ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,   17/3/2023
                                                                                                              
Οι κινητοποιήσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων συνεχίζονται

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων παραχώρησε την Δευτέρα 13/3/2023 συνέντευξη τύπου για το αδιανόητο περιστατικό μαφιόζικου ξυλοδαρμού αρχαιολόγου της ΕΦΑ Κυκλάδων, που χειριζόταν υποθέσεις της Μυκόνου.

Μετά από διευρυμένη σύσκεψη με τους εργαζόμενους και εργαζόμενες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, παρουσία του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής-Στερεάς-Νήσων και της Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων, διαπιστώθηκε όχι μόνο ο αποτροπιασμός και η ομόθυμη καταδίκη της μαφιόζικης επίθεσης, αλλά και η καθολική πεποίθηση πως μόνο η συλλογική αντίσταση των εργαζομένων μπορεί να θέσει τέρμα σε παρόμοιες πρακτικές.

Την Τρίτη 14 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας, από κοινού με τον Ενιαίο Σύλλογο Αττικής-Στερεάς-Νήσων και την ΠΕΣΑ και συγκέντρωση στο κτίριο του ΥΠΠΟΑ στην Μπουμπουλίνας. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, αντιπροσωπία των σωματείων και συναδέλφων από την ΕΦΑ Κυκλάδων συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού κ. Γ. Διδασκάλου και ζήτησε δεσμεύσεις από την πολιτική ηγεσία για την έμπρακτη στήριξη των υπαλλήλων και την ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων:

-Να καταργηθεί το άρθρο 72, παρ. 1Α του ν. 5021/2023 (αλλαγή σύνθεσης Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κυκλάδων)
- Να κάνει μηνυτήρια αναφορά το ΥΠΠΟΑ με τις υποθέσεις του χειρίζεται ο συνάδελφος Μ. Ψαρρός και να ζητήσει να συσχετιστούν με την επίθεση
- Να σταματήσουν οι πιέσεις από κυβερνητικά και πολιτικά γραφεία στους συναδέλφους
- Να θεσμοθετηθούν τώρα όροι χρήσης γης και δόμησης στους αρχαιολογικούς χώρους (με ΚΥΑ όπως προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος)
- Άμεσα στελέχωση του προσωπικού με προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων. Ειδικά στην ΕΦΑ Κυκλάδων να προσλάβει το ΥΠΠΟΑ νέο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και έναν δικηγόρο με έμμισθη εντολή
- Να καταργηθούν όλες οι ειδικές διατάξεις που περιορίζουν τις προθεσμίες που ορίζει ο Κώδικας διοικητικής διαδικασίας (60 μέρες)
- Να γίνονται σεβαστές από όλες τις υπηρεσίες και άμεσα εκτελεστές οι ανακλήσεις αδειών λειτουργίας που εκδίδει η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!
Για την ανάδειξη του θέματος και την πίεση στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες, προχωράμε στις εξής ενέργειες:
  1. Απεργία-αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα που σχετίζονται με τα αιτήματα για οικοδομικές εργασίες στη Μύκονο από τις 20/3/2023 για ένα μήνα, σε συνεργασία με Ενιαίο Σύλλογο Αττικής-Στερεάς και Νήσων και την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων.
  2. Μετάβαση του ΔΣ του ΣΕΑ στη Μύκονο στις 27/3 για συναντήσεις με φορείς (Δημοτικό Συμβούλιο, σύλλογοι ξενοδόχων κλπ) και συλλόγους και κινητοποίηση στη Μύκονο στις 28/3.
  3. Συνάντηση με τους βουλευτές Κυκλάδων για το θέμα.
  4. Επιστολή σε ΥΠΡΟΠΟ για ενίσχυση του ΑΤ Μυκόνου για να συνοδεύει τους συναδέλφους στις αυτοψίες, σύσταση ειδικού κλιμακίου της αστυνομίας για τις υποθέσεις παραβίασης αρχαιολογικού νόμου