Την Τετάρτη 24/9/2008 πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας του Συλλόγου και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, όπου την ίδια μέρα βρισκόταν σε εξέλιξη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η διαδικασία συζήτησης του σχεδίου νόμου

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Την Τετάρτη 24/9/2008 πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας του Συλλόγου και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, όπου την ίδια μέρα βρισκόταν σε εξέλιξη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η διαδικασία συζήτησης του σχεδίου νόμου που κατέθεσε ο Υπουργός Πολιτισμού για τη μετατροπή του Μουσείου της Ακρόπολης σε Ν.Π.Δ.Δ.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων αποκάλυψε τους πραγματικούς στόχους των εμπνευστών του νομοσχεδίου. Ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς, εισηγητής περί του σχεδίου νόμου από πλευράς Ν.Δ., επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά των Ελλήνων Αρχαιολόγων, η οποία αποκρούστηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΑ, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει τα Μουσεία «να γλυτώσουν από τους αρχαιολόγους» (sic!) και να διοικηθούν από μάνατζερς, που θα τους εξασφαλίσουν οικονομική ευελιξία και αυτοτέλεια. Φανταζόμαστε την ίδια «ευελιξία» και «αυτοτέλεια» που παρουσιάζει ο ΟΠΕΠ, ο οποίος, ενώ συστήθηκε ως Α.Ε. με σκοπό να αποφέρει κέρδη, μετά από δεκαετή λειτουργία παραμένει απολύτως ελλειμματικός, ενώ με την προτεινόμενη τροπολογία (στο εξεταζόμενο σχέδιο νόμου) τα ελλείμματα θα βαρύνουν το ΤΑΠΑ, θα αποσπαστούν δηλαδή τελικά από τις ανάγκες προστασίας και ανάδειξης των μνημείων.

Η συντονισμένη αντίδραση του ΣΕΑ και τα επιχειρήματά του έπεισαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ) να καταψηφίσουν επί της αρχής το Ν/Σ αποδεχόμενα πλήρως τις θέσεις του Σ.Ε.Α., τις οποίες μάλιστα και υποστήριξαν με σθένος.

Είναι προκλητικό να ακούγονται επιχειρήματα περί «αναποτελεσματικότητας του δημοσίου» (όπως αυτά που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος του ΟΑΝΜΑ κος Δ. Παντερμαλής, για να υποστηρίξει το σχέδιο νόμου), όταν η Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα δημόσια Μουσεία επιτελούν τεράστιο έργο με ελάχιστες πιστώσεις και μόνο χάρη στην αυτοθυσία των εργαζόμενων. Την ίδια στιγμή που οι αρχαιολόγοι της Υπηρεσίας δεν έχουμε πληρωθεί τα οδοιπορικά του τελευταίου χρόνου και οι μισθοί μας παραμένουν καθηλωμένοι για χρόνια, το σχέδιο νόμου προβλέπει προκλητική αμοιβή 112.000 ευρώ ετησίως για τον Γενικό Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης!

Εμείς δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ τον αγώνα μας ενάντια στην προωθούμενη εκχώρηση και έμμεση ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. 
Ζητάμε:

  • Να ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ το σχέδιο νόμου για τη μετατροπή του Μουσείου Ακρόπολης σε Ν.Π.Δ.Δ. Να ιδρυθεί Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία του ΥΠΠΟ που θα περιλαμβάνει τα μνημεία του Ιερού Βράχου, το παλαιό και το νέο Μουσείο και θα διασφαλίζει την ενιαία επιστημονική, διοικητική και οικονομική διαχείριση των κινητών και ακίνητων μνημείων της Ακρόπολης.
  • Να ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ η τροπολογία για τη μεταφορά κονδυλίων του ΤΑΠΑ στον ΟΠΕΠ, το ΤΔΠΕΑΕ και την ΕΑΧΑ. Να κλείσει τώρα ο ΟΠΕΠ Α.Ε. και να μεταφερθούν οι λειτουργίες και το προσωπικό του στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.
  • Να ΑΥΞΗΘΕΙ άμεσα το αρχαιολογικό επίδομα, τα επιδόματα ευθύνης και η αποζημίωση μετακίνησης (οδοιπορικά).

