Κοινό Δελτίο Τύπου των Συλλόγων Ελλήνων Αρχαιολόγων (Σ.Ε.Α.) Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α) και του Πανελλήνιου Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού- ΥΠ.ΠΟ. (Π.Σ.Ε.Π.-ΥΠ.ΠΟ)
 
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Απρίλη η κινητοποίηση κατοίκων και φορέων, στο λιμάνι των Ν. Στύρων, ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, γύρω και μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους και οικισμούς της περιοχής.
 
Στην κινητοποίηση κάλεσαν οι Σύλλογοι Ελλήνων Αρχαιολόγων, Εκτάκτων Αρχαιολόγων, το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού στο ΥΠ.ΠΟ και μια σειρά από φορείς και κατοίκους της Εύβοιας, ενώ την στήριξαν ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.
 
Η συγκέντρωση των εκατοντάδων κατοίκων και των εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ., άνοιξε με χαιρετισμό - καλωσόρισμα του προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Ν. Στύρων Δημήτρη Τσούλη, ενώ συνολικά οι εκπρόσωποι των φορέων που πήραν τον λόγο, καταδίκασαν την καταπάτηση προστατευόμενων περιοχών, αναδασωτέων εκτάσεων, την καταστροφή του περιβάλλοντος  και την βεβήλωση αρχαιολογικών χώρων από τις ΑΠΕ, που κυριολεκτικά πιά, μπαίνουν μέσα στα σπίτια τους, αλλοιώνουν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, έχουν δραματικές επιπτώσεις στον τουρισμό, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία της περιοχής κ.ά..
 
Υπενθυμίζουμε ότι μόνο στον Δήμο Καρύστου λειτουργούν περισσότερες από 450 ανεμογεννήτριες και ο σχεδιασμός προβλέπει να ξεπεράσουν τις 1.000. Μάλιστα το ΚΑΣ, στη λογική ότι «τα αιολικά πάρκα αναδεικνύουν τις αρχαιότητες»  ενέκρινε την εγκατάσταση των αιολικών, εξυπηρετώντας έτσι την εταιρεία.
Από την άλλη, το Συμβούλιο, ρίχνοντας μπόλικη στάχτη στα μάτια μας, βάζει ως όρους την ανάδειξη των λατομείων (;;) και με παραινέσεις ζητά από την εταιρεία «αν είναι δυνατόν», οι ανεμογεννήτριες που είναι κοντά στην Ακρόπολη των Στύρων να πάνε λίγα μέτρα πιο πέρα. Οι Σύλλογοι μας από κοινού με τους κατοίκους της περιοχής, με τη δράση τους, αλλά και με παραστάσεις, τόσο στις συνεδριάσεις της ολομέλειας, όσο και στην αυτοψία του ΚΑΣ, ζητήσαμε την αρχαιολογική οριοθέτηση όλης της έκτασης του λόφου και του οικισμού του Νημποριού- κάτι, άλλωστε, που το επιθυμούν και οι κάτοικοι (!). την ανάδειξη των λατομείων,  αλλά και τη μη έγκριση των αιολικών σταθμών που εισβάλουν ή περικυκλώνουν τα Μνημεία της περιοχής.
 
Συνοπτικά αναφέρουμε ότι στη συγκέντρωση χαιρέτησαν ο αντιπρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νημποριού Γιάννης Καπρής, η Ευαγγελία Αθανασίου, Αρχαιοφύλακας του Μουσείου Καρύστου, από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου, ο Σάκης Μπινιάρης από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας, ο πρόεδρος του Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας Τάσος Μπαλτάς και ο πρόεδρος της Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης Δημήτρης Σουφλέρης.
 
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, στον σύντομο χαιρετισμό της, τόνισε ότι «….το αρχαιολογικό τοπίο στο Νημποριό, με τα λατομεία και τους δρόμους, καταλαμβάνει όλη την έκταση του λόφου, από την κορυφή μέχρι τη θάλασσα- μέχρι το μόλο του Νημποριού, εκεί που κάνετε μπάνιο, όπου και εκεί πέρα υπάρχουν ίχνη από το πως έρχονταν πλοία και μετέφεραν τα προϊόντα του λατομείου. Αυτό όλο είναι ένα μοναδικό αρχαιολογικό τοπίο που θα έπρεπε το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) να έχουν σεβαστεί και να έχουν προστατέψει. Δυστυχώς, αντί να είμαστε στο πλάι του Υπουργείου μας, είμαστε μαζί με εσάς, για να προστατέψουμε τα αρχαία από την καταστροφική μανία του Υπουργείου μας».
 
