εκθέσεις, παρακολουθώντας, προετοιμάζοντας και εντάσσοντας έργα σε χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ 2014-2020  «Επαναλειτουργία με νέες χρήσεις του Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης»). 

Η Σοφία υπήρξε μια εξαιρετική επιστήμων, μια αρχαιολόγος αφοσιωμένη στο έργο και τις αρχές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, μια υποστηρικτική συνάδελφος, μια ακούραστη συνεργάτιδα, μια προσηνής και ενθαρρυντική προϊσταμένη. Για τις/τους συναδέλφους στην Εφορεία είναι μια μεγάλη απώλεια. Θα μας λείψει το ήθος της, η ευγένεια και η ηρεμία της, το χαμόγελό της, οι ανησυχίες και η φιλοτιμία της.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Η κηδεία θα γίνει την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, στην Αγία Ειρήνη Παλαιάς Φώκαιας, ώρα 15.30.