ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
Αθήνα,    16/12/2021
Αρ. Πρωτ.: 269
 
                                                                                                                 
Συρρίκνωση των κονδυλίων για τον πολιτισμό είναι το μήνυμα του προϋπολογισμού του 2022
 
Ο κρατικός προϋπολογισμός του έτους 2022, που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή, φέρνει τον χώρο του πολιτισμού σε δυσμενέστερη ακόμη θέση. Ο κρατικός προϋπολογισμός μειώνει τα κονδύλια στον πολιτισμό, όμως και σε όλα τα κοινωνικά αγαθά (παιδεία, υγεία, ασφάλιση κ.ά.).
Για να εξαφανιστεί αυτή η μείωση, η κυβέρνηση επιλέγει ένα «λογιστικό» τρικ: για πρώτη φορά, ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να φαίνεται ο προϋπολογισμός του ΥΠΠΟΑ αυξημένος από το 2021. Όμως, τα 50.000.000 του Ταμείου Ανάκαμψης δεν είναι κονδύλια διαθέσιμα από το δημόσιο στις υπηρεσίες του πολιτισμού, είναι κονδύλια που αφορούν συγκεκριμένα έργα και η απορρόφησή τους εξαρτάται από την πορεία των έργων αυτών.          
Στην πραγματικότητα τα κονδύλια του ΥΠΠΟΑ, από τακτικό προϋπολογισμό και ΠΔΕ, είναι μειωμένα κατά 36 εκατομμύρια ευρώ και βέβαια πρόκειται για ένα από τα 3 τελευταία Υπουργεία σε ποσοστό χρηματοδότησης (0,6%) από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, από τα 404 εκατ. ευρώ του 2021, για το 2022 προβλέπονται 368 εκατ. ευρώ.
Στην πολιτιστική κληρονομιά και τον σύγχρονο πολιτισμό καταγράφεται μείωση 24,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2021. Μάλιστα, τα κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού για τον Πολιτισμό δεν επιστρέφουν καν στα προ της πανδημίας επίπεδα. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που σχετίζεται άμεσα και με τα αναπτυξιακά έργα του Υπουργείου, περικόπτεται κατά 5 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2021!
Η υπεραισιόδοξη πρόβλεψη της κυβέρνησης ότι το 2022 θα έχουμε απαλλαγεί από την πανδημία, οδηγεί όχι μόνο στην απουσία οποιουδήποτε μέτρου για τη στήριξη του κόσμου του πολιτισμού (αναπλήρωση εισοδήματος ανέργων καλλιτεχνών) στον τακτικό προϋπολογισμό. Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό του 2022 για το προσωπικό που χρειάζεται να προσλάβουν οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ για να ανταποκριθούν σε στοιχειώδη καθήκοντα, μεταξύ αυτών και την υποστήριξη έργων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία κατά τα άλλα η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «προτεραιότητα».
Επισημαίνουμε επίσης το εξής: μετά από δύο χρόνια πανδημίας, οι εποπτευόμενοι φορείς σύγχρονου πολιτισμού (Εθνικό Θέατρο, Λυρική Σκηνή, ΚΘΒΕ) κατέγραψαν μεν μείωση στα έσοδά τους, που ορθώς αναπληρώθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό, όμως προσέφεραν σπουδαίο πολιτιστικό έργο, τόσο με την απορρόφηση ανέργων καλλιτεχνών, όσο και με την προσφορά παραστάσεων με χαμηλό ή δωρεάν εισιτήριο σε Αττική και περιφέρεια.
Αυτό ξαναφέρνει στο προσκήνιο τη σημασία που έχουν οι δημόσιοι πολιτιστικοί φορείς για την παραγωγή πολιτισμού και τον ρόλο τους στη διάθεση του πολιτισμού ισότιμα σε όλους.  Αντί να τεθεί αυτό ως στόχος του ΥΠΠΟΑ, τίθεται ως στόχος για το 2022 η «κοστολόγηση» των παραστάσεων ώστε να οδηγηθούν σε περιορισμό!
Στόχος του ΥΠΠΟΑ για το 2022 δεν είναι η ποιοτική και δωρεάν προσφορά πολιτισμού από τους δημόσιους φορείς του, αλλά η περικοπή κονδυλίων ή/και η αύξηση των εισιτηρίων, ώστε να μεταφερθεί το κόστος στους πολίτες! Πρόκειται για μια πολιτική που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ φαίνεται ότι θέλει να «εξάγει» και στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς, των Μουσείων και των μνημείων της χώρας, με την προσπάθεια να κλείσουν Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι και να συρρικνωθεί οποιαδήποτε λειτουργία τους δεν είναι άμεσα προσανατολισμένη στον μαζικό τουρισμό!
Ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό. Παλεύουμε για να προσφέρεται σε όλους τους πολίτες. Παλεύουμε για Μουσεία και μνημεία δημόσια και προσιτά σε κάθε πολίτη. Παλεύουμε για έναν προϋπολογισμό που θα βάζει σε προτεραιότητα τους εργαζόμενους και τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.
 
Την Πέμπτη 16/12/2021 συμμετέχουμε στη διαμαρτυρία της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα: προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 17.30, και στη συνέχεια συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, ώρα 18.30, ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.