ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ, 18 ΜΑΙΟΥ 2022
 
Μικρά και μεγάλα, δημόσια και ιδιωτικά Μουσεία υποδέχονται και φέτος με ελεύθερη είσοδο τους επισκέπτες, εορτάζοντας την Διεθνή Ημέρα Μουσείων του ICOMOS. Ανάμεσά τους, τα ελληνικά κρατικά Μουσεία του ΥΠΠΟΑ προσφέρουν τις περισσότερες και πιο πλούσιες δράσεις για το κοινό. Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων αποτελεί μια ακόμη υπόμνηση στο έργο που επιτελούν εδώ και δεκαετίες όλα τα Μουσεία που ανήκουν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ειδικά σε μια συγκυρία στην οποία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού προσπαθεί να υποβαθμίσει το έργο που παράγεται και την επαφή των Μουσείων με το κοινό τους, προκειμένου να μετατρέψει τα πέντε μεγάλα κρατικά Μουσεία της χώρας σε κυβερνητικά καταστήματα με Διοικητικά Συμβούλια διορισμένα και ελεγχόμενα από τον εκάστοτε Υπουργό.
 
Τα πέντε μεγάλα Μουσεία, ως ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ:
 
-Εκπληρώνουν το έργο τους ως φορείς προστασίας, επιστημονικής τεκμηρίωσης και ανάδειξης των σημαντικών Συλλογών τους, που δεν είναι συλλογές έργων τέχνης, αλλά ευρήματα ανασκαφών απόλυτα συνδεδεμένα με το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
 
-Λειτουργούν ως φορείς μόρφωσης και εκπαίδευσης, με εκπαιδευτικά προγράμματα, με ποικίλες δράσεις επιστημονικές, επικοινωνιακές και ψυχαγωγικές που απευθύνονται σε σχολεία, εκπαιδευτικούς, οικογένειες,  ΑμεΑ, ομάδες κοινωνικού αποκλεισμού (πρόσφυγες, μετανάστες, κρατούμενους-ες σε σωφρονιστικά καταστήματα, άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας κ.α.)
 
-Συνομιλούν με τη σύγχρονη επιστημονική, πολιτιστική και καλλιτεχνική παραγωγή με ευφάνταστες πρωτοβουλίες, διαλέξεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις.
 
-Αποτελούν επιστημονικά Ιδρύματα, με καινοτομίες διεθνούς βεληνεκούς στους επιστημονικούς τομείς της αρχαιολογίας, της μουσειολογίας, της μουσειογραφίας, της συντήρησης και προστασίας μνημείων , που αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται από τη διεθνή μουσειακή κοινότητα.
 
-Υλοποιούν διεθνείς συνεργασίες με Μουσεία και φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού, διοργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε περιοδικές και περιοδεύουσες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεργαζόμενα με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Επιστημονικούς φορείς.
 
-Αναπτύσσουν συνεχώς τη σχέση με το κοινό τους δημιουργώντας σύγχρονους χώρους υποδοχής και παραμονής των επισκεπτών, χώρους επανέκθεσης των συλλογών τους, φυσικά αλλά και ερμηνευτικά εργαλεία για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, πολυσύχναστα  καφέ και εστιατόρια.
 
-Αξιοποιούν  τον  περιβάλλοντα χώρο τους ως χώρο ανάπαυσης, ηρεμίας και ψυχαγωγίας για όλους τους πολίτες, δημιουργώντας οάσεις πολιτισμού και δροσιάς στα πολύβουα και αγχωτικά αστικά περιβάλλοντα,
 
-Υλοποιούν επιτυχώς έργα ΕΣΠΑ πολλών εκατομμυρίων ευρώ και συμμετέχουν σε ερευνητικά και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, τα οποία εκτελούν με αυτεπιστασία με το υπάρχον εξειδικευμένο προσωπικό τους.
 
-Έχουν αυξήσει εντυπωσιακά την επισκεψιμότητά τους σε απόλυτο αριθμό επισκεπτών/τριών τα τελευταία χρόνια.
 
-Δημιούργησαν καινοτόμες και πρωτοποριακές ψηφιακές δράσεις δωρεάν προς το κοινό κατά το διάστημα της πανδημίας που παρέμειναν κλειστά.
 
Τα πέντε μεγάλα κρατικά αρχαιολογικά Μουσεία, αλλά και τα μικρότερα Μουσεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, επιτελούν όλους τους σκοπούς ενός σύγχρονου Μουσείου, όπως ορίζεται διεθνώς, σε αντίθεση με την «παραφιλολογία» για «μη ευελιξία»  που αναπτύσσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ για να τα υπονομεύσει, ενώ παράλληλα τα αφήνει εδώ και χρόνια με ελλιπή χρηματοδότηση και στελέχωση. Αυτό που πραγματικά χρειάζονται τα κρατικά Μουσεία είναι ενίσχυση σε πόρους και προσωπικό για να συνεχίσουν και να βελτιώσουν το έργο τους.
 
Πέντε μέρες για πέντε Μουσεία: Δράσεις του ΣΕΑ με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων
 
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΑΘΗΝΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΜΑΪΟΥ
 
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει στην εβδομάδα δράσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για τα Μουσεία, με την ξενάγηση " Σημεία από την ιστορία του Βυζαντινού και Χριστιανικού" την Παρασκευή 20 Μαΐου, ώρα 12:00.

