Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων συμμετέχει στην 48ωρη απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕ ΥΠΠΟ και τα πρωτοβάθμια σωματεία του ΥΠΠΟΑ στις 5 & 6 Δεκεμβρίου.

Προς Όλα τα μέλη του ΣΕΑ

Έχουμε πολλούς λόγους να απεργούμε!

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων συμμετέχει στην 48ωρη απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕ ΥΠΠΟ και τα πρωτοβάθμια σωματεία του ΥΠΠΟΑ στις 5 & 6 Δεκεμβρίου.

Η απαξίωση του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των εργαζόμενων σε αυτήν συνεχίζεται αμείωτη:

  • Μετά την υποχρηματοδότηση, τις «διαθεσιμότητες», τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που έχουν γονατίσει τις Υπηρεσίες (έκδοση ΠΥΣ, απαγόρευση έκδοσης ΧΕΠ κ.ά.), σειρά έχει το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Από το σχέδιο προϋπολογισμού, που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή, πληροφορηθήκαμε ότι στόχο της κυβέρνησης για το 2014 αποτελεί «η θεσμική θωράκιση της επιτάχυνσης των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών» στο πλαίσιο της εκτέλεσης δημόσιων έργων και μεγάλων επενδύσεων, με σκοπό «τη μείωση κατά 50% στις εργασίες πεδίου», δηλαδή τη μείωση στο μισό των σωστικών ανασκαφών στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα!  

  • Η απαξίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς πάει χέρι χέρι με την επίθεση στους εργαζόμενους. Μετά τις πρώτες «διαθεσιμότητες» σχεδιαστών, εργατών και άλλων συναδέλφων, που –χωρίς καμία λογική– στέρησαν από τις Υπηρεσίες πολύτιμο προσωπικό, έρχεται η προσπάθεια αποδόμησης του ΠΔ 164/2004. Με πρόσχημα τον έλεγχο «ανώνυμων καταγγελιών» μπαίνουν στο στόχαστρο εκατοντάδες εργαζόμενοι που επί πολλά χρόνια προσέφεραν στο Υπουργείο Πολιτισμού, με διαδοχικές και παντοειδείς συμβάσεις, και σήμερα στηρίζουν το έργο της Υπηρεσίας ως υπάλληλοι αορίστου χρόνου. Πρόκειται για το μισό περίπου δυναμικό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας! Για τους μισούς αρχαιολόγους που εργάζονται σε όλη τη χώρα, φέρνοντας σε πέρας ένα δύσκολο και πολυσύνθετο έργο.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να απολύσει εργαζόμενους με όποιον τρόπο μπορεί!

Δεν ανεχόμαστε τις λοιδωρίες και τη σπίλωση. Συνάδελφοι με τόσα χρόνια προσφοράς, μετά από αποφάσεις του ΑΣΕΠ, με αναγνωρισμένο έργο, δεν έχουν να αποδείξουν τίποτα στους καταστροφείς του δημόσιου τομέα. Δεν έχουμε τίποτε να αποδείξουμε στους ίδιους που επί χρόνια, αντί να κάνουν τακτικές προσλήψεις, κρατούσαν όμηρους τους εργαζόμενους ως συμβασιούχους και σήμερα θέλουν να τους έχουν όμηρους της ανασφάλειας. Δεν έχουμε τίποτε να συζητήσουμε με μια κυβέρνηση που καθημερινά παρανομεί παραβιάζοντας το Σύνταγμα, καταργώντας τη μονιμότητα, διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό.

Δεν θα αφήσουμε το Υπουργείο Πολιτισμού να διαλυθεί για να διαμοιραστούν τα ιμάτιά του στους ιδιώτες που καραδοκούν.

Υπερασπιζόμαστε τον πολιτισμό ως κοινωνικό αγαθό και τους εργαζόμενους που τον υπηρετούν.


 

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ-ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού με όλα τα αναγκαία μέσα και το αναγκαίο προσωπικό για να αντεπεξέλθει στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, στην αειφόρο ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.


 


 

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