ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,    13/1/2021
Αρ. Πρωτ.: 8
                                                                                                                           
Προς:
Τα μέλη του ΣΕΑ
                                                                                                                     
ΘΕΜΑ: Ενημέρωση μελών για το θέμα της πρόθεσης μετατροπής των πέντε μεγάλων μουσείων σε ΝΠΔΔ
 
Συναδέλφισσες-οι,
 
Την Πέμπτη 7/1/2020 πραγματοποιήθηκε έκτακτο ΔΣ με μοναδικό θέμα τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να αποκόψει από την Αρχαιολογική Υπηρεσία τα πέντε μεγαλύτερα Αρχαιολογικά Μουσεία και να τα μετατρέψει σε ΝΠΔΔ με διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια.
Η πρόθεση αυτή, που επισημοποιήθηκε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του 2020, αποτελεί επικίνδυνη ατραπό για την διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Ειδικά αν συνδυαστεί με τις αλλαγές στο άρθρο 45 του Αρχαιολογικού Νόμου, όπως αυτές ψηφίστηκαν στον Ν. 4761/2020, γίνεται κατανοητή η ζοφερή πραγματικότητα που ετοιμάζεται για τα Μουσεία του ΥΠΠΟΑ και για το σύνολο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Η επιλογή αυτή:
- υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων και μετατρέπει τα δημόσια Μουσεία σε κυβερνητικά υποχείρια με διορισμένα από την εκάστοτε κυβέρνηση μέλη ΔΣ, κατά τη βούληση του εκάστοτε Υπουργού.

-ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας, την ανάθεση λειτουργιών (φύλαξη, καθαριότητα, εκθεσιακή λειτουργία, προβολή, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά.) σε ιδιώτες, αλλά και την αναζήτηση εσόδων με αύξηση εισιτηρίου και αντίτιμο σε λειτουργίες του Μουσείου που σήμερα παρέχονται δωρεάν (πχ ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα),

-αποδυναμώνει τον επιστημονικό και παιδευτικό ρόλο των Μουσείων και τη λειτουργία τους ως κέντρα παραγωγής επιστημονικού έργου,

-θέτει σε κίνδυνο την επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωσή τους,

-καταργεί την αναγκαστική λογοδοσία, που ισχύει σήμερα μέσω των διατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα και του δημόσιου λογιστικού,

-αποκόπτει τα Μουσεία από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αλλά και την Αρχαιολογική Υπηρεσία από τα πιο σημαντικά εργαλεία επικοινωνίας της με το κοινό,

-ανοίγει το δρόμο για την εξαγωγή των Συλλογών των πέντε μεγάλων ελληνικών δημόσιων Μουσείων σε ιδιωτικά μουσεία του εξωτερικού για 50 χρόνια (!) σύμφωνα με τις απαράδεκτες διατάξεις που ψηφίστηκαν στο νόμο 4761/20,

-αλλάζει το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων.

Ο Σ.Ε.Α. με ανακοίνωσή του ήδη την επομένη των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στην απόσπαση των πολύ σημαντικών, ισχυρών και προβεβλημένων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και την διοικητική αυτονόμησή τους. Η κινητοποίησή μας για το θέμα αυτό ξεκίνησε ήδη από την περσινή χρονιά, σε συνεργασία με άλλα σωματεία του ΥΠΠΟΑ, με περιοδείες και συζητήσεις με τους εργαζόμενους των Μουσείων, με συνέντευξη τύπου για το τι θα σημαίνει αυτή η μετατροπή και στρογγυλή τράπεζα για το θέμα των Μουσείων.

Η συγκυρία της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού του covid 19 δημιούργησε μια νέα κατάσταση για τα Μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αποδείχτηκε ότι κανένα Μουσείο δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τη στήριξη του κράτους, η οποία είναι απαραίτητη για όλα τα δημόσια αγαθά, πρωτίστως την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό. Όχι μόνο δεν υπάρχει καμία οικονομική μελέτη που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί δήθεν «οικονομικής αυτοτέλειας», αλλά η πραγματικότητα αποδεικνύει το αντίθετο.
 
Το ΔΣ επιβεβαίωσε ότι η μάχη για τη μη μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ είναι η πιο σημαντική μάχη για τον Σύλλογο το επόμενο διάστημα, μια μάχη που πρέπει να δώσουμε όλοι οι συνάδελφοι ενωμένοι, χωρίς αναβολή. Με προβολή των αιτημάτων μας μέσα από Δελτία Τύπου, αρθρογραφία και εκδηλώσεις. Με προβολή του εκθεσιακού, πολιτιστικού, επιστημονικού, εκπαιδευτικού, ψυχαγωγικού αλλά και οικονομικού ρόλου των δημόσιων Μουσείων, της ιδιαίτερης ταυτότητάς τους σε σύνδεση με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την επίτευξη των στόχων των ελληνικών δημόσιων Μουσείων. Με ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής και των κοινοβουλευτικών ομάδων για τις πραγματικές στοχεύσεις αυτής της μετατροπής. Σε συντονισμό με τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία και τους κλάδους του ΥΠΠΟΑ (βλ. συνημμένη επιστολή), αλλά και με επιδίωξη συμπαράστασης από το κοινό των Μουσείων και το ευρύ κοινό. Με προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία των Μουσείων, στη σημερινή τους μορφή ως ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών της ΓΔΑΠΚ.

Στο ίδιο πλαίσιο, το ΔΣ του ΣΕΑ θέλει να υπογραμμίσει ότι οι ανοιχτές επιστολές των υπαλλήλων των Μουσείων είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την οποία όλα τα σωματεία θα πρέπει να συγχαρούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που παίρνουν στα χέρια τους αυτόν τον αγώνα. Η δύναμη των Συλλόγων είναι τα ίδια τα μέλη τους και οι αγώνες κερδίζονται όταν τους δίνουμε όλοι ενωμένοι.

Το ΔΣ του ΣΕΑ αποφάσισε ότι η κινητοποίηση των μελών θα κορυφωθεί με την διεξαγωγή έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου με θέμα τις δράσεις για την αποτροπή της μετατροπής των μεγάλων δημόσιων Μουσείων σε ΝΠΔΔ (η ημερομηνία και ο τρόπος διεξαγωγής θα ανακοινωθεί με βάση τις εξελίξεις).
 
                                                                                                  
                                                                                          
                                               Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ,
 
   
Η Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
                    
Δέσποινα Κουτσούμπα
                   
Εύα Γιατρουδάκη