Η συμμετοχή στον περίπατο γίνεται χωρίς εισιτήριο, με απαραίτητη την έγκαιρη προσέλευση. Σημείο συνάντησης θα είναι οι Κήποι του Μουσείου. Διάρκεια 80-90'. 
 
 Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο είναι το πρώτο μουσείο της χώρας, το οποίο ιδρύθηκε με σκοπό να εκθέσει και να φυλάξει βυζαντινές και μεταβυζαντινές αρχαιότητες. Μουσείο μητροπολιτικού χαρακτήρα παραμένει μοναδικό για τον πλούτο των συλλογών του, με αντικείμενα από τον ελλαδικό, βαλκανικό, ιταλικό και μικρασιατικό χώρο. Την 20ή Μαΐου 2022, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00, σας καλούμε να γνωρίσουμε πτυχές από την ιστορική διαδρομή του μουσείου και να συζητήσουμε τη μελλοντική του πορεία στο πλαίσιο της εβδομάδας δράσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για τα Μουσεία. 
 
Σημείο συνάντησης ορίζεται ο πλάτανος στην αυλή του Μουσείου. Καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες να εφοδιαστούν με αντηλιακή προστασία. 
 
ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 23 ΜΑΙΟΥ 2022

Στο πλαίσιο της εβδομάδας δράσης για τα Μουσεία, 18-23 Μαΐου 2022: Πέντε μέρες για πέντε Μουσεία, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού προγραμματίζει τις ακόλουθες δράσεις τη Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022:
10.45 Ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού από αρχαιολόγο του Μουσείου και παρουσίαση του έργου του Μουσείου 
(μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 40 άτομα σε δύο ομάδες). 
12.00 Ξενάγηση στα εργαστήρια συντήρησης του Μουσείου 
(μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 40 άτομα σε δύο ομάδες)
 
Δηλώσεις συμμετοχής - κρατήσεις στο τηλέφωνο 2313306422
 
ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΑΘΗΝΑ, ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΜΑΪΟΥ
 
Θα μπορούσε άραγε κανείς να αφηγηθεί την ιστορία της χώρας μας σε ένα μόνον σημείο της Αθήνας; Θα μπορούσε να περιλάβει σε μιάμιση ώρα - όσο διαρκεί μια μέση ταινία μυθοπλασίας - την ιστορία ενός οικοπέδου που δυο αιώνες πριν ήταν αμπέλι, κατόπιν έγινε λέσχη των Βαυαρών στρατιωτών, σημείο ανέγερσης του Μεγαλύτερου Μουσείου του αρχαίου κόσμου, τόπος αγωνιώδους απόκρυψης αρχαιοτήτων εν όψει πολέμου, εμβληματικό σημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή, μάρτυρας της φοιτητικής Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κιβωτός αστείρευτων εκθέσεων και ξανά πάλι ένα αθέατο αμπέλι; 
Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πως ένας τόσο δα τόπος στην καρδιά της Αθήνας, έζησε τη γέννηση και τις περιπέτειες μιας χώρας;
 
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στην εβδομάδα δράσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για τα Μουσεία, με έναν "Ιστορικό περίπατο στους δύο αιώνες του νέου Ελληνικού Κράτους γύρω από το Μουσείο" το Σάββατο 28 Μαΐου, ώρα 13:00.
 
Η συμμετοχή στον περίπατο γίνεται χωρίς εισιτήριο, με απαραίτητη την έγκαιρη προσέλευση. Σημείο συνάντησης θα είναι το πρόπυλο του Μουσείου, το αργότερο ένα τέταρτο πριν από την έναρξη της δράσης. Διάρκεια 80-90'. 
 
Οι δράσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου θα πραγματοποιηθούν το πρώτο δεκαήμερο Ιουνίου και θα ανακοινωθούν με νέα εγκύκλιο.
 
ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ
«Κάθε μέρα ένα Μουσείο», ψηφιακή δράση. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων οργανώνει ψηφιακό αφιέρωμα σε καθένα από τα πέντε μεγάλα δημόσια μουσεία που απειλούνται, με βάση τις προθέσεις της κυβέρνησης, να μετατραπούν σε ΝΠΔΔ. Μέσα από τα 5 αφιερώματα θα προβληθούν η ιστορία, οι δράσεις, η συμβολή και το ιδιαίτερο εκθεσιακό, εκπαιδευτικό, εκδοτικό και επιστημονικό έργο των Μουσείων.
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΜΑΪΟΥ
Εκδήλωση / συζήτηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με τίτλο «Ποια Μουσεία για το μέλλον;» στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, 30/5 στις 7.00 μμ 
 
Λεζάντες φωτογραφιών:
 
  1. Μερική άποψη του πλατάνου στην αυλή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, σημείου συνάντησης της προγραμματισμένης περιήγησής μας.
  1. Άποψη της αυλής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου στις αρχές δεκαετίας του 1930, την εποχή που το συγκρότημα της Villa Ilissia παραχωρήθηκε για τη στέγαση των  συλλογών του
  1. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τη δεκαετία του 1920
  1. Άποψη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου γύρω στο 1970