ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
                                                                                                                                                                                                                                            Αθήνα,   7/11/2022
                                                                                                               
Συναδέλφισσες-οι

Ενώνουμε την φωνή μας με την ΑΔΕΔΥ και όλα τα σωματεία του δημοσίου τομέα για όσα μας απασχολούν, απεργώντας στη γενική πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου:
 
-ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για να διαμαρτυρηθούμε για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει με την καθήλωση των μισθών μας και την αύξηση του κόστους ζωής. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο 12 χρόνια ΤΩΡΑ όχι μόνο δεν είδαμε καμία αύξηση στον μισθό μας, αλλά αντίθετα είχαμε περικοπές που έφτασαν μέχρι και 40%. Μειώθηκαν δραματικά οι αποδοχές μας, καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, πάγωσε η διετία 2016 – 17 για τη μισθολογική εξέλιξη, μειώθηκε το αφορολόγητο. Κι ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και τα μνημόνια, καμία αύξηση δεν προβλέπει για τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων, από 1/1/23, με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 11% και την ακρίβεια να εξανεμίζει το εισόδημά μας.

-ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για την υποστελέχωση-υποχρηματοδότηση  και την προσπάθεια άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του δημοσίου. Τα δημόσια αγαθά, υγεία, παιδεία, πρόνοια, πολιτισμός, βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, η μη αντικατάσταση των συναδέλφων που συνταξιοδοτούνται, και η έλλειψη χρηματοδότησης έχει ως στόχο να δυσφημίσει τα κοινωνικά αγαθά και τις δημόσιες υπηρεσίες που τα προσφέρουν, ώστε να προχωρήσει πιο εύκολα η ιδιωτικοποίησή τους.

Στο ΥΠΠΟΑ:

-Η υποχρηματοδότηση του βασικού έργου των Εφορειών Αρχαιοτήτων, που είναι οι ανασκαφές, έχει ως στόχο την νομοθετική αλλαγή για την εισαγωγή ιδιωτικών εταιρειών που θα αναλάβουν το ανασκαφικό έργο, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα δικαιώματα των εργαζόμενων, των φορολογουμένων και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

-Η υποχρηματοδότηση των δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων έχει ως στόχο την υποβάθμιση της λειτουργίας τους, ώστε να προωθηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την μετατροπή τους σε κυβερνητικά υποχείρια με διορισμένα ΔΣ. Το σχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για την αποκοπή πέντε δημόσιων Μουσείων από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με την μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ, έχει απορριφθεί ομόφωνα από το ΔΣ του ΣΕΑ, όλα τα σωματεία του ΥΠΠΟΑ, αλλά και την επιστημονική κοινότητα στην πλειοψηφία της.

-Η αυταρχική αντιμετώπιση των εργαζόμενων εντείνεται: προκλητικές μετακινήσεις προϊστάμενων αντί για κρίσεις Διευθυντών και Τμηματαρχών, υποτίμηση του έργου των μαχόμενων αρχαιολόγων, αμφισβήτηση από την πολιτική και διοικητική ιεραρχία του ΥΠΠΟΑ στοιχειωδών δικαιωμάτων των υπαλλήλων, όπως η εκπαιδευτική άδεια και το δικαίωμα μετάθεσης!
Για όλα τα παραπάνω, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 9 Νοεμβρίου, διεκδικώντας:
  • Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του πληθωρισμού. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 01/01/21 όπως έγινε και στον ιδιωτικό τομέα. Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17. Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού.
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και στον κλάδο μας. Μισθολογική αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας μας. Αύξηση των οδοιπορικών, ώστε να καλύπτουν το πραγματικό κόστος.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, του Πολιτισμού κ.α.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.
  • Όχι στη μετατροπή των μεγάλων Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα με διορισμένες από την εκάστοτε κυβέρνηση Διοικήσεις.
  • Καμία κουβέντα για «εταιρείες ανασκαφών». Θωράκιση της αυτεπιστασίας, κανένας ιδιώτης εργολάβος στη διαχείριση αρχαιοτήτων.
Συνημμένη η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ
 
   
  ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑ...