ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214,Email:archaeol@otenet.gr,
www.sea.org.gr
 
 Αθήνα, 31/3/2020

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για τον Μανόλη Γλέζο
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποχαιρετά τον Μανόλη Γλέζο, που έφυγε χθες από τη ζωή, πλήρης ημερών και κυρίως έργων για την υπεράσπιση της ειρήνης, της δημοκρατίας, του πολιτισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης από τα εφηβικά του χρόνια έως τα βαθιά του γεράματα. Το όνομά του, σύμβολο της αντίστασης κατά του φασισμού και της χιτλερικής κατοχής, συνδέεται με την Ακρόπολη, όταν τη νύχτα της 30ης Μαϊου 1941, μαζί με τον Απόστολο Σάντα, κατέβασε τη σημαία του Γ΄ Ράιχ  που  βεβήλωνε τον ιερό βράχο.

Μία ακόμη, εν πολλοίς άγνωστη πτυχή της πλούσιας σε δράση ζωής του αγωνιστή Μανόλη Γλέζου, υπήρξε η αγάπη και οι αγώνες του για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.  Εξόριστος στο Παρθένι της Λέρου περισυλλέγει και παραδίδει  στην αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία Δωδεκανήσου τα μοναδικά έως τώρα γνωστά επιφανειακά προϊστορικά ευρήματα από το Ανατολικό ακρωτήρι στο Παρθένι, ενώ σε δικές του πρωτοβουλίες οφείλονται η ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου, στη μνήμη του Απεραθίτη αγωνιστή της Αντίστασης Γιάννη Κατεινά και  η επαναλειτουργία του γεωλογικού μουσείου στη γενέτειρά του την Απείρανθο της Νάξου.

 
 
 Σκίτσο Απόστολου Παπαδημητρίου, αρχαιολόγου στην ΕφΑ Κυκλάδων

Ο Μανόλης Γλέζος είχε τοποθετηθεί με θέρμη και αγωνιστικότητα για την επιστροφή των αρπαγέντων αρχαιοτήτων στην Κατοχή στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής,  στις στις 19 Απριλίου 2018, στο πλαίσιο εκδήλωσης-ημερίδας  με θέμα « Η αρπαγή των αρχαιοτήτων στην Κατοχή και ο αγώνας για την επιστροφή τους», η οποία οργανώθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών (ΕΣΔΟΓΕ) και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Μανόλης Γλέζος συμμετείχε δραστήρια στη νεότερη ιστορία και την πολιτική της χώρας, παρών σε όλες τις μεγάλες στιγμές της, στις εξορίες,  στα στρατοδικεία αλλά και τις δίκαιες διεκδικήσεις για το δημόσιο συμφέρον. Βασανίστηκε για τις ιδέες του και τον ηρωισμό του για το δικαίωμα στην ειρήνη, την ελευθερία και τον πολιτισμό. Εν τέλει, τιμήθηκε από την Πολιτεία για τις δράσεις του.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποχαιρετά με συγκίνηση τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης». Η μορφή του, με το καθαρό, πάντοτε νεανικό βλέμμα θα μας εμπνέει και θα μας συντροφεύει σε κάθε κινητοποίηση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η οικογένεια παρακαλεί αντί στεφάνου να γίνει δωρεά στη Βιβλιοθήκη Νίκου Ν. Γλέζου στ’ Απεράθου (Τράπεζα Εurobank, Αρ. Λογαριασμού: 0026-0244-12-0201196948 IBAN GR6202602440000120201196948).