Από τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων ο Κώστας Νικολάου, σημείωσε πως «…ως Σύλλογος, βρισκόμαστε δίπλα σε όλους όσους αγωνίζονται για την προστασία των μνημείων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που αποτελούν αδιάσπαστη ενότητα με το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Ωστόσο, είναι φανερό σε όλους μας ότι οι κυβερνήσεις διαχρονικά, αντί να τα προστατεύουν, τα δίνουν βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα, που δεν αναγνωρίζουν τίποτα άλλο παρά μόνο το κέρδος τους».
«[…] Στην Καρυστία ήδη έχουν αφήσει τον αντίκτυπό τους οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί κατά καιρούς. Εδώ πλέον, περιοχές Natura, βουνά και μνημεία έχουν γεμίσει ανεμογεννήτριες, τσιμέντα, υποσταθμούς και δρόμους. Αυτή είναι η λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη που δεν θα αφήσει πράσινο ούτε για δείγμα!...»
«Όλα αυτά χρειάζονται απάντηση και όχι ηττοπάθεια! Και ειδικά μέσα σε συνθήκες, όπου για άλλη μια φορά για το ενεργειακό “…σκοτώνονται οι λαοί για του αφέντη το φαΐ”….».
 
Ενώ από τη μεριά της η Νίκη Δημητρίου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού στο Υπουργείο Πολιτισμού ανέφερε πως «…βλέπουμε την πολιτισμική μας κληρονομιά να χάνεται για την εξυπηρέτηση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, με το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αρχαιότητες του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης […] Καμία αρχαιότητα θυσία στο βωμό του κέρδους! Τα βουνά και τα μνημεία, τα λατομεία στο Νημποριό, τα Δρακόσπιτα και την Ακρόπολη των Στύρων, δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν. Ανήκουν στους κατοίκους των Στύρων και στους επισκέπτες της περιοχής».
«…Απαντάμε με το δικό μας όπλο, το σωματείο μας, τον αγώνα μας, για προστασία της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής μας κληρονομίας από εξειδικευμένο προσωπικό, με μονιμοποίηση των συμβασιούχων, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μετρά προστασίας του εισοδήματός μας».
 
Στη συγκέντρωση παραστάθηκε ο Βουλευτής Ευβοίας του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, ενώ ο Βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Βαγγέλης Αποστόλου έστειλε επιστολή στήριξης.
 
Με το πέρας της μαζικής συγκέντρωσης, οι διαδηλωτές προχώρησαν στα αγωνιστικά οδοιπορικά, στα ρωμαϊκά λατομεία του Νημποριού, όπου εκεί ξεναγήθηκαν από τον Αρχαιολόγο, μέλος του Σ.ΕΚ.Α., Κώστα Νικολάου και διαπίστωσαν την καταστροφή που περιμένει τον αρχαιολογικό χώρο, αν πραγματοποιηθεί το έργο.
Παράλληλα με ένα δεύτερο οδοιπορικό στην Ακρόπολη των Στύρων, «Κάστρο Άρμενο», όπου εκεί την ξενάγηση έκανε η Δρ. Μαρία Χιδίρογλου, Αρχαιολόγος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στο Τμήμα Συλλογών Αγγείων, Έργων Μεταλλοτεχνίας και Μικροτεχνίας, διατράνωσαν την αντίθεση τους στα αιολικά που περικυκλώνουν το Μνημείο, τα οποία συνεχώς πληθαίνουν και το πνίγουν, αλλά και την άθλια κατάσταση στην οποία ο χώρος έχει περιέλθει.
 
Τέλος, η κινητοποίηση και τα αγωνιστικά οδοιπορικά έκλεισαν το απόγευμα με συνεστίαση και συμμετοχή πολλών συνοδοιπόρων σε ταβέρνα των Ν. Στύρων.
Οι Σύλλογοι μας χαιρετίζουν τον πολύπλευρο αγώνα των κατοίκων των Στύρων και δηλώνουμε ότι θα παραμείνουμε στο πλευρό αυτών που παλεύουν για την προστασία των αρχαιοτήτων της χώρας! Δε θα πάψουμε στιγμή να στηρίζουμε και να ενισχύουμε τον δίκαιο αγώνα τους
 
Απαιτούμε, την αρχαιολογική οριοθέτηση όλου του λόφου του Νημποριού, με ζώνες απολύτου προστασίας. Την ακύρωση της Μ.Π.Ε. των αιολικών πάρκων, που θα προξενήσει ανεπανόρθωτες βλάβες στα λατομεία και θα ταπεινώσει την Ακρόπολη των Στύρων. Την ανάδειξη των μνημείων, καθώς και τη συνεχή μέριμνα για την απρόσκοπτη επισκεψιμότητα τους από την αρμόδια υπηρεσία.