ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
Αθήνα,   6/12/2021
Αρ. Πρωτ.: 262
                                                                                                               
ΠΡΟΣ: κα Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
 
ΚΟΙΝ: α) κ. Υπηρεσιακό Γραμματέα
           β) κ. Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού 
           γ) ΓΔΑΠΚ
 
ΘΕΜΑ: Μισθολογικές διεκδικήσεις του κλάδου των αρχαιολόγων
 
Όπως γνωρίζετε, η παρούσα μισθολογική κατάσταση των αρχαιολόγων, αρχαιολόγων-μουσειολόγων, ιστορικών, ιστορικών τέχνης, εθνολόγων-λαογράφων και συναφών επιστημονικών ειδικοτήτων που υπηρετούν στο ΥΠΠΟΑ πόρρω απέχει από το να αντιστοιχεί στα υψηλά προσόντα που διαθέτουν και στο έργο που επιτελούν καθημερινά στις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο πιεστική λόγω της ακρίβειας στα βασικά αγαθά και της συνακόλουθης αύξησης του κόστους ζωής.
 
Με βάση τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου, διεκδικούμε τη μισθολογική αναβάθμιση του κλάδου, με πληρωμή ανάλογη των επιστημονικών προσόντων μας, της εργασίας που ασκούμε, και αντίστοιχη του κόστους ζωής. Συγκεκριμένα ζητούμε:
 
-Τη θεσμοθέτηση ειδικού μισθολογίου - βαθμολογίου για τον Κλάδο μας, που αναγνωρίστηκε ως επιστημονικός, ο οποίος απαιτεί ειδικές επιστημονικές γνώσεις, σε εφαρμογή του άρθρου 45 του Ν. 4674/2020  και με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών. Το νέο μισθολόγιο πρέπει να προβλέπει αποδοχές που θα αντιστοιχούν στα αυξημένα επιστημονικά προσόντα που διαθέτουμε και την επιστημονική/ερευνητική εργασία που διεξάγουμε παράλληλα με τα διοικητικά μας καθήκοντα. Το νέο μισθολόγιο πρέπει να αντισταθμίσει τις εισοδηματικές απώλειες από την κατάργηση του επιστημονικού επιδόματος με τους μνημονιακούς νόμους και να προσφέρει αξιοπρεπή διαβίωση στα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τα οποία καλούνται να υπηρετούν σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενίοτε και μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους. Μέχρι την κατάρτιση και εφαρμογή του ειδικού μισθολογίου επιβάλλεται η άμεση αναβάθμιση των αποδοχών μας με τη χορήγηση:
 
Α) επιδόματος δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια (όπως χορηγείται σε γιατρούς του ΕΣΥ, σε μέλη ΔΕΠ/ ερευνητές, σε δικαστικούς λειτουργούς)
Β) ειδικό ερευνητικό επίδομα που ήδη λαμβάνουν τα μέλη, κάθε βαθμίδας, του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων
 Για το θέμα του ειδικού μισθολογίου/βαθμολογίου ο Σύλλογος θα καταθέσει επεξεργασμένη πρόταση το επόμενο διάστημα.
 
-Μισθολογική  αναγνώριση της συναφούς προϋπηρεσίας των συναδέλφων και συναδελφισσών, η οποία αναγνωρίστηκε βαθμολογικά ως συναφής με βάση τις διατάξεις του ΠΔ 69/16 και του Ν.4369. Ζητάμε νομοθετική ρύθμιση για να επιλυθεί άμεσα το θέμα αυτό, που έχει ως άμεση συνέπεια συνάδελφοι/ισσες να εργάζονται με μισθό που δεν αντιστοιχεί στην πολύχρονη προϋπηρεσία τους. Σας γνωρίζουμε ότι ο Σύλλογος προτίθεται να καλύψει τους συναδέλφους/ισσες προκειμένου να διεκδικήσουν το θέμα αυτό και νομικά.
-Καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος στον κλάδο, καθώς η εργασία μας σε ανασκαφές, αναστηλώσεις, αυτοψίες, ακόμη και σε σπήλαια ή σε ενάλιες αρχαιότητες, πραγματοποιείται σε αντίξοες συνθήκες. Παρατηρείται μάλιστα το παράδοξο να λαμβάνουν ανθυγιεινό επίδομα κλάδοι εργαζομένων, που εργάζονται στις ίδιες συνθήκες και στα ίδια κλιμάκια με τους αρχαιολόγους και τις συναφείς ειδικότητες, ενώ ο κλάδος μας δεν το δικαιούται, καθώς ουδέποτε εκδόθηκε η σχετική Υπουργική Απόφαση.
 
-Καταβολή αμοιβής για την υπερεργασία όλων των συναδέλφων. Κατά το έτος 2021 εκδόθηκαν αποφάσεις του ΥΠΠΟΑ για την καταβολή υπερωριακής εργασίας στους συναδέλφους/ισσες της Κεντρικής Υπηρεσίας, ενώ προβλέφθηκε και η αμοιβή από τον ΟΔΑΠ των συναδέλφων/ισσών που απασχολούνται εκτός ωραρίου εργασίας στα Κεντρικά Γνωμοδοτικά Συμβούλια. Για λόγους δίκαιης, ισόνομης και χωρίς διακρίσεις αντιμετώπισης των συναδέλφων/ισσών απαιτείται η πρόβλεψη δέσμευσης ποσού για το 2022 για την καταβολή υπερωριακής απασχόλησης σε όσους υπαλλήλους εργάζονται πέραν του νομίμου ωραρίου τους  στις Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, όπου προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες υπηρεσιακές υποχρεώσεις και την έλλειψη προσωπικού, αναγκάζονται να εργάζονται υπερωριακά ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.
 
Με την παρούσα επιστολή αιτούμαστε τον άμεσο προγραμματισμό μίας συνάντησης μαζί σας,  ώστε να συζητηθούν και να επιλυθούν τα παραπάνω ζητήματα.
 
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ,
 
      Η Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
                    
            Δέσποινα Κουτσούμπα
                   
  Εύα Γιατρουδάκη