ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,   11/11/2021
Αρ. Πρωτ.: 241
 
Για το εισιτήριο επισκεπτών στο αρχαίο ναυάγιο Περιστέρας Αλοννήσου

Η συμπληρωματική Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Υπουργείου Οικονομικών που αφορά στα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων (ΦΕΚ 5058/1-11-2021), έκρυβε μια δυσάρεστη έκπληξη για τα μνημεία: για πρώτη φορά στα χρονικά του ΥΠΠΟΑ η τιμή εισιτηρίου σε έναν αρχαιολογικό χώρο ορίστηκε στα 50 ευρώ, όχι απλώς υψηλότερα από το εισιτήριο του κορυφαίου μνημείου της Ακρόπολης, αλλά 2,5 φορές πιο ακριβά!
 
Πρόκειται για το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας Αλοννήσου, τον πρώτο οργανωμένο επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο που άνοιξε στην Ελλάδα, για το οποίο η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Υφυπουργός Οικονομικών, μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, υπέγραψαν ότι το εισιτήριο θα κοστολογείται στα 50 ευρώ για μία κατάδυση στο κλασικό ναυάγιο, η οποία διαρκεί -λόγω βάθους κατάδυσης- το μέγιστο 35 λεπτά.
 
Είναι απορίας άξιον σε ποια επιστημονικά δεδομένα και σε ποιες μελέτες βασίζεται η σημερινή τιμολογιακή πολιτική του ΥΠΠΟΑ και τι προοιωνίζεται για το μέλλον. 
 
Είναι απορίας άξιον πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις που αφορούν το μέλλον των αρχαιολογικών χώρων και των Μουσείων στη χώρα μας, χωρίς καμία διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και επιστήμονες.
 
Είναι απορίας άξιον αν, όταν η Υπουργός μίλαγε για αύξηση των εσόδων από αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία μέσω του νέου Οργανισμού του ΟΔΑΠ (πρώην ΤΑΠ), εννοούσε το χαράτσωμα των επισκεπτών.
 
Απορίας άξιον είναι, επίσης, αν ελήφθη υπόψη ότι η οργάνωση και λειτουργία του επισκέψιμου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου της Περιστέρας Αλοννήσου χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του ΠΕΠ Θεσσαλίας, με χρηματοδότηση στην οποία το ποσοστό της κοινοτικής συνδρομής στον υπολογισμό των καθαρών εσόδων δεν προέβλεπε τέτοιο αντίτιμο εισιτηρίου. Η ανατροπή της σχετικής ισορροπίας μπορεί να προκαλέσει ακόμα και μείωση της συγχρηματοδότησης.
 
Η πρόσβαση όλων των πολιτών στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της χώρας μας αποτελεί πρώτιστο μέλημα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, υποχρέωση και αποστολή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για λόγους εκπαίδευσης, ιστορικής μνήμης, ψυχαγωγίας και πρόσβασης όλων στο αγαθό του πολιτισμού. Ταυτόχρονα, μέσα από την προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, τροφοδοτούνται ολόκληροι κλάδοι της ιδιωτικής οικονομίας. Ποτέ μέχρι σήμερα η λογική του Υπουργείου Πολιτισμού δεν ήταν το «χαράτσωμα» μέσω των εισιτηρίων, αφού αυτό δυσχεραίνει την πρόσβαση των πολιτών στα μνημεία εντέλει μειώνει και την ωφέλεια που προσδίδει η πολιτιστική κληρονομιά στο σύνολο της κοινωνίας, αλλά και της οικονομίας. 
 
Τέτοιες αδικαιολόγητες αποφάσεις είναι το προανάκρουσμα για το τι εννοεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ όταν μιλά για «οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των δημόσιων Μουσείων»: εννοεί μουσεία και μνημεία που δεν θα είναι προσιτά στην πλειονότητα των πολιτών!
 
Ζητάμε να αναπεμφθεί άμεσα το θέμα του εισιτηρίου στον ΕΕΑΧ Περιστέρας Αλοννήσου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ώστε να αλλάξει η απαράδεκτη απόφαση και να οριστεί ένα εισιτήριο σύμφωνο με την ως σήμερα τιμολογιακή πολιτική των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και τις διεθνείς πρακτικές για την επισκεψιμότητα στα ενάλια μνημεία.