Στις 13 Μαρτίου 2009 έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή ο αξιωματικός της Αστυνομίας Γιώργος Γληγόρης, ύστερα από αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ο Γ. Γληγόρης ανέλαβε τη διεύθυνση του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας το 2002.

Στις 13 Μαρτίου 2009 έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή ο αξιωματικός της Αστυνομίας Γιώργος Γληγόρης, ύστερα από αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
Ο Γ. Γληγόρης ανέλαβε τη διεύθυνση του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας το 2002. Στην επτάχρονη θητεία του ανέπτυξε πρωτοφανείς για την εποχή πρωτοβουλίες, συμμετέχοντας ακόμα και προσωπικά σε εφόδους και επέτυχε πολύ σημαντικά αποτελέσματα, όπως ο επαναπατρισμός αρχαίων (χρυσό μακεδονικό στεφάνι από το Μουσείο Getty, χάλκινος μακεδονικός κρατήρας από τη συλλογή Shelby-White, μαρμάρινη αττική λήκυθος από τον αρχαιοπώλη David Cahn κλπ.), ενώ εντόπισε πολυάριθμα παράνομα διακινούμενα αρχαία και απέτρεψε την παράνομη εξαγωγή τους από την Ελλάδα. Συνεργάστηκε στενά με τον Ιταλό εισαγγελέα Paolo Ferri, προχωρώντας στην αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας σε διεθνές επίπεδο, τακτική που συνέβαλε στην επίτευξη των εξαιρετικών αποτελεσμάτων.
Αφοσιωμένος, δραστήριος και αποτελεσματικός, απέκτησε πολύτιμη γνώση και εμπειρία από τη θητεία του στον κρίσιμο αυτό τομέα. Αγωνιζόταν με πενιχρά μέσα, αθόρυβα, φτάνοντας σε μεγάλες επιτυχίες, παρά το γεγονός ότι είχε υπό τις διαταγές του μόνον μια μικρή ομάδα 19 συνεργατών, όταν το αντίστοιχο σώμα των καραμπινιέρων στην Ιταλία αριθμεί 300 άτομα .
Πολύ μεγάλη επιτυχία του ήταν η έρευνα στη Σχοινούσα και κατόπιν στην εξοχική κατοικία της Marion True στην Πάρο, το αποτέλεσμα της οποίας συνετέλεσε στην αλλαγή στάσης του Μουσείου Getty και στον επαναπατρισμό μοναδικών αρχαίων έργων. Είχε πάντα την τόλμη να αντιπαρατίθεται σε ανθρώπους ισχυρούς προκειμένου να πράξει το καθήκον του. Η στάση αυτή ενόχλησε ορισμένους, οι οποίοι προφανώς μεθόδευσαν την απομάκρυνσή του. Μετατέθηκε δυσμενώς στη Λευκάδα τον Αύγουστο του 2008.
Η άδικη απομάκρυνση, ψόγος αντί επαίνου, πτόησε και έθιξε τον ικανότατο αξιωματικό, γιατί ήταν μία πράξη απαξίωσης σε έναν λειτουργό που υπερέβαινε εαυτόν κατά την άσκηση του καθήκοντος, εξασφαλίζοντας με ανύπαρκτη υποδομή τεράστιες επιτυχίες σε ελάχιστο χρόνο.
Όλοι οι συνάδελφοι που συνεργάστηκαν μαζί του είχαν την ευκαιρία να εκτιμήσουν το ήθος, την αποτελεσματικότητα και την αφοσίωσή του. Με το θάνατο του Γιώργου Γληγόρη η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχασε έναν πολύτιμο σύμμαχο στον άνισο αγώνα που δίνει καθημερινά για την προστασία της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απαιτεί να διευκρινιστούν πλήρως οι συνθήκες απομάκρυνσής του από τη θέση του, στο μέσο μίας ευδόκιμης και άκρως επιτυχούς θητείας. Για τους μαχόμενους αρχαιολόγους, είναι αυτονόητο ότι αποδεδειγμένα ικανοί αξιωματικοί, που κατέχουν κρίσιμες θέσεις, δεν πρέπει να απομακρύνονται από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες κατά το δοκούν και μετά από πιέσεις συμφερόντων ξένων προς το λειτούργημα της προστασίας των αρχαιοτήτων στη χώρα μας. Η δίωξη της αρχαιοκαπηλίας απαιτεί τη συνεχή παρουσία ειδικευμένων αστυνομικών, που με το χρόνο αποκτούν πολύτιμη εμπειρία σε ανάλογα πόστα.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει την υποχρέωση να αντιστρατευθεί κάθε ενέργεια που υπονομεύει τη δίωξη ενός εγκλήματος όπως η αρχαιοκαπηλία που στερεί από τον πολίτη πολύτιμο μέρος της ταυτότητας και της συλλογικής του μνήμης.
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