Για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας προκηρύσσουμε τις παρακάτω κινητοποιήσεις και καλούμε όλους τους συναδέλφους και τα Σωματεία εργαζομένων στο ΥΠΠΟ να τις στηρίξουν μαζικά:


·      Τετάρτη 1 Οκτωβρίου: 24ωρη πανελλαδική απεργία. Συγκέντρωση στη Βουλή στις 11:00 π.μ.
·      Νέα 24ωρη απεργία την ημέρα που θα συζητιέται το νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής.

Κατά τις παραπάνω κινητοποιήσεις θα οριστεί σε όλες τις Εφορείες Αρχαιοτήτων προσωπικό ασφαλείας, το οποίο θα ανταποκρίνεται μόνον στα επείγοντα αιτήματα. Είναι αυτονόητο ότι το προσωπικό ασφαλείας καταγράφεται στους απεργούντες και ότι κατά την διάρκεια της απεργίας κανένας συνάδελφος δεν συμμετέχει σε υπηρεσιακή υποχρέωση (συνεδριάσεις συμβουλίων, επιτροπών κλπ.) .
Εάν το Ν/Σ ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή, ο ΣΕΑ θα προσφύγει αμέσως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να προσβάλει τον Νόμο ως αντισυνταγματικό.

Αγαπητοί συνάδελφοι, 
Όπως γνωρίζετε το ΥΠΠΟ δεν μας έχει καταβάλει τις δαπάνες των οδοιπορικών που έχουμε κάνει το 2007 και το 2008, ενώ την ίδια στιγμή ο προϋπολογισμός του ΥΠΠΟ χρηματοδοτεί εκδηλώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ και το ΤΑΠΑ θα χρηματοδοτεί προβληματικούς οργανισμούς (ΟΠΕΠ, ΕΑΧΑ κλπ.)!. Επί πλέον, το ΥΠΠΟ δεν έχει εξισώσει την εκτός έδρας αποζημίωση των αρχαιολόγων με εκείνη των μηχανικών. 
Ύστερα από τα παραπάνω, τα μέλη του ΣΕΑ δεν θα πραγματοποιούν πλέον καμία εκτός έδρας μετακίνηση, εάν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου, ο οποίος ορίζει: «Οι κατά τα ανωτέρω αποφάσεις ή εντολές μετακίνησης εκδίδονται με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετική πίστωση στον προϋπολογισμό τους. Η συνδρομή της προϋπόθεσης αυτής αναφέρεται στην εντολή μετακίνησης» Ν 2685/99, άρθρο 3 παρ. 2. Σε κάθε περίπτωση μετακίνησης οι συνάδελφοι θα ζητούν να αναγράφεταιυποχρεωτικά στην εντολή μετακίνησης η σχετική εγκεκριμένη πίστωση. 
Οι συνάδελφοι δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τα έξοδα υπηρεσιακής μετακίνησης (μέσο μεταφοράς, έξοδος διαμονής και διατροφής κλπ.) από το υστέρημά τους. Σε περίπτωση άμεσου κινδύνου για τα μνημεία, παρακαλούνται οι συνάδελφοι να αντιμετωπίσουν για άλλη μια φορά με κατανόηση και αυταπάρνηση το πρόβλημα προς όφελος και μόνον της προστασίας των αρχαιοτήτων. Ο ΣΕΑ, για να διευκολύνει τους συναδέλφους, θα αποστείλει προσεχώς σχετική δήλωση που θα συμπληρώνεται, εάν του ζητηθεί να μετακινηθεί χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. 
Οι συνάδελφοι προϊστάμενοι καλούνται να συνδράμουν στην βέλτιστη εφαρμογή του μέτρου και να αποστείλουν άμεσα ενημερωτικό στην ΓΔΑΠΚ για την νέα κατάσταση ζητώντας γραπτές οδηγίες για το θέμα, την καταβολή της δαπάνης των εκτελεσθεισών μετακινήσεων καθώς και την έγκριση του ποσού που απαιτείται για την προκαταβολή των νέων μετακινήσεων με ΧΕΠ.

Συνάδελφοι,
Η συμμετοχή όλων μας στις κινητοποιήσεις, η αλληλεγγύη και η συναδελφικότητα είναι οι μόνες που μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα σχέδια για τη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δεν θα προχωρήσουν.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Αθανασούλης

Η Γενική Γραμματέας

Άλκηστη Παπαδημητρίου